Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

To Serve and Protect

Ma egy kicsit az itteni rendőröknek nézünk utána.

To Serve and Protect

Sokszor lehet hallani, hogy Amerika a rendőrállam. De vajon igaz-e ez az állítás vagy valami más van a háttérben. Ma ennek nézünk kicsit utána.

Első sorban gyorsan le is szögezem, hogy kicsit más mentalitással vannak megáldva, mint nálunk. Minden városnak és megyének saját Sheriff hivatala van. Kisvárosokban általában az őrsöt jelző tábla alá még a helyi Sheriff neve is ki van írva. Mindenkit nem csak névről, hanem arcról is ismeri az ott lakókat. Nagyobb városokban pedig, hasonlóan vannak felépítve a szervezet, mint nálunk. Ők intézkednek bármilyen bűncselekmény esetén, de még közúti ellenőrzés és kilakoltatás esetén is.

Rendőröknek pedig annyi fajtája van, mint égen a csillag. Van a Sheriff, aki a városi góré. Vannak State/Highway Patrol vagy State Trooperek. Ők inkább a helyi Cobra 11, csak kevesebb autót törnek, mint német kollégáik.

statepatrol
Megszólítás és felszerelés

Megszólításukat tekintve hívhatjuk őket Officer-nek és nemtől függően Sir-nek vagy Ma’am-nak.

Felszerelésüket tekintve igazán izgalmas a dolog. Itt általában egy rendőrautóban egy rendőr van. Mind a rendőr, mind az autója fel van szerelve kamerával a visszaélések elkerülése végett. Ezért nem lehet „okosban” megúszni semmit, sőt, ha megpróbáljuk vaskos bírság és fogda lesz a jutalom. Továbbá a gázsprét, gumibotot, pisztolyt hord magánál, valamint sokkoló pisztolyt. Ezeket csak akkor vethetik be, ha fenyegetően lép fel az ember velük szemben, de akkor is csak a legszélsőségesebb esetben. Bár kinek lenne kedve egy 190cm magas 100kg-s, mélyhangú autoritással kötekedni. Ezen felül mindegyik autójában bent lapul egy nagyobb fegyver a biztonság kedvéért, ha eldurvulna a helyzet, valamint, ha menekülésre fogná az illető, mindnél van tüskés szőnyeg, amit ha leterítenek a menekülő autó elé, akkor meg vannak számolva a méterek a menekülő számára.

Autójuk általában békésen brummogó V8 valamelyik amerikai gyártól. Chevy, Dodge vagy Ford SUV-k és izomautók egyaránt. Lehagyni nem nagyon lehet őket és többen is vannak, szóval itt sem húznék ujjat velük, mert nem nagyon lehet meglépni. Gallytörő rácsuk van és nem félnek használni.

rendőrautók
A hétköznapok

Na most, hogy kellemesen megijesztettem mindenkit, beszélnék egy kicsit a hétköznapokról. Szinte kivétel nélkül, akikkel találkoztunk eddig iszonyatosan jó fej és előzékeny volt. Persze csak akkor, ha nem tettél semmi rossz fát a tűzre. De ha kell, megállnak mert elakadtál egy lyukas gumi miatt, akkor segítenek a kerékcserében. Ez nekem fontos mert, mikor még Pesten durrdefektet kaptam az Erzsébet királyné útján, akkor 3 rendőrt próbáltam leinteni (és számos autót 2 óra alatt), de egyik sem állt meg, de lehet csak rossz napjuk volt.

Hétköznapokban szépen cruizolgatva járják a várost és figyelnek mindenre. Ha az ember túl gyorsan gyorsít ki, nem áll meg 3 másodpercig a STOP táblánál, gyorsan vált sávot, már ott is vannak a visszapillantóban a villogó fénnyel. Fontos, hogy csak úgy „ellenőrzés van” felkiáltással nem állíthat meg. Amíg az ember nem követ el szabálytalanságot (ami nem olyan egyszerű, mint a fentebb leírtakban sugallom), addig nem áll jogában megállítani. De ha vétkeztél, akkor tuti nem úszod meg minimum egy vaskos büntetés nélkül.

Ilyenkor a forgalmat nem zavarva félre kell állni mihamarabb, mint Magyarországon. Azonban nem szabad hepciáskodni, gyors váratlan mozdulatokat tenni, mert már akkor fegyverét markolva közelít, hisz nem tudja, hogy mi várhat rá. Szépen le kell állítani a motort, a kormányra rakni a kezed és megvárni míg odajön az ablakhoz. Illedelmesen el fogja kérni a biztosítás és jogosítvány kettősét és megkérdezi, hogy tudja-e az illető, hogy miért lett megállítva. Ha nem egyértelmű, akkor tettesd magad hülyének és fogadd el, amit mond, mert az ideges rendőr, általában nem jó arc rendőr és várhatólag nem ő húzza a rövidebbet. Ha ivott a sofőr (mert lehet a véralkoholszint 0,008-ig), akkor azt be kell vallani, mert úgyis kiderül. Ilyenkor jogában áll ellenőrizni, hogy képes-e az emberfia a vezetésre, a sokat látott állj egylábon és fogd meg az orrod, kövesd a vonalat vagy az ujját egyszerű teszttel. Amennyiben úgy érzékeli, hogy nem képes az illető útját tovább folytatni, akkor irány a fogda, míg a kocsit elszállítva némi óvadék fejében másnap egy kellemetlen alvás után távozhat a delikvens. Azonban fontos, hogy átkutatni csak akkor kutathat, ha le is tartóztat és visz az őrsre, nem úgy, mint nálunk. Azonban engedélyt kérhet a sofőrtől, hogy hadd kutassa át magánszorgalomból az autót. Ilyenkor nem érdemes nemet mondani, ha nincs rejtegetni valónk, mert morci rendőr nem jó fej rendőr. Fontos még, hogy a vezetővel egy légtérben nem lehet nyitott alkoholos üveg, még akkor sem, ha nem fogyasztott a sofőr. THIS IS THE LAW írják és mondják sok helyen.

Strandról sem lehet csak úgy a lopásgátló törülköző alól elemelni bármit. Ha nem lenne elég, hogy a többiek is figyelnek az ember dolgaira, míg a 28-31 fokos vízben lubickol, mindenhol vannak quados rendőrök is. Csak egy jelzés és már viszik is el az illetőt bilincsbe vert kézzel.

strand rendőrautó
Saját észrevétel

Saját történetet is elmesélnék, bár kevésbé a rendőrökhöz kötődik. Pearl Harbourba menet rossz helyen kanyarodtunk le és a látogató központ helyett, a katonai bázis bejáratánál találtuk magunkat. A katona, aki az őrbódé előtt állt, behajolt egy M16-os gépfegyverrel (bennem pedig meghűlt a vér, elvégre csak játékban és filmben láttam ilyet) elkérni az engedélyünket, mire elmagyaráztam neki, hogy mi csak rossz sávban állunk. Egy gyors ellenőrzés után mondta, hogy semmi baj és dorgálás nélkül megállította a forgalmat, míg a bójákat arrébb rakva kikísért minket a kijáratig, ahonnan a rendőr felvezetéssel elvittek a látogató központ parkolójáig, majd szép napot kívánva tova gurult.

Traffipaxot tényleg csak ott használnak, ahol indokolt a forgalom miatt. Az is jól kitáblázva. Azonban, ha az emberek rendvédelmi szervezet tagjait vagy autóit látják, máris nem „ajánlott” a sebességhatár, hanem törvény válik a táblára felfestett sebességhatár.

Összeségében azt lehet elmondani, hogy bármennyire is rossz a hírük és fel vannak szerelve minden (európai szemmel) tömegpusztító fegyverekkel, annak ellenére előzékenyek és illedelmesek. A nekik kijáró tiszteletet megtartva nagy baja nem lehet az embernek.

Jófejek

Álljon itt egy példa a jófejségükről egy videóban. Itt az úriember elkövetett egy gyorshajtást a forgalomban, miközben nagyon sietett a prezentációjára, illetve egy ismerőséhez, hogy megkösse a nyakkendőjét. Miközben a rendőr megközi a nyakkendőt kéri a biztosítási papírokat, illetve a jogosítványt. Míg a srác előkeresi a papírokat, elkészül a nyakkendő és egy kedélyes beszélgetés mentén sok sikert kívánva útjára ereszti némi szóbéli dorgálást követően a delikvenst.