Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Kerti pajtás, akit nem akarsz a lakásban látni

Ma megismerkedünk egy kevésbé cuki házkörüli állattal, aki nem igazán háziállat...

Kerti pajtás, akit nem akarsz a lakásban látni

Itt a tavasz, mely nem csak a virágzó fák illatáról, a napsütésről és a snowbird-ök északra költözéséről híres, hanem a szerelem megjelenéséről is. Hogy ez miért fontos? Azt nemsokára megtudhatjátok!

Florida igazán izgalmas és gazdag élővilággal rendelkezik. Nos, hát ahogy az ember sem tud mindig nyugton maradni, pont így vannak ezzel az állatok is. Ha megérzik a szerelem illatát gyakran vándorolnak számukra érdektelen helyekre, mint a ház előtti tó, garázs vagy éppen a medence a hátsó kertben.

Ebből a tarka élővilágból ma leginkább egy (számomra félelmetes) állattal foglalkozzuk: Ezek pedig az aligátorok. Ma sajnos emlős és tollas kedvelő barátoknak nem osztottak lapot, de szerintem mindenki kíváncsi, hogy hogyan is gyürkőznek meg egymással emberek és hüllők.

Aligátor vs. Krokodil

Nem untatnék sok mindenkit a rendszerszerű besorolásukkal és azok különbségével. Azonban vannak köztük különbségek annak ellenére, hogy az ember könnyen összekeveri őket, vagy csak simán nem nagyon nézegeti őket mikor éppen Usain Bolt sebességével próbál általuk megközelíthetetlen helyre jutni. Bár az utóbbira sok példát még nem láttam, de azért ezek a 300-500 kilót is meghaladó modern dinoszaurusz szökevények nem nagyon kergetnek embert, ha csak nincs rá nagyon alapos indokuk (pl.: ha krokianyu tojásaiból szeretne valaki rántottát csinálni).

Egy dolog biztos: Floridában aligátor található!

Mivel az aligátor és a krokodil közötti legfőbb különbség, hogy míg az aligátor édesvízben, addig a krokodil akár sós vízben is kiválóan lubickol. Továbbá a krokodilok ádáz vérengző és rendkívül agresszív állatok, míg az aligátorok sokkal nyugodtabbak, és ha az ember éppen nem a fészkén kíván tábortüzet rakni, akkor általában menekülőre fogják az érkező emberek elől. Persze ettől még nem ajánlatos egy szelet rántotthússal magunkhoz csalogatni őket simogatás céljából!

Továbbá az ember külön hüllő szakértői Msc nélkül is tud különbséget tenni méghozzá álkapcsuk alapján. Míg a krokodilok álkapcsa V alakú, addig az aligátoroké U. Ettől még letépi a kezed és ugyanúgy megesz, de nem árt tudni.

Továbbá az is különbség, hogy míg az aligátornak a nyomásérzékelő receptorai csak a szája környékén vannak, addig a krokodiloknak az egész testét borítják.

Floridában az aligátor már nem védett állat. Ezért is lehet hamburgerként vagy gator’n’chipsként kikérni ebédre például az Evergladesben. Azonban gyakran megfordulnak ember lakta környékeken is. Ilyenek például a golfpályák, medencék, lakóparkok tavai, bevásárló központok parkolói vagy garázsok. Azt jó, ha észben tartja az ember, hogy ezek nem olyan gyakori esetek! Hányszor lehet hallani, hogy vaddisznó vagy medve keveredik magyar települések közepére? Na ugye, mégsem ettek meg még senkit!

Van még egy szabály, amely rendkívül fontos, ha az ember errefelé bandukol. Az állami törvények szerint a 6 lábnál (180 cm) kisebb aligátorok méreten aluli példánynak számítanak. Vagyis hiába hívod a rendőrt vagy a vadállatbefogót nem fogja elvinni tőled. Persze a kocsi alól kiszedi, hogy tudj közlekedni, de a legközelebbi tóban (ami általában a ház 300 méteres körzetében van) vissza is engedi! Ha nagyobb 6 lábnál akkor kocsikázik vele egy kicsit és a lakóterületen kívül engedi el. Nem, nem viszi vissza az Evergladesbe, hanem maximum 30 km-t játszik taxist. Mivel ezek az állatok könnyen elélnek 50 éves korig, ezért akár visszatérő vendégek is lehetnek (bár ez nem túl gyakori).

Ha eltalál Ámor nyila

Mint ahogy kezdtem is tavasz van és szerelem. Aligátorokfiúk sokasága remegteti a vizet egy-egy kecsesen tovaúszó aligátorlány láttán. Ilyenkor feladják territoriális életformájukat és sötétedéstől napkeletig a megfelelő pár után kajtatnak, hogy 25-60 tojás formájában kifejezve átadják magukat a szülői lét csodálatos világának. Ebben az időszakban erősen ajánlott távol maradni minden olyan vízfelülettől (és környékétől) ahol zavaros a víz vagy köztudottan lakik legalább egy a gonosz bőrművesek kedvenc alapanyagából. Sőt még kedvenc szőrös négylábúinkat is ildomos messze tartani még a parttól is. Főleg, ha kutyákról van szó, mert ők valamiért előszeretettel A La Carte fogás ezen állatok gyertyafényes vacsoráinál.

Ha a józan ember meglát egy ilyen csodálatos ősragadozót, akkor csak hagyja egyedül. Akkor békében megférnek egymás mellett. Nem kell feltétlenül selfie-t nyomni velük, esetleg cowboyos lovaglós facebook profilképet készíteni vele és máris megmarad az ember keze-lába. Egyébként megjegyezném, hogy ezen állatok megölése, vagy csak simán inzultálása is törvénybe ütköző cselekedet, melyet, ha nem a bíróság akkor a méltán híres Murphy törvény fog szankcionálni.

Áprilistól júniusig tart ez az őrült aligátor tinder. Május pedig a legveszélyesebb az összes hónap közül. Mint minden anyuka, ilyenkor a legveszélyesebbek, mivel vagy még keresik a szőke herceget fehér tavon vagy már terhesen robbannak fel hormonbombáik.

Ahogy beköszönt a nyár áldott állapotú krokilányok fészket építenek maguknak és a tojásban lévő utódoknak a parton különböző növényekből. Igen, pont úgy, mint egy csirke, csak ez egy kicsit nagyobb és idegesebb, ha az ember csak az omlettre gondol. Ez az állapot augusztus-szeptember környékén változik meg, mikor kicsi aligátorok hada kel ki a tojásból és kezd el csipogni (igen, mint egy naposcsibe) Édesanyjának, hogy segítsen nekik rothadó növényekből készült bölcsőjük maguk mögé hagyása szempontjából. De legalább szülői pénztárca és a kocsikulcs marad anyunál!

Még rengeteget lehetne beszélni róluk hiszen évmilliók óta velünk, sőt mi több előttünk éltek és élnek ezek a csodálatos csúcsragadozók. Amennyiben érdekelne még sok okosság itt hagyom a WIKIPEDIA cikket róluk.

„Stay safe and never go full retard” with an alligator!

'Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára visszavárhat' Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információkat például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!