Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

All in 1 Dorisflorida módra

All in 1, avagy mit jelent ez a samponok világán túl.

Visszatekintő

Magyarországon hosszú évek óta forgalmaznak külföldi ingatlanokat. Évekkel ezelőtt a sztár országok Spanyolország és Horvátország voltak. Ezek könnyen elérhetők kocsival is. Mondjuk azért egy Alicante-Budapest túra nem egy fáklyás menet, főleg gyerekkel.

Úgy 15 évvel ezelőtt megkezdődött a repjegyárak csökkenése a fapadosok megjelenésével. Ha van egy berendezett saját apartman/ház/lakás, már nem kell a kocsi tetőcsomagtartót is megpakolva cuccolni, elég egy bőrönd, és huss, pár óra alatt már a saját ingatlanunkban élvezzük a napsütést valahol a tengerparton.

Napsütés és tengerpart? Igen, mert a magyarok jellemzően tengerparti ingatlanokat vásároltak és vásárolnak még most is.

Az elmúlt években a befektetési ingatlanok köre kibővült, már nemcsak olyan ingatlanok elérhetők, melyeket a tulajdonosok saját maguk is élvezhetnek, hanem öregotthonok, szállodák jelentek meg a piacon 8-10 %-os hozamot ígérve.

Time Share

Sokan találkoztak már Time Share-t forgalmazó cégekkel. A legendák szerint az alapötlet onnan indult ki, hogy volt 12 baráti svájci család. Mindannyian szerettek volna a hegyekben időt tölteni, de senkinek sem volt annyi pénze, hogy ezt önállóan megtegye. Ezért tizenketten vettek meg egy nyaralót, hiszen a nyaralók általában az év nagy részében üresen állnak. Optimalizáltak, és kitalálták jóval az AirBnB és társaik előtt a sharing economy alapjait, a költséghatékonyság jegyében. A legenda szerint minden karácsonykor összegyűltek és a 12 hónap nevét bedobták egy kalapba. Mindenki húzott egyet, és amelyik hónap nevét húzta, abban a hónapban vehette igénybe a közös nyaralót.

Pár cég felismerte ennek az ötletnek a zsenialitását és világra kiterjedő hálózatot hoztak létre. Ma jellemzően egy szállodai szobát lehet megvenni egy hétre. Ha már meguntuk a saját hévízi szobánkat, akkor ez a cég díj ellenében összehoz bennünket olyanokkal, akik a mi hévízi apartmanunkban akarnak lakni egy hétig, mi pedig az ő spanyol apartmanjukban. De megtehetjük azt is, hogy saját magunk adjuk el a szomszédunknak az általunk birtokolt 1 hetet. Hogy ez mekkora business, azt most nem részletezném, nem ennek a blogposztnak a témája, de egyébként is mindenkinek a képzeletére bízom.

ESTA

2008 novemberében az Egyesült Államok megszüntette a vízumkényszert az Európai Uniós állampolgárok (így a magyar állampolgárok) felé is.

A hivatalos weboldalon $14-ért lehet ESTA-t, azaz beutazási engedélyt kérni, mely 90 napos tartózkodásra jogosít 12 hónapon belül kétszer 3 hónapig. Ezzel és a csökkenő repjegyárakkal elérhetők lettek olyan távolabbi ingatlanok is, mint pl. Florida, a Sunshine State, ahol télen is süt a nap és turisták tízmilliói választják téli pihenésük helyszínéül. 2016-ban például 112 millióan csak Orlandóban és környékén.

Floridai Ingatlanokat forgalmazó cégek Magyarországon

Az elmúlt 10-15 évben sok ingatlaniroda kínált megvételre floridai (vagy más állambéli) ingatlanokat. Mi most a floridai tapasztalatokkal foglalkozunk, hiszen mi csak ezen régiót ismerjük.

Vannak tisztességesek, vannak lehúzósak, mint bármely szolgáltatásban résztvevő cégek, bárhol a világon. A legtöbb cég üzleti modellje úgy működik, hogy megvásárol lepukkant ingatlant, felújítja, készít róla pár jó fotót a Photoshoppal és eladja magyar befektetőnek. Több esetben kínál mellé Property Managmentet is, azaz egy helyi vállalkozó üzemelteti az ingatlant. A bérbeadás hosszú távra történik, éves szerződésekkel.

Egy eklatáns példát saját magunk is megtapasztaltunk. Egy versenytársunk oldalán akcióztak egy hozzánk közeli (70 mérföld-re lévő) házat, felújítva, bérlővel, turisták által kedvelt helyen- állt a promoban kb. $130.000-ért.

Arrafelé volt dolgunk, elmentünk és megnéztük a házat.

Amit a valóságban találtunk: a tengerparttól kb. 50 mérföldre egy kisváros szélén álló családi ház. Egyik oldalon egy lakókocsipark, ahol nagy táblán kint volt, hogy ’No drugs, No alcohol, No Guns’, a másik oldalon meg a tehenek legeltek. Nos, belső Florida ugyan szép, de a legkevésbé sem turistaparadicsom! Nem állítjuk, hogy mind ilyen, de ez is előfordul. Mindent ki lehet adni, ezt tudjuk. De nem mindegy, hogy mennyiért.

Do you speak madzsar?

Sok befektető azért óckodik a külföldi befektetésektől, mert nem beszéli az adott nyelvet. Az ingatlaniroda csak az eladásban érdekelt. Az üzemeltető cégnél nem beszélnek magyarul, így az üzemeltetés során felmerült kérdéseket már nem tudja kivel megbeszélni, illetve segítséget kell kérni hozzá. Ha valamiért a már megvásárolt ingatlant el kell adni, a legtöbb Magyarországon működő ingatlaniroda már nem vállalja az értékesítést, hiszen nekik a felújításon jön meg a profit.

Amikor a Dorisflorida még csak formálódott a fejünkben, abból indultunk ki, ha mi akarnánk venni egy ingatlant, mit várnánk el a pénzünkért.

Hosszú távú vs. Rövid távú kiadás

Versenytársaink kivétel nélkül csak hosszú távú üzemeltetést vállalnak és ajánlják. Miért? Mert ez számukra biztos pénz kevés munkával. Legyünk őszinték egymással, bárhol vásárol ingatlant a világon az ember, nagyjából mindenhol ugyanannyit hoz, ha a végén a megtérülés rubrikában lévő számot nézzük. Ez olyan 5-9%. Nos, miért is éri meg (az ingatlanhoz járó plusz szolgáltatásokon túl pl.: medence és konditerem) beruházni egy külföldi ingatlanba, ha ugyan annyit keres az ember?

Na, hát pont ezért mozdultunk el Európában egyedülálló módon a rövidtávú üzemeltetés felé. Mivel Floridában minimum 8 hónap a szezon, az öreg kontinens legtöbb helyén pedig 3-6 hónap. Ha az ember kiszámolja 3-5 éves távlatban mennyit nyer ezzel a +3-6 hónappal évente, akkor lehet hirtelen a zsebéhez kap az ember.

Ezen túl Floridában körülbelül ugyan annyiba kerül egy adott ingatlan, mint Budapesten, de a kiadási árak minimum 3-szorosa főleg rövidtávon. A piaci normák szerint mi is 25%-ért üzemeltetünk ingatlant rövidtávon (akárcsak Budapesten), vagyis számunkra is az előnyös, mint befektetőinknek, azaz a minél nagyobb foglaltsági ráta, minél nagyobb napidíjért. Ezért sem szerepel ajánlataink között olyan ingatlan, mely a csodás belső floridai mocsárvidék közepén helyezkedik el. Minden magyar nyelven érhető el, nemcsak magyarországi irodáinkban, hanem telefonon is, Floridában.

Ha valaki rövid távú kiadásra vásárol ingatlant, még az évenkénti nyaralása is ingyen van, de erről már sokat írtunk.

Dorisflorida- Minden egy kézben

Aki már újított fel vagy épített házat Magyarországon tudja az ominózus kőműves mondatatot arra, ha ferde a fal: majd a festő kihozza egyenesbe. A festő megemlékezik a kőműves Édesanyjáról, majd közli, hogy aki készíti majd a konyhaszekrényt ő meg fogja oldani ezt a kicsi ’egyenetlenséget’. A konyhaszekrényes/asztalos meg megtanulja rombuszalakúra vágni a munkalapot háromszoros áron. Hát nem jó?

Nálunk minden egy kézben van, nem lehet mutogatni másra, ha bármi probléma felmerül.

Az értékesítés, a bérbeadás, az üzemeltetés, a felújítás, az esetleges újraértékesítés.

Nem lehet mutogatni másra, ha nincs kitakarítva, nem tud bejutni a szállásfoglaló vagy nem számolnak el rendesen a bevétellel vagy (mint non-plus ultra) kétszer szerelik be ugyan azt a mosogatógépet 2 hónap különbséggel.

Management software

Ezen felül kevesen használnak management softwareket (kint ugyan egyre gyakrabban), de budapesti AirBnB-k közül szinte senki. Azt pedig, hogy bizonyos dolgokat egy automata algoritmusra bízzák (kizárva az emberi hibákat), pedig már űrkorszak sok helyen.

Továbbá a legtöbbnél a szállás.hu-nál, az AirBnB-nél és a booking.com-nál meg is áll a tudomány. 3 külön profil, 3 külön foglalási naptár, 3 külön üzenetküldési felület... Pedig ha belegondol az ember, hogy mennyivel nagyobb foglalási rátát és havi bevételt tud elérni (és nem kell visszamondani foglalást, ami rontja az értékelést és még büntetést is kap az ember a szállásadó oldaltól) már nem is említem. Vagy használják a beépített árazó algoritmust, aminél valljuk be, hogy nem a legjobb.

Valamint ezek az oldalak nem küldenek olyan részletes foglalási riportot, mint az erre specializált management software-ek.

Anélkül, hogy ingyen reklámot szolgáltatnánk, inkább csak IDE rakom a linket és mindenki tanulmányozza maga, hogy miért is jó ilyen programokat használni!

’Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára visszavárhat' Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információt például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!