Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

SI vs. Imperial

A nagymértékegységpara...avagy mi merre hány méter

Mértékegységek csatája: Metric vs. Imperial

Most elsősorban nem arról akarok írni, hogy mekkorák az adagok, bár az is megérne egy posztot, hanem a mértékegységekről.

Pound, ounce, Fahrenheit, cup, gallon,spoon, juj!

Számolunk errefelé poundot (fontot), de ha nagy a tömeg akkor jön a tonna. Ha tolok egy pipilépést az a láb (foot), míg, ha lépek egy normálisat az a yard, de itt meg nem ismerik a 7 mérföldes csizmát. Hát ki érti ezt?

Egy kis visszatekintés

Az un. metrikus rendszer, amit itthon is tanultunk az iskolában SI rendszer, 1789-ben a Francia Forradalom vívmánya,amely a Napóleoni hódítások idején terjedt el szerte Európában. A természetes kultúrexport részeként a gyarmatok is átvették. Ma a világon csak 4 országban, az Egyesült Államokban, Mianmarban és Libériában és persze Nagy Britanniában nem SI szerint számolnak. Ami azért érdekes, mert az EU-s csatlakozás feltétele az SI rendszer alkalmazása.

De vissza a főzéshez, miből mennyit vegyél, hogyan tudod, hogy mennyi is kell a kajába? A boltokban kapható termékeknél teljesen vegyesen történik a feltüntetés, találkoztam már mindennel, de vegyük végig a mértékegységeket.

Ma már nagy segítség a google, csak beírom, hogy pound to kilogramm és már dobja is az eredményt. „Bezzeg az én időmben” típusról meg már ne is beszéljünk.

Térfogat mértékegységek

1 tsp, azaz kávéskanál= 5 ml

1 tbsp, azaz evőkanál= 15 ml

1 uncia (US oz.) = 30 ml, vagyis két evőkanál

1 cup azaz bögre = 2,5 dl

1 gallon = 3,79 liter

A hétköznapokban az üdítők, amit műanyag üvegben lehet kapni, fél literesek (értsd 500 ml). Ebből van a legtöbb, kevésbé vásárolják a nálunk jobban megszokott 2 literes üdítőt (ami meg fél gallon, ami meg 1,895l). Talán az az oka, hogy a fél literest mindenki viszi magával, és elfogy, mire megmelegszik. Tej is van literesnek látszó flakonban, de leginkább a gallonos kiszerelést vásárolják, a hűtőajtók is úgy vannak kialakítva, hogy a gallonos innivaló beleférjen. Sörökből leginkább a 0,33l-es kiszerelés van, ami hatos papírkartonban lehet kapni, füle van, innen adódik a six pack kifejezés, amit sok filmben is hallhatsz: indulok, én és a six pack! Ja igen, asszociálhatsz a kocka hasra is, de az kevésbé a floridai 50 feletti átlagkorosztály ismérve.

tej

A különböző éttermekben kapok kis, közepes és nagy üdítőt. Éttermenként változóak a méretek, de segítségképpen a poharak ki vannak rakva, ránézésre választok. Mondjuk, ha ingyenesen újratölthető mindegyik, akkor nem értem, miért kell a nagy (ami kb. 1,5 literes). És azt azért megnézem, hogy ki iszik meg 3 liter üccsit egy ültő helyében. Az ára sem jelentősen drágább a nagynak, de nem kell mindent értenem!

Apropó, az autókban is két méretű a pohártartó. Van a normal (értsd: Magyarországon ez a nagy) és van a Jumbo/Super size. Ez legalább fél gallon. De mivel nem nagyon matatsz a váltó körül úgyse errefelé, ezért maximum a marginalizált határ lesz nagyobb (igen a kardánboxra épülő középső könyöklő).

A súlymértékeknél három, amivel találkoztam: az uncia (igen, az térfogatnál is volt) és a pound, azaz font és a tonna.

1 font = 45 dkg, hétköznap a boltban egyszerű számolni, kb. fél kiló. A húsoknál, a gyümölcsöknél is mindig ebben a mértékegységben van kiírva az ár. Ez aránylag egyszerű, nem szokott vele gondom lenni a bevásárlásnál.

A tonna már más kérdés. De itt tartom az álláspontot, hogy nem kell mindent értenem.

Hőmérséklet

Na, ezzel voltak bajaim, állítólag van rá képlet, ez:

Vonj ki a Fahrenheit értékből 32-őt, az eredményt oszd el 9-cel és szorozd meg 5-tel. Ez a Celsius érték.

Visszafelé, oszd el a Celsius értéket 5-tel, szorozd meg 9-cel és adj hozzá 32-őt. Ez a Fahrenheit érték.

Aha.

Az én képletem a következő:

78 F-re állítom a klímát, ami 25.5 Celsius.

78 felett jól vagyok, 78 alatt fázom, 90 felett (ami 32,2 C) izzadok. Ez egy releváns tájékoztatás, hogy miért lett a Dorisflorida és miért nem a Dorismontana!

Főzésnél a víz 212 F-nél forr, de egyébként azt meg látom. 100 F felett lázas vagyok. (38 C) 32 F-nél fagy.

Hőmérő

Próbálok saját magam által kitalált egyszerű szabályokat követni.

Egy tipp: Amerikában nem használják a 24 órás időkijelzést, hanem a.m.9.00, azaz dél előtt, és p.m. 9.00, azaz dél után, illetve este.

Sokáig kevertem az a.m./p.m.-et. Én úgy jegyeztem meg: az a betű előbb van az ABC-ben, így az van előbb a napban is! pedig egyszerű, mint a latin nyelvcsalád: Ante meridiem (a.m. – dél előtt) Post meridiem (p.m. – dél után).

Hosszúság

1 inch (hüvelyk) 2,52 cm

Ez a pl. függönyvételnél fontos, beleszaladtam én is, hogy rosszul számoltam. Mivel az ágyméretek megint egy másik méretezés szerint vannak (King, Queen stb.) a lepedőkkel is bajlódtam egy ideig. De az a jó, hogy itt tényleg szó nélkül visszaveszik és kicserélheted, ha véletlenül nem jót vettél.

1 láb = 30,48 cm, ez megint egyszerű, 3 láb egy yard.

1 yard = 91,44 cm, ez is viszonylag könnyű, majdnem egy méter.

1 mérföld (mile) 1,6 km, ezt saccra másféllel szorzom, és máris van viszonyítási alap. De előbb utóbb az ember megtanulja, és már nem számolgat.

Hogy ez mennyi idő, míg az ember nem számol át? Ez mindenkinek más, van, aki 40 év után is számol, van, aki hetek alatt megszokja.

Az, ha én elszámolom a boltban a húst, vagy a zöldséget, vagy más méretű bögrét használok, nem nagy kaland, valahogy mindig sikerült kihozni belőle valami ehető kaját. (Tudjátok, ha nem sikerül, át kell nevezni az ételt).

De a metrikus és az angolszász mértékegységek egyidejű használata a repülésben már nagyobb galibát tud okozni.

Az Air Canada 143-as járatának a balesete is mutatja.

1983. július 23-án Montrealban szállt fel a gép, és mivel Kanada nemrégen tért át a metrikus mértékegységrendszer használatára, a szóban forgó Boeing gép volt az elsők között, ami már litert és kilogrammot használt az üzemanyagszint kijelzésére. Többszöri emberi hiba kellett ahhoz, hogy a gép végül 22 300 kg helyett 22 300 font üzemanyaggal szállt fel. A pilóta korábban vitorlázórepülő volt és félúton egy katonai reptéren tette le a gépet. Senki sem sérült meg, de nagy mázli kellett hozzá, hogy a sok hiba után a gép majdnem épségben földet érjen.

canada airlines

Továbbá érdekes, hogy itt nem liter van, hanem gallon a fogyasztást tekintve is. Ezért nem liter/100km-ben fejezik ki egy autó fogyasztását, hanem 1 gallon/mérföldben. Mikor számolgattam, hogy akkor most nagy-e a lábam ekkora motorokhoz, nem kicsit keveredtem meg, hogy egyszer 21 mérföldet tettem meg az autó szerint, de mikor jött a hurrikán és fogyott a benzin akkor meg 37-et. Annyit tudok, hogy ami 15 mérföld alatt tesz meg 1 gallonnal az jó hangos rötyögős motor és leeszi a hajam, ami meg 30 fölött tesz meg, az meg nem megy eléggé. Ennyivel beérem.

„Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára vissza várhat” Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információkat például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!