Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Amerika drága?

Megélhetési, kiutazási költségek, avagy mennyibe kerül Floridában létezni?

A mai nap körüljárunk egy olyan fontos témát, amely mindenkit érint, aki Floridában nyaral, él vagy csak simán levegőt vesz. Ergo: mennyibe is kerül Florida.

Háromféle szempontból közelítjük meg a kérdést:

ott élni

évi 1-2 hónapra a saját ingatlanban lakni

turistaként 1-2-3 héten át élvezni Floridát

Az Amerikai Egyesült Állomok nagy ország. Vannak olcsóbb és vannak drágább államok és városok.

Mi Florida nyugati partjáról adunk kis kitekintést, erről van a legnagyobb tapasztalatunk.

4 fő téma, amit ma körüljárunk:

Közlekedés

Szállás

Étkezés

Egyéb költségek, belépők, szórakozás, gyógyszerek stb.

Nem érintjük az oktatást, az állandó egészségügyi ellátást, adókat és minden olyan egyéb költséget, ami már az életvitelszerű tartózkodást illeti.

Közlekedés

Első lépésként át kell repülni az Óceánt. Nagyon sok repjegy-vadász oldal működik, 120-180 ezer forint között már elég jó ajánlatokat lehet találni, akár közvetlen Bécs-Miami járatra, ami a foglalástól számított 3 napon belül indul. Ha valaki vállalja a hosszabb utazást, a fárasztóbb átszállásokat, az olcsóbban, de aki kényelmesebben szeret utazni, tud jönni business osztálytól felfelé minimum félmillióért.

Ha már ott vagyunk

Amikor valaki itt él, nyilván saját autóval jár. Ez a legolcsóbb és szinte az egyetlen közlekedési lehetőség városon kívül. Az új autók olcsóbbak, mint Európában. És nagyon jó finanszírozások vannak, havi $250-400 törlesztővel el lehet hozni egy autót $25-32.000 között $2.500 kezdő befizetéssel.

Ha valaki 2-3 hónapra jön, és minden évben tervezi, hogy élvezi a saját ingatlanát, már érdemes lehet elgondolkodni a saját autón. Azokban a hónapokban, amikor nincs itt, be lehet dobni az autót a car sharing programba (pl. turo.com) és ha van, aki kezelje az átadásokat (nyilván nem ingyen) még akár pluszban is kijöhet a költségekkel.

Red Barn 1

Aki turistaként érkezik, a legegyszerűbb vagy a közösségi autómegosztókból más privát ember autóját bérbe venni, vagy a reptéren bérelni autót. Heti $250-400-ért (biztosítással) kis vagy közepes kategóriájú autót lehet bérelni. A Miami reptéren legalább 10 autókölcsönző van amik azonos flottából dolgoznak, csak a cégnév más, nagyrészt azonos árakkal fogsz találkozni. Nem az autó díja a drága, hanem a magyar jogosítványra a biztosítás, ami általában több mint az autó bérleti díja, még akkor is, ha elmúltál 25 éves. Aztán a határ a csillagos ég. Tapasztalat, ha egy nagy piros Camaro Cabrioval akarod végigkrúzolgatni a félszigetet, az nyilván nem jön ki ennyiből.

Szállás

Saját ingatlannal ez nem kérdés. Erről már sokat és sokszor írtunk. Az egész Dorisflorida működési elve a rövid távú bérbeadásról szól, tehát napi kb. $80-200-ral lehet számolni, ha valaki bérelni szeretne. De a penthouse-t vagy a nagy medencés házat itt sem kapod meg $80-ért.

Étkezés

Erre rengeteg megoldási mód van. Mehetsz főzni a saját konyhádba, de akár Michelin csillagos étteremben is elfogyaszthatod a 12 fogásos 3 falatos vacsorádat.

Red Barn

Rengeteg bolt, alapanyag és elkészítési mód van.

Magunkból indulok ki, ez a legegyszerűbb. Mi nagyrészben otthon főzünk és alapanyagokat veszünk többnyire a termelői piacról. Írtam már blogbejegyzést a vásárlásról, kicsit át kellett alakítani az ízvilágot, de ez egyáltalán nem okozott nehézséget.

href='https://dorisflorida.com/cikk/2018-01-24/a-modern-ember-gyujtogeto-eletmodja'target='_blank'>Aldi akciók

Van egy nagy áruház, a Costco,( ejtsd:Kászko) ami nagyjából a magyar Metro-nak felel meg csak olyan, mint egész Amerika, szükségtelenül nagy. A legtöbb dolgot itt veszem, nagy kiszerelésben. Akkora kocsik vannak, hogy két felnőtt bele tudna ülni, mégis képes vagyok megtölteni. Wc papír 128-as csomagban, ásványvizek fél literesben, 48-as zsugorban (erről is írtam már, hogy nem nagyon kapni két literes üdítőt, mert a fél literest mindenki viszi magával, a nagyobb meg csak megmelegszik).

Húsok

Végeláthatatlan hosszú hűtőpultok, nagyon szépen csomagolva és darabolva, darálva, pácolva, mindenféle feldolgozási módban, mindenféle kajához a steaktől a hamburger pogácsáig.

Csirke

Egész csirke is kapható (de leginkább csak készen grillezve), de külön csak melle és combja. A magyar értelembe vett aprólékkal nem találkoztam. A legolcsóbb húsféle, 1 font (45 deka) $1,69-$2. Azaz kilója kb. 1.000 Ft. De akcióban kb. 600 Ft és otthon elteszem a mélyhűtőbe.

Pulyka

A bébi mérettől a 15 kilósig. A bébi még családi méret nekünk, a nagyobbat szerintem csak egy nagyon éhes 10 gyerekes 1 hete kaját nem látott család tudná megenni. Mielőtt kiköltöztem, azt el sem tudtam képzelni, hogy fér be a sütőbe, de azóta rájöttem, hogy ezek a sütők akkorák, amibe még én is beférek. Ezen a héten a Publixban van akció a pulykamellre, $0.99/ font, azaz egy kiló kb.$2.20, ami 600 Ft.

Disznóhús

Itt nagyon szeretik az oldalast pácolva BBQ-nak, $2.99 (1 font), azaz kilója kb.1500 Ft. De a csontnélküli karaj is csak 3,49/font. Mások az arányok, mint Magyarországon.

Marhahús

Gyönyörűek, nagyon szépen letisztítva, akár vastag és vékony steaknek, szeletenként csomagolva már $7-tól/font, 4-5 ezer Ft/kg, de olyan szép és finom, hogy mesél. Erről nem kell többet mondanom a cowboyok országában.

Amish piac
Halak

Drágák sajnos. A fene se érti, mindenhol tenger, mégis drága. Ahogy a legdrágább gyümölcs a narancs, amikor tízkilométereket autózol narancsültetvények mellett. 1 font hal $8-9-tól indul. Azaz 4.000 Ft-tól kilója még akcióban is. Viszont friss és finom.

Nem tudok minden árat leírni, itt egy link a Publix heti akcióiról, nagyon sok Buy1 Get1Free (vegyél egyet, vigyél kettőt) akció van, érdemes lapozgatni.

Publix akciók

Van Aldi is Bredentonban, itt a linkje a heti akcióknak:

Aldi akciók

Ha kérdezi a ZIP kódot, írd be: 34238 (ez Palmer Ranch, Sarasota,FL )

A Walmart, ami Amerika legnagyobb hálózata, talán a Tesco-hoz hasonlít a legjobban.

Walmart ajánlatok

És akkor a legnagyobb adu-ász az Amazon. Minden, ami nem igényel közvetlen hűtést, kapható itt. Ez, mint tudjátok a legnagyobb online áruház, a legtöbb esetben gyors és ingyenes kiszállítással, feltéve, ha van Prime-od.

Nem tudom a linket berakni, mert a gépem automatikusan az én fiókomba lép be (ill. geolokációhoz kötött), de próbáljatok regisztrálni és elvesztek a jobbnál jobb ajánlatokban.

Ezen kívül vannak a piacok, ezekből is az olcsóbbak, pl. a bradentoni (Red Barn) ahol több nagy mexikói farmernek van standja, minden zöldség és gyümölcs kb. fél áron kapható az áruházakhoz képest.

Vannak külön amish piacok, amik nem olcsók, de garantáltan bio és kézműves az összes ott kapható sajt, tej, gyümölcs, pékáru stb. Ez a Philiipi Creek-ben van szerdánként.

És a szombati belvárosi piac, ami elsősorban nem nagybevásárlásra szolgál, hanem időt tölteni. Mindig vannak koncertek, programok, vidámság, kávé, frissen sült hal, magyar kürtöskalács, és mindenféle ország kajája. Lezárva a Main Street és pár környező utca a belvárosban az ingyenes parkolóház és a Whole Foods mellett, itt vannak a sátrak. Csak egy érdekesség: nem akárki árulhat itt, hanem az árusokból alakult piacfelügyeletnél kell jelentkezni és azonos terméket nem árulhatsz, mint ami már van. Tehát nem lehet két kürtőskalácsos, de van többféle kávés pl. Saját maguk döntik el kit engednek a csapatba, hogy a megfelelően magas színvonal maradjon.

Akinek van facebookja, itt tudja megnézni az oldalukat, csuda egy csapat.

Sarasota Farmer’s Market

Sok-sok oldalt tudnék még írni, ennek a bejegyzésnek vége, de ígérem, folytatom, ez nekem is a kedvenc témám! Főzzünk, együnk finomakat együtt a tengerparton!

’Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára visszavárhat' Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információkat például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!