Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Magyarnak születtem

Nem csak olyanok vannak, akik amerikai állampolgárságot szeretnének, hanem olyanok is, akik szüleiket követve szeretnének honfitársunkká válni.

Magyarnak születtem

„Magyarnak születtem.” Sokszor hallhatjuk ezt a mondatot büszke honfitársaink szájából, azonban azt kevesen tudják, hogy ezen állítás nemcsak egy hangzatos kijelentés, hanem születéssel szerzett alapvető jog. A magyar állampolgárság megszerzéséhez elegendő, ha felmenőink között volt magyar állampolgár. A 20. század magyar történelme folyamán sokszor előfordult, hogy honfitársainknak el kellett hagyniuk Magyarországot és máshol telepedtek le. Azonban ez nem azt jelenti, hogy elvesztették volna magyar állampolgárságukat. Mindebből következik, hogy a magyar állampolgárság születéssel keletkezik.

A jogosultságról

A magyar állampolgárság megszerzése leszármazás alapján, vérségi elven keletkezik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a felmenőink között találunk magyar állampolgárt, abban az esetben mi is automatikusan, a leszármazás elve alapján magyar állampolgárok leszünk. Felmenőknek kell tekinteni a szülőket, nagyszülőket, dédszülőket és további leszármaztatható felmenőinket. Fontos kiemelni, hogy a magyar állampolgárság megszerzésének nem feltétele a magyar nyelvtudás vagy magyarországi lakóhely megléte, létesítése.

Az eljárásról

Ha már bizonyossággal tudjuk, hogy felmenőink között található magyar állampolgár, akkor nincsen más dolgunk, mint a vonatkozó anyakönyvi kivonatokat és házassági anyakönyvi kivonatokat beszerezni, hitelesíteni és lefordítani, továbbá a hatóság formanyomtatványán a felmenőink alapvetően adatait megadni. Nézzünk egy példát az egyszerűség kedvéért.

Megtudom, hogy nagyapám magyar állampolgár volt, azonban az első világháború kitörését követően külföldre kellett menekülnie, ahol elvett egy külföldi állampolgárságú hölgyet feleségül. Magyar állampolgárságú nagyapám ellenére sem a szüleim, sem pedig én nem rendelkezem magyar állampolgársággal. Ebben az esetben szükséges megtudnom nagyapám magyarországi születési helyét és idejét, hogy születési helye szerinti település önkormányzatánál kikérjem az anyakönyvi vonatát, ugyanis az fogja tanúsítani a magyar állampolgárságát. Ez a kiindulópont, amin az egész eljárás alapul.

A folyamat következő része, hogy a leszármazásomat bizonyítsam. Ehhez szükséges nagyszüleim házassági anyakönyvi kivonata, további szüleim születési és házassági anyakönyvi kivonata. Idáig bebizonyítottuk nagyapám magyarságát, nagyszüleim fennálló házasságát és szüleim nagyszüleimtől történő leszármazását. Végezetül szükséges a saját magam születési anyakönyvi kivonata, annak alátámasztására, hogy szüleimtől származom illetve amennyiben házas vagyok a házassági anyakönyvi kivonatom. Az utóbbi kettő dokumentum azért kell, hogy a magyar hatóságok anyakönyveztethessenek magyar állampolgárként.

Nagyon fontos, hogy a nem Magyarországot kiállított dokumentumokat az adott országban/államban hitelesíteni szükséges. A hitelesített, nem magyar dokumentumot szükséges továbbá magyar nyelvre lefordítani. A magyar hatóságok hiteles magyar nyelvű fordításként kizárólag a budapesti Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) fordítását fogadják el. Az eljárás utolsó lépéseként a beszerzett, hitelesített és magyar nyelvre lefordított okiratokat be kell vinni személyesen az adott ország magyar konzulátusára. A magyar hatóságok két hónap alatt leellenőrzik a dokumentumok helyességét, valódiságát és a két hónapot követően megállapítják a magyar állampolgárság fennállását, kiállítják az állampolgársági bizonyítványt.

Előnyökről

A magyar állampolgárság egy alapjog, ami számos előnnyel jár. Mivel Magyarország tagja az Európai Uniónak, ezért a magyar állampolgárság birtokában az Európai Unió területén, mindennemű vizsgálat nélkül szabadon utazhatunk. Amennyiben üzleti útra, turistaként az országot felderíteni vagy rokonainkat, barátainkat meglátogatni utaznánk Magyarországra, egyszerűen vízum nélkül megtehetjük. Sőt nemcsak Magyarországra, hanem az Európai Unió összes, mind a 28 országába utazhatunk. Ha felmenőink előtt akarunk tisztelegni, érdeklődve az eredetünk, kultúránk iránt is érdemes magyar állampolgárságot kérelmezni. Amerikában megengedett a kettős állampolgárság, ezért meglévő állampolgárságát nem fogja elveszíteni.

Költségekről:

munkadíj: $1000-$2400 között kalkulálható az elvégzendő családfakutatás, ill. egyéb dokumentumok beszerzésétől függően

Amennyiben szeretne magyar (és egyúttal Európai Uniós) állampolgárság iránt kérelmet benyújtani, vagy az eljárással kapcsolatos további részletekre, költségekre kíváncsi, forduljon hozzánk bizalommal és a szükséges információk után erre szakosodott ügyvéd kollégánk felkeresi Önt a folyamatok előre mozdításának érdekében.