Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Mosó Masa Mosodája

Ma a mosásról és a vele járó érdekességekről lesz szó

Mosó Masa mosodája, avagy közösségi mosodák kontra otthoni mosás

Magyarországon megszokott, hogy mindenkinek van otthon saját mosógépe, esetleg szárítóval kombinálva, bár egyre több helyen találkozni már a külön szárítógéppel is.

A magyarországi kis alapterületű lakásokban mindig is probléma volt a szárítás. Számtalan verziót láttam már én is, az erkélyre kívülre akasztott, majd az első széllel elszálló zoknikkal, a fürdőkád fölé szerelt fregolival, amit ha az ember lánya rendesen megrakott vizes ruhával, férfi kellett, hogy felhúzza, akkor viszont nem lehetett alatta tusolni. Szóval nem is igazán a mosás, hanem a szárítás a kérdés.

Mivel Floridában állandóan nagyon magas a páratartalom, esélytelen a fregoli, és egyéb szárítási lehetőségek.

3 féle megoldással találkozhatunk: otthoni mosó és szárítógép, a lakóparki közösségi mosóhelyiségben lévő gépek, vagy a nyilvános mosoda

Első találkozás

Első találkozásom a lakóparki közös mosodával nem volt problémamentes. Vannak az előtérben kerekes „szekerek”, (mint a bevásárlókocsik vagy a „banyatank” kb.) amiket bárki vihet, és abban tolja el a szennyest a közös helyiséghez. Minden gép csak negyeddolláros érmével működik. Úgy éreztem magam, mint Las Vegasban a játékosok, külön műanyag pohárban gyűjtöttük a negyeddollárost a mosáshoz és másikban a többi aprót. Mert van un. pénzmosoda is, pl. a Publixban.

Az aprót bele kell önteni és 9 % kezelési költség levonásával ad egy bónt, amit be lehet váltani. Én soha nem láttam apróval fizető embert sehol, de mindenhol centre visszaadják, ami visszajár.

mosokonyha

Szóval szennyes, kerekes szekér, aprós pohár, mosószer, öblítő, illatos kendők és elindultam mosni.

A legtöbb mosógép felültöltős és teljesen más működési elven működik, mint az itthoni, un. sulykolásos mosás. Ha valakit nagyon érdekel, annak ITT VAN EGY CIKK az agitátoros mosógépekről.

Gépek mérete

A gépek nagyok. Nagyon nagyok! 10-12 kg ruha simán elfér bennük. Egyikbe beraktam a színeset, a másikba a fehéret és kerestem az öblítős tartályt. Na, az nincs. Idővel kitapasztaltam, hogy 32 percig mos, ha a 20. percben beleöntöm az öblítőt, akkor pont jó, mert az az utolsó öblítés.

6 db negyeddollárossal működik, megetettem a gépet, és benyomtam a gombot. Nem nagyon variálták túl, 3 lehetőség van: színes, kicsit színes vagy fehér. Hőfokot beállításáról itt nem is álmodj.

Ennyi időre az ember lánya nem megy vissza a házba, hanem csobban egyet, mert szinte mindig a medence mellett van a közös helység. Véletlen lenne?

medence

Nagyon sok időt spórol, hogy több gép van, egyszerre lehet mosni a többféle ruhát és utána 50 perc a szárítás. Gyakorlatilag másfél óra alatt a heti szennyes száraz és lehet visszatenni a szekrénybe.

Finom illatos kendőket lehet kapni, azokat a szárítóba kell betenni.

kendő

A nyilvános mosodákban mindent automatából lehet kapni, mosószert, öblítőt, van negyeddolláros pénzváltó automata és nyerőgépek is, ha valaki unatkozna mosás közben. Többször is láttam, hogy nagyobb furgonokkal odaálltak és a kisebb panziók is a nyilvános mosodákban mossák a szennyest.

Egy fő el tudja vinni, egyszerre sok gépet lehet megpakolni, van hajtogató asztal, a törölközőket, az ágyneműket külön tudják csomagolni.

Vasalás

Erről leszoktam (majdnem). Nem tudom, hogyan működik, de amikor a szárítóból kiveszem, kicsit gyűrött, de a magas páratartalom miatt „kirúgja„ a gyűrődést magából. Mindenféle technikák vannak a vasalás megúszására, valaki kiveszi 40 perc utána szárítóból és kiakasztja, van, akit egyszerűen nem érdekel az egész, a nap süt, a tenger kék, hol itt a probléma :)

Árak

Itt 10-12 kilósak a gépek, tehát minimum a duplája, mint Magyarországon, a nagy gépre számolom az árakat, tehát ezt oszd el kettővel, hogy az otthoni árakat megkapd a mennyiséghez képest.

Mosószer: Tide (Amerika örök mosószere :) ) 5 liter, $32, azaz kb. 7.500 Ft, ami kb. 80 mosásra elég 94 Ft/mosás.

Öblítő: szintén 5 literes, $15, kb. 4.000 Ft, szintén 80 mosáshoz, 50 Ft/ mosás.

Szárítóba való kendő: (1-2 darabot kell használni) $9.50 a 240 darabos, 2.500 Ft/ doboz, azaz kb. 10 Ft/kendő

De ha figyelsz a kuponokra, gyakorlatilag ingyen mosol. Minden hónapban több kupon is van, amikor nemcsak fél áron kapod a terméket, hanem még pénzt is kapsz vissza, ha veszel valamit! Ezt soha nem tudtam elképzelni, hogyan működik. Valószínű azért mert, ha bemész a kuponoddal, mást is veszel, azon majd meglesz a haszna az eladónak.

Mosógép: 6* 0,25 cent = $1,50

Szárítógép: 6* 0,25 cent = $1,50

Összesen: $3, kb. 800 Ft 10 kiló ruhára.

A fenti számokat csak érdekességképpen írtam, nem érdemes számolgatni. De ha mégis megteszed, akkor számold hozzá az áram díját, a víz és szennyvíz díját, a mosógép árát, amikor megveszed, az esetleges szerelő költségét. Mert ez benne van a $3-ban, míg otthon ezeket is fizeted. És a legfontosabb, az idődet! 1,5 óra alatt újra a szekrényben vannak a ruhák. És közben tudsz úszni vagy tanulni, pihenni, vagy csak nézni a pálmafák között a napot.

útmutató