Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Irma te édes vol. 3

T-1 nap várakozás a viharra! Már csak pár óra és ideér az egyik legnagyobb hurrikán, ami lecsapott a térségre!

Gyors összefoglaló

Az elmúlt pár napban nem volt poszt. Méghozzá azért nem, mert intenzív volt a felkészülés. Bevásárlás, tankolás, hurrikán elől védő acéllemezek felszerelése. A bevásárlásról már volt szó. Semmi pánik, csak mindenki felhalmoz.

Irma

A tankolás már egy kicsit érdekesebb. Kedden tankoltunk utoljára, ma pedig vasárnap van. Légkondi kikapcsol, lehelet gázzal való közlekedés. Már 47,0 mérföld/gallon a rekordom. Tankolni ugyan lehet a kutak felén, de azért nem tennék rá egy lyukas garast sem, hogy ez így lesz sokáig. Bár a hírek szerint Stat Trooperek kísérik északról a benzines kamionokat. Láttunk kutat, amit feltöltöttek, de ennek ellenére nem lehetett tankolni, de volt pár, ahol igen. Nagy baj nincs, megoldjuk kisebb fogyasztással! De dízel sok több helyen marad, mint benzin.

Egy nemzetközi csapat!

Az úgy nevezett „shutter” felszerelésével teltek a napok. Ez egy fém hullámlemez előre kilyuggatott felfüggesztési pontokkal, melyek pont illeszkednek (szerencsés esetben) a ház falába épített és gumi fedővel lezárt csavarokhoz.

Fontos, hogy az első és a második szinten eltér a két rendszer. Míg az alsó szinten a ház falába épített csavarokkal van rögzítve, addig a második emeleten külön készletben adott szárnyascsavarokat kell használni.

felfogatási pontok

Ebben a lakóparkban, ahol vagyunk Palmer Ranchen, egy igazi nemzetközi közösség lakik. Orosz, lengyel, délvidéki magyar, amerikai és magyar együtt küzd a természet elemei ellen.

A lengyel szomszéd 3 napig hajnaltól sötétedésig, megállás nélkül mászta a létrát tériszonnyal és elvágott kézzel csak, hogy az összes szomszédjának felszerelje ezeket a fémlemezeket, akik nem tudják egyedül. Minden tiszteletem az Övé. Ilyenek a hétköznapi hősök!

Igazi nemzetközi összefogás alakult ki itt. Nagyszerű érzés részt venni egy ilyen méretű szolidalitársi akcióban, még akkor is ha tudjuk, hogy mi miatt történi ez.

tetonmunka

Azonban nem minden háznál és lakóközösségnél történik ez így! Vannak, akik OSB lapokkal burkolják ablakaikat vannak, akik un. postás ragasztószalaggal (5 cm széles barna ragasztószalaggal) ragasztják be kereszt irányban és vannak, akik bíznak a jó szerencsében.

Az evakuálásról és a menedékhelyekről.

Itt nem küldenek SMS-t, viszont komolyan felkészülnek egy ilyen dologra. A kormányzó szinte óránként tart sajtótájékoztatót a helyzetről és a magyar hókotrókkal ellentétben, itt már a vihar előtt elkezdett dolgozni mindenki: a partiőrség, a rendőrség, a tűzoltóság, a nővérek, az áramszolgáltató cégek emberei. Mert itt tisztában vannak a megelőzés fontosságával.

Akik mentek és akik maradtak

2 lehetőségünk volt. Menni vagy maradni. Mindenki találgatott mi a legjobb. Voltak, akik mentek és voltak, akik maradtak.

Akik mentek ők vagy északra vagy keletre indultak. Mivel a hurrikán teljes kiterjedése kb. 700 ezer négyzetkilométer (nagyobb, mint Texas és 7-szer nagyobb, mint Magyarország), ezért nem egyszerű elbújni egy ilyen fenevad elől. Voltak, akik a keleti oldalról, ahova előzetes hírek szerint ért volna a vihar átjöttek nyugatra. Nos, most Florida nyugati partján vonul végig, így visszamentek a keleti partra.

Egyes légitársaságok 99 dollárért kínálták a jegyeket északi államokba és a lehető legtöbb gépet állítottak be ezekre az útvonalakra pl.: New York-ba. Számos ismerősünk is élt ezzel a lehetőséggel.

Persze voltak olyanok is, akik nemrég érkeztek, de felpakolták a családot és elmentek megnézni kocsival a csodálatos Las Vegas-t. Bár az autópályák telis-tele autókkal. Mindenkinek megvan a lehetősége a továbbállásra, de vannak, akik maradtak, mint mi is.

Mehetnénk menedékhelyre, de nem tettük. Ugyan van olyan, ahova csak emberek és van olyan, ahova állatok is mehetnek, de mi bízunk a házban, ahol vagyunk és hagyunk azoknak helyet, akik egyedül lennének vagy nem annyira stabil és hurrikánvédett a házuk, mint a miénk. Persze a közel 200km/h-s szél nem játék.

Evakuálták a „mobile home”-okat és a part közeli részeket, illetve a szigeteket. A part közelében lévőket azért, mert ide 150-200 cm-s vízszintnövekedést jósolnak. Ami egy olyan városban, ahol 4,7 méter a maximális szintkülönbség, ott ez meglehetősen sok.

A mobile home-okat pedig azért, mert túl gyenge a (fa) szerkezetük ahhoz, hogy kibírjon egy ilyen erős vihart. Ezek általában olcsóbb ingatlanok (jóval $100.000 alattiak), amik nem is annyira biztonságosak.

Este kijárási tilalmat is elrendeltek sok helyen, hogy elejét vegyék a betöréseknek és a lehetséges fosztogatásnak. Minden közszolgálat felkészült, türelmes és profi. Hatalmas tisztelet ezek az emberek iránt.

A biztosítás itt biztos, hogy megéri. Ha a személyes tárgyakat nem is hozza vissza, a tetőt és a falakat (és ezáltal az esetleges ingatlanbefektetést) viszont igen!

Azonban vannak, akik jól érzik magukat

Tampában ahová a legnagyobb szelet prognosztizálják azonban sokan hurrikán vagy celebrate life partykat szerveztek. Még mi is kihasználtuk az időt egy kis grillezésre. Gulyás mellé török és szerb mintára készített csevapcsicsa volt a menü. Magyar pálinkával természetesen!

Csevap

Izgalmas lesz a következő 24/48 óra. Amennyiben lehet, segítsünk egymásnak és a bajbajutottaknak. Sok szerencsét mindenkinek, aki errefelé tartózkodik most és kellemes szélmentes napot, aki nem. Amint lement a vihar és lesz internet és áram újra jelentkezünk!