Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Mi is az az AirBnb? 1. rész

sokat használjuk, sokat beszélünk róla, de mit is jelent valójában ?

Aki utazott már más városokba, országokba, az valószínűleg találkozott az AirBnB kifejezéssel. Sokat hallani, hogy Budapesten majdhogynem duplájára emelkedtek a lakásárak, de a bérleti díjak biztosan az utóbbi 5 évben az AirBnB miatt. Mi is ez a dolog? Volt-e ilyen régen is? Van-e még más olyan cég, mint az AirBnB? Ezeknek fogunk ma utána járni!

Szállásfoglalás magánemberektől az interneten

Sok ehhez hasonló oldal volt, van és lesz is. Ez nem más, mint az IBUSZ-lakások és balatoni Zimmer Ferik találkozása a 2010-es évek újféle társadalmi követelményeivel.

Mit jelent az AirBnB?

„AirBed and Breakfast” Ebből lett mára a legkevesebb! Eredeti jelentésében „felfújható matrac és reggeli” rövidítése. Az ötlet még San Franciscoban fogant meg 2008-ban, hiszen borzasztó drága volt és még ma is az a lakhatás. Ha valakinek van/volt egy felesleges szobája és azt kiadná némi haszon reményében, akkor leteríti TURBO-matracot a nappaliban, és fogad egy vendéget. Egy igazi fesztiválarc megérkezik és a kellemes szundizás után még reggelivel is kínálják. De honnan is tudhatjuk, hogy melyik városban, kinek van éppen üres szobája, kanapéja? 2008-ban azt mondta a 3 alapító, hogy most már jancsiszög helyett online térben kötjük össze az embereket a világ bármely táján és így született meg napjaink egyik legnagyobb online szállásadó és foglaló oldala. Kereslet és kínálat, avagy a láthatatlan kéz.

Zimmer Feri.jpg
Amikor a Zimmer Ferit mellkason veri az internet

Sok weboldalt leszámítva, itt nem csak azok szállhatnak meg, akik szállást is kínálnak másoknak. Itt nem pusztán arról szól a történet, hogy kialakítunk egy szűk kört, akik egymásnál szállhatnak meg ingyen. Ezt már az elejétől fogva arra találták ki, hogy legalább a rezsit behozza belőle az ember. Aztán kicsit túlnőtte magát, mint minden ilyen sharing economy az utóbbi időben. Ma már nem jár hozzá reggeli (max kávé a komódon), nem felfújható ágyak vannak és legkevésbé sem a nappaliban. Szobák tömkelege és szabad házak sokasága lepte el a piacot az utóbbi években és egy sajátos iparággá nőtte ki magát, mely minden olyan országban, ahol jelen van, ott komoly gazdasági tényezővé és a GDP kimutatható százalékévá alakult.

De nem csak lakások és házak vannak itt kiadók. Van itt hajó, lakókocsi, kerti lak, bambusz terasz, szúnyogháló falakkal, kiszuperált privát repülő, magánsziget, kastély, lombház és gyakorlatilag minden, aminek van legalább részben teteje és van egy ágyhoz hasonlatos fekhely benne. Érdemes keresgetni a Google-n és hahotázni.

Ezeken túl még azért jó ilyen helyeken lakni, mert nem szokványos. Én személy szerint elég sokat voltam már steril szállodai körülmények között és soha nem szerettem. Hisz enni sem a mekibe járok legtöbbször külföldön, hanem megnézem, hogy 3 utcán belül (és az online értékelésekben) hova mennek legtöbbször a helyiek vagy melyik teraszon ülnek a legtöbben a helyiek közül, mert ott tuti jó és „hazai” a kaja. Annál helyibben soha nem érezheted magad, miközben lépésről-lépésre inhalálod be a helyi kultúrát, mint egy magánlakásban vagy házban. Ilyenkor egy kicsit helyi is lesz az ember és olyan tippek-trükkök kerülnek elő (és olyan helyi „ismerősök”), akik a legritkább esetben vágnak át, és olyan helyeket mutatnak neked, amiket egyik Lonely Planetben sem találsz meg.

Hogyan lehet ezzel keresni?

Ezeket a szállásfoglaló oldalakat mára már nem csak a kispénzű turisták használják. Mára Nyugat-Európában vagy Észak-Amerikában teljesen termesztés, ha egy család vagy fiatalok választják ezt a megoldást. De sok olyat láttam Floridában, hogy a nyugdíjasok kivesznek egy házat maguknak 3-4 hónapra és az un. vendégszobába vendégül látják 1-1 hétre a didergős északon maradt csemetéjüket, unokáikat vagy barátaikat.

A biztonságról

Első és legfontosabb eleme a rendszernek, hogy soha, de soha nem szabad megkerülni. Normális esetben ez nem is fog menni, mivel addig nem kapja meg sem vendég, sem a szállásadó a másik elérhetőségét, míg az adott szállás le nincs foglalva és ki nincs fizetve (vagyis zárolva a bankszámlán). Fizetés lehetséges kártyával és paypal-lal. Aki pedig privát email címet vagy bankszámlát próbál meg megadni azt a rendszer kiszűri és letiltja. Ha nem a rendszer, akkor az egyéni felhasználók jelentik.

Ez számunkra is nagyon fontos, mivel így tisztán, átláthatóan és egyszerűen tudunk elszámolni befektetőinkkel a foglalt napok és bevételek szempontjából.

Az AirBnB a szállás elfoglalása után 24 órával átutalja a foglalás összegét a szállásadó számlájára. 3% kezelési költséget kér a közvetítésért a szállás árából, melyet egyből levon és a maradék összeget utalja tovább a szállásadónak. Fontos, hogy a takarítási díj és az egyéb tételekből nem kér az AirBnB, ennek ellenére gyakran lehet azt látni, hogy egy $100-s szállás 10 nap esetén nem $1.000 hanem $1.200-ba kerül a legvégén.

Ha mondjuk $100-ért hirdetek meg egy szállást egy estére, akkor a foglaló ezen felül fizeti a 3%-os díjat, a takarítást, idegenforgalmi adót, utalási költségeket és egyéb kiadásokat. Ezért lehet az, hogy ha utólag visszaosztja az ember, akkor messze több lesz az ár, amit levesznek a kártyájáról, mint azt elsőre gondolta.

Foglalási ár

Foglalás során, de még fizetés előtt lehetőség van nem csak a szállásadóról (vagy a szállóvendégről) értékeléseket és információkat megtudni, de kapcsolatba lépni is lehet egymással. Ilyenkor tisztázni lehet egymás között azokat az apróságokat (pl.: van-e gyereketető szék a bérleményben), melyek dönthetnek a foglalás sorsáról.

Mikor a vendég kiválasztja az adott bérleményt, akkor egy foglalási kérést küld a szállásadónak, melyet a szállásadó vagy elfogad vagy nem (az értékelések sokat nyomnak a latban). Amikor ezt elfogadják olyankor nincs más, mint várni az indulás napját.

Mi történik a foglalás után

Ha valamelyik félnek le kell mondani ezek után a szállást az látszani fog mind a kettőjük adatlapján (mely legtöbb esetben Facebook vagy Linkedin profil szükséges). Azonban ezt nem lehet csak úgy büntetlenül megtenni legtöbbször.

Ha a foglaló mondja le akkor szembesülni kell a különböző lemondási határidőkkel. Ez általában 2 részre tagolódik: ingyen lemondhatja bármikor (ez a ritkább) és a szigorú mikor egy részét ki kell fizetni a szállásadónak.

Ha a szállásadó mondja le, akkor az megjelenik értékelésként az adott ingatlan adatlapján, hogy mennyi nappal korábban mondta le a foglalást, valamint a következő foglalásból $30-$50 büntetést kell fizetni.

Vendégfogadás és távozás

A beengedés a legtöbb esetben egy kódos ajtózárral történik. Régebben még sokszor személyesen jött a tulajdonos vagy a megbízottja elmesélni, hogy mi hogyan hány méter, mára ez már (főleg Amerikában) nem igénylik a vendégek. Mi szinte minden esetben mégis személyesen fogadjuk a vendéget a lehető legjobb értékelés elérése érdekében. Azonban nem kulcsot kapnak a vendégek, hanem egy 4-6 jegyű kódot, amivel be tudnak jutni az adott ingatlanba. Távozás után ezt minden esetben cseréljük, mert nem akarunk úgy járni, mint egyesek, akik a takarítás másnapján rumlit találtak az albérletben, mert valaki használta.

Ehhez a kódhoz egy külön software-t használunk és csak azokhoz juthat el, akik illetékesek.

Legtöbbször ez a javításra kijelölt egyén és/vagy a takarítók láthatják csak rajtunk kívül. Mindenki egyedi kódot kap (a takarító, a szerelő, a vendég és mi is), hogy tudjuk ki, mikor és miért járt egy adott ingatlanban.

Kis ajándékcsomaggal fogadjuk a vendégeket (tea, kávé, csokoládé, friss gyümölcs), illetve egy teljesen új tisztálkodó csomag. Sok esetben vállalunk különleges kéréseket is ilyenkor (pl.: virágszirommal való díszítés mire odaérnek a foglalók), hogy minél elégedettebbek legyenek vendégeink. Természetesen ezt nem ingyen vállaljuk, de minden ilyen többletköltségről (és bevételről) értesítjük a tulajdonost is.

A foglalás lejárta után egy takarítás következik. Ágynemű csere, medencetakarítás, mosogatás, mosás. Havonta egyszer pedig egy nagyobb takarítás következik (ablakpucolás, függönymosás, plafonig történő takarítás).

Takarítunk, mosunk

Elszaladtak a karakterek, ezért ez egy újabb 2 részes bejegyzés lesz. Amennyiben kíváncsiak vagytok arra, hogy hogyan működik a biztosítás, az engedmények, az árazás, illetve az insta booking és a business AirBnB akkor jövő héten is tartsatok velünk!

’Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára visszavárhat' Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információkat például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!