Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

A modern ember gyűjtögető életmódja

Ma bemutatjuk, hogyan

Oly sokat olvashattatok már sokhelyütt erről a témáról, azonban érkezett tőletek kérés, hogy írjunk mi is a vásárlási lehetőségekről. Legyen az a mit, hol vagy hogyan, valamint, hogy lehet-e magyar dolgokat kapni mifelénk. Elsősorban az étel megszerzésének útját mutatjuk most be a Homo sapiens sapiens oldaláról.

16 fok lett. Maradhat?

Szerte az országban a bevásárlás legfontosabb és első eleme a kardigán, pulóver vagy kendő, már amennyiben az idő indokolja ezek elhagyását. Floridában az év legnagyobb részében indokolt, mert hideg van a boltokban. Mindegy mekkora a bolt vagy mit árul, de hogy 16 fokra van lehűtve, az biztos. Nem tudom, melyik marketing szakember találta ezt ki, de én sokszor menekülök a boltokból. Egy este kicsit lehűlt a levegő és elindult a fűtés is a boltban. Az egymás mellett lévő hőlégbefúvókból egyiken a meleg levegő jött, a másikból a hideg. Szórakoztató volt 3 méterenként a télből a nyárba érkezni, majd vissza a télbe. De a hűtőpultokban a világítás mozgásérzékelős és úgy kapcsolódik le és fel, ahogy tovasuhansz a kosárral előtte. Ehhez képest egyszerre fűtenek és hűtenek. Ezt az eszement spórolást!

Mivel Floridában általában meleg van egész évben, kisruha, szandi, vagy rövidgatya póló kombó az ideális (nép)viselet, ami 25 fokra teljesen jó. De nem vásárolni. New York-ban a buszra is csak így szállj fel, mondjuk, Floridában ez a veszély nem fenyeget, a tömegközlekedés szinte a nullával egyenlő. De majd fázhatsz más kocsijában, no para.

Mindenki kocsival jár mindenhova. A bevásárlóközpontok kicsit mások, mint Magyarországon, legtöbb esetben nem egy nagy épületbe mész be, ahol vannak közösségi terek, hanem egy nagy parkolót ölelnek körül az üzletek és egy árkádsor van maximum és közvetlenül az üzletbe lépsz be. Igen-igen jól gondolod. Itt a parkolóhoz építenek áruházat és nem fordítva.

Ha az egyik végében van egy bolt, ahova be akar menni, akkor ott áll meg, és kocsival megy el a másik oldalra, ezt teljesen természetes. Ha meg át kell kelni a 2x4 sávon akkor meg akár 1-2 km-t is kerülnek ezért. A parkolók ingyenesek és nagyok. A bevásárlókocsikba sehol nem kell a százas, mint otthon, mert ingyenesek. Ezt olyan hamar megszokod, hogy az otthoni lesz furcsább, de legalább otthon nincsen szanaszét a parkolóban hagyott „Laokoon kosárcsoport”. És persze azok is nagyok, mint minden. Heti bevásárlás és a gyerek egyben egy helyen.

Élelemszerzés a betondzsungelben

A felépítés hasonló, mint nálunk, a zöldséges részlegen keresztül lépsz be az üzletbe. Utána jön az akciós sor, és hátul a tejek.

A boltok kb. 70%-a hűtőpultokból állnak, de inkább nevezzük őket hűtővitrinek, ami tele van un. „pinges” kajával (emlékezz milyen hangja van a mikrónak, ha lejár és már tudod is miért ez a neve).

A Hungry Man egy létező márkanév, csak letéped a fóliát, beteszed a mikróba, két perc és már pingel is. Ezek mindenféle verzióban, nacionalitás szerint, kisebb-nagyobb (de inkább nagyobb) kiszerelésben (nem 1-2 evésre való, hanem 12-es minipack, ami a legkisebb), de millió kalóriával várják a vevőket. Vettünk, kipróbáltuk, nekünk nem jön be, de neked sok sikert hozzá.

hungryman

A Magyarországon megszokott alapanyagok is vannak, de jóval kevesebb választékban. Kapsz lisztet, vagy 100 félét is, de pl. a felvágottas pult nagyon kicsi. Igazi, Magyarországon megszokott csemegepultot, ahol te kérsz 10 deka sokát, vagy hentespult, hogy két kiló karajt kérek csont nélkül, na, ilyen nem létezik. Minden előrecsomagolt, viszont gyönyörű. Egy barátom említette, hogy minden húst tudsz kapni, sőt minden színben is, ha kéred.

Gasztronómia újra értelmezve

Kicsit furcsán nézett rám a helyi Kasszás Erzsi, amikor a múltkor végre volt csirkemáj a Publix-ban és én a teljes mennyiséget felvásároltam az utánam következő ázsiai nő legnagyobb bánatára! Lett azonban májgombóc a levesbe a hétvégén. Meg egy kis otthon csinált kenőmájas.

Általában minden kaját meg tudunk csinálni, kicsit más ízzel. Vagy átnevezzük. Darált húsból csak marhát kaptam, de fájt már a fogunk töltött paprikára.

Normális módon bekevertem a tölteléket, megtöltöm a paprikát, belerakom a vízbe. Felforr, majd őrült habja lesz. Ilyenkor jön az anyu segítség: fotó Messengeren, küldés anyunak. Ő azt mondta, hogy otthon nem kell lehabozni a töltött paprikát, mit csináltam rosszul? Aztán kiderült semmit, valamiért az összes töltelék a vízben úszott, lehaboztam, majd öntöttem rá bazsalikomos, fokhagymás Bertolli szószt, és lett belőle texasi húsgombóc mexikói mártásban. Csak legyél kreatív és újító, a gasztronómia pedig szerencsére nem szab határokat.

Hazai ízek, távoli vidékek

Kis módosulással, de minden elkészíthető, egyetlen dolog van, amit nem sikerült eddig megoldanunk, az a majoránna. Vettünk már mindent, bio-t, amerikait, a világ minden részéről származót, de mind édes volt. ÉDES! Nem értjük, de azt hiszem, kezdjük feladni.

Van több európai bolt, ott lehet magyar Pick szalámitól a helyben töltött kolbászig venni mindent. Elég drága, és az eredeti termékeken kívül az ízek is csak „mellette” vannak. De annyi féle etnikum él itt, szuper kajákkal, éttermekkel, hogy nekünk nem hiányoznak a hazai ízek. Jó, néha igen, de kibírható (pl.: sajtos-tejfölös lángos, vörösboros marhapörkölt (otthoni ízvilággal).

Vissza bevásárláshoz

Üzletek és bevásárlóközpontok végeláthatatlan sora, erről már írtunk, hogy nem értjük a mai napig sem, hogy mi a döntési preferencia és mi alapján menjenek be egyikbe vagy másikba.

Van egy nagyáruház Amerika szerte, a Costco, talán a magyar Metrohoz hasonlít a legjobban, nagy kiszerelésben, nagy csomagolásban aránylag olcsón lehet venni sok mindent. Egyébként ő Észak-Amerika legnagyobb borkereskedője, de ez annak köszönhető, hogy fél gallon bort nem 2-4 üvegben hanem egyben adják oda. Bridget Jones sírva könyörögne ezért a kiszerelésért.

Costco

Kell tagsági kártyát venni és akkor jogosult vagy visszatérítésre is. Ezt nem az alap kártyával ($60) hanem az éves $120-os kártyával érheted el, de legalább kapsz vissza 2%-ot, a tankolásból is, ami elég jó, mert a benzin is ott a legolcsóbb. Szóval, ha csak a tankolást számolod 2 autóra, már ingyen van éves szinten. Azonban, ha kölcsönadod ismerőseidnek, már egész jól jön ki az ember.

Kuponok hazája

Elég sok film van a TV-ben otthon a kuponvadászokról. 71 éves édesanyám mindig rajta van mind a műsorokon, mind a kuponokon. Én még sosem láttam senkit, akit a pénztárnál kupont adott volna. Pedig még a pultok felett is van, kis tárolóban, ami villog is, ha letéped, majd ráragasztod a termékre, akkor 25 %-kal olcsóbban veheted meg azt. Ezzel is csak a gyerekeket láttam játszani vagy még őket sem. Rengeteg Buy 1, Get 1 Free (egyet fizet, kettőt kap, avagy 50% kedvezmény) van, tényleg szinte mindenre, ami naponta változik. Rendszeresen kapok emailt letölthető és kinyomtatható kuponokról, napi 500-600 kuponnal és sok olyan, ahol, ha veszel valamiből kettőt, még pénzt is fizetnek vissza. Gondolom arra megy ki a stratégia, hogy ha már egyszer bemész, úgyis veszel mást is, amit egyébként nem.

Buy 1, Get 1 Free
A diszkont az itt tényleg az

Bradentonban van egy Aldi, de teljesen más kínálattal, mint Magyarországon. Talán a legkevésbé kedvelt üzletünk lett, a kínálat meg sem közelíti a Magyarországon megszokottat. Ha jártál a 90-es évek közepén „Plus” nevezetű diszkontáruházban péntek zárás előtt 5 perccel akkor nagyjából tudhatod, miről beszélek. Állítólag a Lidl is keresi a keleti parton az üzlethelyiségeket, meglátjuk, addig még akár évek is eltelhetnek.

Olyan sok dolog jutott még eszembe a kajákról, a vásárlásról, hogy ezt szerintem még folytatni fogjuk.

„Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára vissza várhat” Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információkat például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!