Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Amerika, drága? 2. rész

Folytatása következik belépőkről, benzinről, szórakozásról és mindenről, ami eszünkbe jut.

To be continued...

A múltkori blogposzt folytatása következik a belépőkről, benzinről, gyógyszerekről, biztosításról, szórakozásról és még ami eszünkbe jut.

Most is 3 féle szempontból közelítjük meg az árakat, ittlakóként, 2-3 hetes turistáskodás esetén és a minden télen 1-2 hónapig élvezem a saját ingatlanom szemszögéből.

Benzin

Na, ez ugyanennyi mindenkinek! Vagy mégsem ..

Mert más az ára, ha kp-val fizetsz és más, ha bankkártyával. Most $2,6-$2,7 körül van gallonja, attól függ, hol tankolsz. Most kb. 192 Ft/ liter. Februárban ez 121 Ft volt. A dollár és az olajárak változásai adják a nagy különbséget. Februárban 1 gallon $1,84 volt.

Ha a Costcoban tankolsz (ami tagsági kártyás, mint már írtam) még visszakapsz év végén 2 %-ot az összes vásárlásodból, a benzinből is, ez a helyi lakosoknak éri meg leginkább.

Odahajtasz a benzinkúthoz, először bedugod a bank vagy hitelkártyádat a kút erre rendszeresített nyílásába, megadod a display-en az irányítószámodat (a kintit, ne az itthonit) kihúzod a kártyát és csak utána tudsz tankolni.

Első utjaink egyikén Hawaii-n nem ismertük még a rendszert, csak álltunk ott, mint bálám szamara. Kérdezem a fiamtól: most mi lesz? Beüti az alábbi számot: 90210. Kérdezem, ez mi? Hát a sorozat címe: 90210 Beverly Hills. Úgyhogy ne szidd a kölköt, ha sorozatot néz a nővérei miatt, még jól is jöhet valahol, valamikor...

Ha USA bankkártyával tankolsz, annak nem lesz plusz költsége, ha magyar bankkártyával, annak nyilván igen, váltási költségek, stb.

A Bank of America-nál megkérdezi a rendszer, hogyan vonja le a díjat: a bankközi alatt egy kicsivel, vagy 3%-os kezelési költséggel.

Ha kézpénzzel fizetsz akkor gyakran olcsóbb az üzemanyag, mintha kártyával vennéd, de macerásabb is. Be is kell menni a shopba, mert ki senki sem fog jönni. Ezen kívül, ha mondjuk $20-ért tankolsz, de a tankba csak $15 fér, akkor slattyoghatsz vissza a visszajáróért, miközben kiállod a sort újra. Minél inkább vidéken jársz, a sor annál hangosabb és hosszabb.

A gumit felfújatni is $1-$2-ért tudod a kutakon, nem ingyenes, mint Magyarországon viszont a shopban minden annyiba kerül, mint a boltokban.

Strandok

A parkolás ingyenes, igen, a parkolóházakban is, és a strandok is ingyenesek Sarasotában. Első meglepetés nekem az volt, hogy nincsenek a strandokon büfésorok. A Siestán két büfé van, a két WC mellett de vagy 200 métert kell gyalogolni a parttól és az áraik ugyanazok, mint a városban bárhol.

Beach cart

Az emberek kiviszik a kaját, innivalót, széket, napernyőt, hűtőládát, BBQ sütőt, és minden egyebet húzós kiskocsikon. Ez van reggel kifelé, estefelé általában megfáradt gyerekek bóbiskolnak a kocsiban, míg apuka nyakán is csomag lóg, mire kiér a parkolóba.

A strandokra nem szabad alkoholt vinni, sem üveget. Azért, mert ha az üveg eltörik, megvághatja valaki lábát, ez logikus. Az elsőt sokszor sajnáljuk, mert jól esne egy hideg sör este, miközben nézi az ember a vizet. Ezt jó floridai módon úgy oldják meg a helyiek, hogy vesznek egy literes/másfél literes termoszt. Nappal kávé van benne, este egy kis borocska. Ahol kocsival le lehet hajtani a partra, lenyitják a truckok platójának ajtaját, felülnek rá, ott söröznek, mert az magánterület. Azért így csinálják, mert még parkolás közben sem lehet nyitott alkoholos üveg a vezetővel egy légtérben. De a truck platója nem tartozik a kabinhoz, és még haza is tudnak vinni ott, ha kifeküdnél a sörözésben.

Szórakozás

Erre a világ pénzét el lehet költeni. Lehet helikopterezni a szigetek felett, hajót, jet ski-t és mindenféle vízi szerkentyűt bérelni.

Helikopter Key West

Minden hétvégén vannak olyan programok, amik ingyenesek, nem is egy. Fesztiválok, motoros találkozók, hangversenyek, golfverseny és még ezernyi program . Minden nap a belvárosban lévő O’Leary’s Tiki Bar-ban ingyen koncert van, lehet táncolni, enni, inni, és ha tetszik a zene, akkor dobsz a tip-es (borravalós) dobozba pár dollárt a zenészeknek. A minden pénteken jamaicaiak vannak, örömzenét játszanak és fergeteges a hangulat. Egy jamaicai néni 80 évesen úgy rázta, ahogy én sosem fogom, szerintem a fiúknak sincs csípőcsontja, de mindegy.

Longboat Key-en a hétvégén mérföldes pitét sütnek, tudsz csatlakozni a sütéshez és az evéshez is. A teljes belvárosban Summer and Seafood Days- azaz nyárköszöntő tengeri herkentyűk fesztivál van, a belépés ingyenes. Hangversenyek és az Operaház tagjai énekelnek közben. Ezeken a helyeken az étel és ital sincs csillióért, csak annyi, mint a megszokott.

A Daiquiri Deck (egy helyi bár) szemétszedést szervezett a Siestán, annak ellenére, hogy a partot naponta többször takarítják és egy zsák szemétért járt egy ital. Délre jó hangulat volt! Eszméletlen sok kezdeményezés van cégek részéről, és a város szervezésében is.

Pl. Fogadj örökbe egy útszakaszt! Ami azt jelenti, hogy úgy reklámozhatod a céged, kirakhatod a tábládat a cégnévvel, hogy te ezt örökbe fogadtad és te tartod karban. Jobb esetben céges karitatív szemétszedéssel, rosszabb esetben fizetős szemétszedős/fűnyírós mexikóiakkal.

A Siesta Beach előtt van 20 pavilon, amit ingyen lehet foglalni, ott lehet szülinapot tartani, vagy csak összejönni, hogy ne otthon kelljen vendéget fogadni. Egy email a strandfelügyelőknek és már tiéd is a pavilon a kiválasztott időre BBQ sütővel, amit eltakarítanak utánad. Minden szombat reggel 10 órakor 60-as nagybajszos kockás inges nagydarab igazi déli amerikai férfiak tartanak biblia felolvasást egymásnak hangosan!

pavilon a Siestán
Disneyland

Aki turistaként jön, általában elmegy Disneylandba. Javaslat: menj nagyon vastag pénztárcával. Kb. két óra kocsival Sarasotától, és nem egy napos program. 105 millió turista érkezett tavaly Orlandoba. Mindenki eszik, iszik, megszáll valahol és persze bemegy valamelyik vagy az összes témaparkba. Persze, hogy nem fizetünk Floridában adót, megteszik helyettünk a turisták!

Itt vannak az árak, nem tudom kiírni egyesével, mert ki kell választani az életkort, hány napos jegyet veszel, hány parkra legyen érvényes, de $100-ral számolj per nap és a kaja ott nagyon drága. Helyi lakosoknak a csúcsidőn kívül vannak kedvezményes belépőjegyek, 3 napra kb. $100.

Disneyland árak

Ebben még nincs benne a parkoló díj, mert ott van. Vannak hatalmas lakókocsi parkolók, északról jönnek a nagyik, hozzák az unokákat és elvannak napokig/hetekig.

lakókocsipark Orlandoban

Ami nagy kedvenc és óriási élmény a Cape Canaveral.

Amiről majd legközelebb fogok írni, és még sok másról is, megint elszaladt az ujjam a klaviatúrán és az elején beharangozott témáknak még a feléig sem jutottam el. Írjátok meg, miről olvasnátok, mert mi csak a saját fejünkből találgatjuk, mi érdekelhet benneteket.

’Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára visszavárhat' Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információkat például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!