Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Siesta Beach, avagy „Enjoy your park”

Kis bemutató az USA #1 strandjáról

Siesta Beach, avagy „Enjoy your park”

Ez a 99%-ban kvarc homokot tartalmazó tengerpart, nem véletlenül nyerte el többször is a legszebb tengerpart címet. Varázslatos minden lépés, amit ebben a liszt finomságú és soha fel nem melegedő homok adhat az embernek vagy éppen az ember lábának. De kezdjük az alapoknál.

Történelem óra, de csak röviden

1906-ban létesült itt az első hotel. Akkor még nem, hogy kettő, de leginkább egy híd sem kötötte össze a szárazfölddel. Akkortájt még nem is képezte a város részét, viszont Mr. Roberts ennek ellenére megnyitotta itt kicsiny fogadóját. Ekkor még külön hajóval szállították ide a turistákat, de egyhamar felkapott hely vált a tél elől idemenekülők körében. Bizony a snowbirdök már több, mint 100 éve lejárnak ide telente és ez a tendencia évről évre csak növekszik.

1914-ben egyezett meg a fogadó tulaj Mr. Roberts a város akkori polgármesterével az első állandó híd építéséről, amit majdnem 3 év alatt sikerült is felépíteni. Innen már egy visszafordíthatatlan folyamat következett, mert 1927-ben már a második híd is felépült, aminek a vázszerkezetét ugyan cserélték, de mai napig ugyanazon a helyen áll.

1954-ben már a megye első embere ki is adta az ukázt, miszerint szükséges (a mai napig is azonos helyen) létrehozni egy bárki által látogatható strandot. A következő években már 350.000 ezer turista jött el megnézni a csodás tengerpartot minden évben és még nem is jártunk a ’60-as években!

1988-túl itt fogatták a „Cápa” (Jaws) több részletét is. 2016-2017-ben pedig teljesen megújulva számos további szórakozási, parkolási, sportolási és kikapcsolódást biztosító kényelmi funkcióit figyelemben tartva felújították az egész partszakaszt.

Vízimentő torony
Az elismerések

Az első díját 1987-ben nyert el, mégpedig a „legfehérebb és legfinomabb homokkal rendelkező homok a világban” névre hallgató díjat a „The Great International Beach Challenge” nevű versenyben.

A következő díj az „Amerika legjobb homokos tengerpartja” díj volt a Travel Channel által 2004-ben. Azonban az elismerési hullám a mai napig tart mivel „A legjobb homokos tengerpart” címet két ízben (2011,2017) is megkapta, továbbá a TripAdvisor 2015-ben a közönségszavazás által „Amerika legjobb tengerpartja” címét is bezsebelte.

Közösség életető ereje

Ahogy Budapesthez szervesen kötődik a Duna a Római parttól a Kopaszi gátig, úgy Sarasota közösségének is életető erejét adja ez a vízhez közel eső terület. Külön rendezvényszervező csapat szervezi a legjobb programokat, de online is foglalható bármelyik pavilon, amelyeken szinte minden nap tartanak szülinapi zsúrokat, baráti grillsütögetést és keresztény Istentiszteleteket, valamint bibliaolvasást.

Minden vasárnap a helyiekből összeverődött dobos csapat (legalább 30-40 dobos) szolgáltatja a tánchoz és az önfeledt mulatáshoz a talpalávalót, melyhez bárki csatlakozhat, mind dobosként, mind táncosként vagy csak egyszerű hallagató és nézőközösségként. Eső esetén pedig a pavilonok alatt lehet átélni a közösségi összeverődést kisbabától nyugdíjasig.

Következő hétvégén pont az éves homokvárépítő verseny lesz, szóval, aki jókor érkezik, egyszerre tud táncolni és már-már gigantikus és aprólékosan kidolgozott homokszobrok és homok(felleg)várak között hüledezni.

Homokvár
„Enjoy your park”

Hiszen ezért van. Totyogóstól a tolókocsisokon át mindenkire odafigyeltek a felújítás során. Van itt játszótér a gyerekeknek, külön erre a célra kialakított matrac és négykerekű a homokban is jól tolható tolókocsi, röplabdapályák garmadája és minden hétvégén futó biatlon vagy triatlon versenyek. Egyszer én is részese lettem egy futóversenynek a parton. Eszméletlen élmény volt, hogy nevezés nélkül belekeveredve mégis rendelkezésemre állt az összes szolgáltatás, ami a versenyzőknek is. Hiába nem kértem frissítőt az asztalnál álldogáló vízimentő látván megpróbáltatásaimat a 30 fokban utánam futott és addig hozta utánam a 2 pohár Getorade-t, amíg meg nem ittam, nehogy túlmelegedjek. Utólag is hálás vagyok érte, mert igaza lett.

Itt szinte minden nap, legalább egy, de inkább több esküvőn vehet részt az ember. Nem számít milyen neműek, színűek vagy szagúak az emberek. Csak boldogság van és mindenki örül, hogy ők boldogok. Ahogy megy le a nap, családok és barátok százai gyűlnek össze és nézik végig a naplementét, valamint készítik el az éppen aktuális kandalló fölé helyezhető családi portrét.

Miben más az amerikai tengerpart az európaitól

Ugyebár, ha az ember európai stílusú tengerpartokon jár, akkor nagyából tudja mire számítson. Parkolóból kutyagolás a büfésoron át, majd vagy bérel napernyőt és napágyat vagy leteríti kicsiny törölközőjét és kiszúrja maga fölé a saját jól beásott napernyőjét vagy strandsátrát. Ez egy kicsit máshogy működik errefelé. Itt kis húzós kocsikon (amiben befelé a büfésor hiánya miatti a napi betevő és üdítő, vagy hazafelé a megfáradt gyerek, akit végre sikerült kiimádkozni a vízből) be, illetve kihúzzák a strandszéket, valamint a rendezvénysátrukat. De még mekkorákat! Nálunk ilyen alatt egy komplett lakodalmat meg lehet tartani. Manapság már elmaradhatatlan kellék az akkumulátorról működtethető hangfal vagy esetenként DJ pult is. De nincs is ezzel gond. Elég nagy partszakaszról beszélhetünk ahhoz, hogy oda menjen az ember, ahol nyugalom van.

Ha szeretnétek még olvasni a tengerpartról jelezzétek nyugodtan és egy második részben taglaljuk, ami innen kimaradt vagy közérdeklődésre tart számot.