Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Lakóparki építkezés avagy a Lila akác köz születése

Ma is kirándulásra invitálunk titeket, de ezúttal a vadon helyett a város szélére.

Fő a felkészülés!

Sarasota vagy bármelyik földszintes amerikai város környékén, ha autózik az ember, akkor találhat olyan 2-4 sávos utakat, melyek mintha a semmibe vezetnének. Felmerül a kérdés, miért építenek oda utat, ha kétoldalon csak legelő tehenek vannak? Mert nem a korábban írt adócsökkentő tehenekről van szó, az biztos.

Ezeken a területeken már zajlanak az előkészítő munkák a lakóparkok kialakítására. Több tíz ilyen projekt van többféle előkészületi szinten szerte egy-egy városban.

Lépésről lépésre

Első a kerítés, amikor ez kész, jöhetnek az utak, a tavak, majd a mintaházak felépítése, a pálmák és növényzet telepítése.

Következő lépésként a kerítés után a vízelvezetést kell megoldani, hiszen ezek nagyon csapadékos-lápos, de felettébb lapos területek. Így kialakítják a vízgyűjtő tavakat, amelyek köré épülnek majd a házak. Minden olyan házat, ami vízre néz, 30-50 ezer dollár felárral lehet értékesíteni. Így nem csak hasznosak ezek a vízgyűjtők, de jól is fizetnek. Nagyon gondos tervezés előzi meg a telkek kialakítását, hogy minél több terület nézzen a vízre, hiszen ez nem kis felár a markolóval való turkálásért.

Egy érdekes apróság: állítólag minden tóban lakik egy aligátor. Mivel territoriális állatokról beszélünk, ezért általában csak egy. Azonban, ha lemegy a nap, útra kelnek, mint egyszerű egyetemista a körúton. A különbség a kettő között pusztán annyi, hogy az utóbbiak sörözni és klubkoncertekre járnak, az előbbiek meg egymáshoz. Ilyenkor vagy egy kis tófoglalót játszanak vagy papás-mamást pusztán biológiai indíttatásból.

A látványos rész

Általában 3-4 mintaház és a közös medence, teniszpályák, a klubház, esetleg golfpálya felépítése a következő lépés.

A mintaházakba minden választható elemet beépítenek. Olyan ez, mint az autóvásárlás. Csak teszel egy pipát a rubrikába és máris hozzáadódik a végösszeghez.

Ilyenek a saját medence, többféle stílusú konyhaszekrény, kerti grillek (minden színben és méretben, ahogy azt a BBQ nemzete megkívánja), és teljesen berendezve mutat a jövőbe a leendő lakók rendelkezésére. Így mindenki ki tudja választani, hogy mit is kérjen a saját házába. Van egy alapár, ami tartalmazza az épületet kulcsrakész állapotban, telekkel, utakkal, klímával, konyhaszekrénnyel, kerttel, klubházzal, kerítéssel és erre jönnek rá a választható opciók, mint saját medence, stukkók, extra burkolat, kiemelt plafon stb. Tehát nem a Magyarországon megszokott un. szerkezetkész, nem is lehet így kérni. Szerkezetkész, azaz csak a fal magyar olvasatban.

Masodikemelet

Változó méretűek a lakóparkok. 100-800 épület fér el egyben. Ezek többnyire több ütemben kerülnek beépítésre 3-10 év alatt. Külön kerül kialakításra a lakói bejárat és az építési bejárat. De a már bentlakókat sem szabad, hogy zavarja az építkezés és minden szolgáltatás már az első beköltözőnek rendelkezésére kell, hogy álljon. Ilyenkor persze még kicsit olcsóbbak ezek a házak/lakások, mint mikor már szinte kész a lakópark. Érdekes még, hogy itt nem pusztán lakások vagy házak vannak egy lakóparkon belül, mint Magyarországon. Hanem mind a kettő.

Könnyűszerkezetes?

Igen és nem egyszerre. A földszintet 2010 óta kötelező blocktéglából építeni, az első emelet pedig szinte mindenhol fából készül és a födém is. Nem mondom, hogy logikus, de ez itt a szokás és a törvény. Én pedig tisztelem a szokásokat, így alkalmazkodom!

Az alsó szinten 3 lábanként (90-100 cm) be is vasalnak, hogy legyen mihez fogatni a födémet. Koszorút nem mindenhol látni, de biztos értenek itt az építkezéshez!

A tetőt hosszú csavarokkal rögzítik, hogy jobban ellenálljon a szélnek. Ami még érdekes, hogy északi államokhoz/országokhoz képest itt nem a fentről jövő terhelésnek kell ellenállónak lennie, hanem a szívó hatásnak. Mert itt nem hóvihar, hanem hurrikán szokott jönni.

Minden ablaknak már hurrikánálló üvegezéssel kell, hogy beépítésre kerüljön. Azonban ez egyszerű hőkezelt/ragasztott üveg. Na, azért ezt sem európai szemmel kell vizsgálni. Itt egy szerkezet nem lesz sok tíz kiló. Ez is amolyan „könnyűszerkezetes”.

Nem lehet összehasonlítani az európai építészettel, hiszen Magyarországon minden úgy készül, hogy a kinti hideget ne engedjük be, itt minden úgy, hogy kinti meleget tartsuk kint! Továbbá míg Európa költséghatékony és energiatakarékos, az erre felé csak most kezdi felütni fejét. Valamint, míg Európa számos városa hordozza pár százéves történelmi örökségeit, addig ez itt maximum 100-120 éves. Ez pedig tetten érhető nem csak a technológiában, de a városképben is!

Olcsóbb a technológia? Feltétlenül. Egyszerűbb anyagfelhasználás? Tulajdonképpen igen. Stílus ügyileg lemaradt Európához képest? Mindenképpen. Ezért a későbbi felújítás kevesebb anyagköltségből is megoldható.

Kishaz
A sehova nem vezető járdák

Imádnivaló, hogy minden lakópark elé építenek járdát. Ezek sokszor a semmiből a semmibe vezetnek. Általában csak a kertész jár rajta, de ő is csak fűnyíró traktorral. Persze vannak kint padok és ívókutak, de egyiknél sem láttam soha senkit.

Árak más néven: Lokáció, lokáció, lokáció!

Míg Magyarországon a nagy építőcégek az állami kivitelezére hajaznak, a közepesek pedig lakóparkot építenek, itt kicsit más a helyzet. Itt számos nagy és közepes cég épít különböző méretű lakóparkokat.

Errefelé a nagy építőcégeknek van 5-15 épülő lakóparkja Sarasota és Manatee megyében. Ugyanaz a ház kicsit messzebb a várostól, a tengertől kb. egyharmad áron megvehető, mint a városhoz közelebbi lakóparkban. Még a típusterv is ugyanaz.

Merthogy erre típustervek vannak. Az ember csak bemegy a „tanácshoz” (jelen esetben a városháza vagy az építőcég irodája) kiválasztja és már kezdenek is neki. Ha azonban átterveznének egy teraszt vagy egy garázskiállót, az már súlyos ezrek kifizetését jelenti. Ez a standardizálás ára.

Mit is jelent az, hogy messzebb a várostól? A közelebbi 10-12 perc autózásra van a központtól, a távolabbi 25-30 percre. Soha nem mérföldben számolnak errefelé, hanem percben. Mivel tömegközlekedés szinte nincs, így mindent autózási időre számolnak.

Akik aktívan dolgoznak, nekik fontos, hogy közel legyen az iskola, boltok, munkahely. A távolabbi lakóparkokban főleg nyugdíjasok laknak. Ahogy egy nagyon kedves 3 évtizede a környéken élő ismerősöm mondta: „Itt tarcsák a nyugdíjasokat”. Beszélgettünk pár „itt tartott” nyugdíjassal (50-esnek kinéző hetvenesek, akik golf kocsival és egy pohár koktéllal közlekednek a lakóparkon belül) azt mondták, a klubházban annyi program van, nem is kívánkoznak túl sokszor ki a lakóparkból. Az interneten megrendelik a bevásárlást, csak szórakozni járnak ki a parkból, mert az összes kényelmi szolgáltatást megkapják kerítésen belül. Nagyon sokan költöznek le nyugdíjas éveikre az északi államokból a jó éghajlat és a kiváló szolgáltatási színvonal miatt. Van némi magával ragadó bája ezeknek a szegregált lakóparkoknak. Bár az kétségtelen, hogy itt olyan mikroközösségek jönnek létre, hogy az befolyásolhatja a világról alkotott képet, de ez valószínűleg egy másik poszt témája lesz.

„Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára vissza várhat” Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információkat például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!