Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Az ingatlanpiacon csodák pedig nincsenek

Avagy miért nem adnak 113%-s ingatlanhitelt külföldinek, ingatlanra, tőkegyarapítás céljából

Tudom múlt heti a hír, de kicsit hagyni akartam leülepedni a kedélyeket

A múltheti történések margójára a mai blogposztban kicsit elmélyedünk a külföldi ingatlankereskedésben és befektetésben, illetve az ingatlanos szakmában és kompetenciákban. Itt most nem mennék bele sem az illegálisan külföldön munkát ajánló vagy vízumot ígérő csalók világába, csak és kizárólag az ingatlanokról, ingatlanosokról és a piacról lesz szó.

Sokszor hallja az ember, hogy külföldi ingatlanba fektetni kockázatos lehet. Azonban mindenki tudja, hogy ingatlanba fektetni az egyik legbiztonságosabb befektetési forma mind közül. A nehézség alatt azt érti a széles közönség, hogy nehéz ellenőrizni egy adott külföldi ingatlant, nincsenek otthon a vásárlók a helyi jogi viszonyokban vagy esetleg nem beszélnek nyelveket. Ezek persze valós félelmek és a hozzánk hasonló cégeknek az a dolguk, hogy áthidalják ezeket az akadályokat. Legalábbis, ha meg szeretnének élni tevékenységükből és fent szeretnének maradni hosszú távon.

Azonban van egy másik (és szerintem sokkal nagyobb) probléma a külföldi ingatlanok piacán. Bár nem vagyok jogtudós és önjelölt szakértőnek sem hívnám magam, de az, hogy egy ennyire szabályozatlan piacon könnyű csiki-csuki módszerrel kibújni az éppen aktuális szabályok alól. Ámbár ez sem tart örökké, de legalább tönkreteszi a haza szereplőkbe vetett hitet. Nem csak egy-két cégét, hanem az egész piacét.

Átvertek és nem beszélek róla

Ez a téma nagyon sikamlós. Személy szerint, én is sokszor beszéltem különböző Amerikában bajba került emberrel, akik csak a lebukás után (vagy még utána se) mertek beszélni arról, ami történt velük. Mégpedig, hogy átverték őket. Itt most súlytalan, hogy mennyi pénzzel, ígérettel vagy bármivel. Saját tapasztalatból tudom, hogy ilyen helyzetben hülyének érezi magát az ember és fáj beismerni, ha hibázott, ráadásul ez még sokba is került. Azonban csak azok hibáznak, akik ki szeretnék tágítani saját határaikat, de ennek meg ára van. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy szinte soha nincs ilyen helyzetben egyedül az ember. Mert biztos vannak mások, akik ugyan így jártak és már lehet tettek is ellenlépéseket a pénzük/becsületük visszaszerzése érdekében.

A napokban egy újabb CIKK (megtalálod szinte az összes portálon) látott napvilágot, ahol arról írnak, hogy több tucat ügyfelet vágott át egy ’Kéró Juci’. Az alapfelállás az volt náluk, hogy némi megbízási díj ellenében (1000-6000 EUR) segítenek a hitelügyintézésben, illetve az ingatlan vásárlásban. Mindezt persze egy olyan pénzügyi termékkel, amely 113%-ban (szóval az átírási díjakat is beleértve) fedezi az ingatlanvásárlást.

Ez a pénzügyi termék tényleg létezett 2017 végéig, azonban semmiképpen sem külföldi, saját tőkét gyarapító állampolgároknak. Ahogy jelenleg is van 100%-s hitel spanyol ingatlan vásárlásra. Mégpedig azon spanyol állampolgároknak, akik az első ingatlanjukhoz szeretnének hozzájutni. Árulja már el nekem valaki, hogy miért fizetne a spanyol állam egy ismeretlen külföldi embernek azért, hogy havi 250-400 euró értékben visszatörlesszen egy ingatlant, amit még ráadásul nem is az államtól, hanem egy magáncégtől vásárol, egy magánbank tőkéjén?

Tudom, fondorlatos magyar észjárással már egyből lehet kalkulálni, hogy a hazai ingatlant a gyerekem nevére íratom, aztán majd felveszem a hitelt és már mehet is a buli. Na, ezek azok a kiskapuk, amelyek a magyarnál szilárdabb törvénykezésben nincsenek. Vagy túl drága és rizikós ahhoz, hogy meglépje az ember. Továbbá a világon a bankok sehol nem hülyék. Nem fognak teljesen ismeretlen embereknek 100%+-s hitelt adni egy olyan ingatlanra, amelyet az értéke 80%-ig hiteleznek maximum. A bankok nem abból élnek ilyen jól, hogy szeretnek rossz hiteleket kihelyezni, hanem éppen ellenkezőleg.

Ahogy többször már itt is leírtam a véleményemet azzal kapcsolatban, hogy hosszú távú kiadás esetén teljesen mindegy, hogy Budapesten, Malagán, Albániában vagy Floridában vesz ingatlant valaki, akkor ugyan arra az 5-9%-ra számíthat mindenhol kerek e világon. Persze lehet, hogy megfogtad Isten lábát, hisz most beszállhatsz 10-20 millió forinttal egy csodás brazil semmi közepén lévő üdülőterület létrehozásába, de na, az azért teljesen más tészta, mint fejlett piacon ingatlant birtokolni. Ez van. Hiába szeretnék én is ígérni +10%-t bárkinek hosszú távún kiadás esetén, csak magam és a másikat álltatom ez ügyben, mert nem fog sikerülni. A rövid távú kiadás meg azért más, mert az egyik helyen télen is nyár van, a másikon meg hideg. De keressen vissza a T. Olvasó a régebbi bejegyzések között és megtalálja, hogy miről is beszélek éppen.

Amin kibukott a bili jelen ügyben (és abban is, amiben minket vertek át) az az volt, hogy egyszer csak nem lehetett elérni telefonon az adott vállalkozást. Furcsa, de valahogy minden esetben ez a forró pont. A másik a személyes látogatás, de azt tudjuk, hogy mindig érdekes (ámbár ajánlott).

Facebookos megkeresésre soha nem veszek semmit

’Kéró Juci’ és társai nem nagyon fárasztották magukat partneri megállapodásokkal, szövetségi vizsgákkal, SEO,PPC AdWords kampányokkal, jogharmonizációval és még sorolhatnám. Egyetlen dolgot tettek: Facebook csoportokban ajánlgatták magukat. A nagy számok törvénye meg dolgozott.

’Jucihoz’ hasonló módszerrel dolgozik, egy magyar ’munkaerőközvetítő cég’ Miskolcon, akik az Államokba közvetítenek fizikai dolgozókat. ESTA-val, illegálisan. A történet érdekessége, hogy miután utánuk kutattam kicsit (túl jót ígértek, túl kevés kockázatért) megnéztem, hogy milyen cégre van regisztrálva a domain címük. Kiderült, hogy egy 2 éve felszámolt, csődbe jutott cég a tulajdonos, akinek a nevére számlázzák az ügyfeleiktől beérkező összegeket, miközben illegálisan tömegszállásra rakják szerencsétlen hiszékenyeket, a fizetést pedig (minden költség levonása után) $500-ra taksálják havonta. És ez még mindig működik.

De van olyan floridai ingatlanközvetítő is, aki közölte, hogy most a Balatonnál nyaral a kinti ingatlanosuk, és ha most meglátogatnám a foglalóval a napokban, akkor 10% kedvezményt tud adni a kiválasztott ingatlanból, a maradék összegét pedig, utaljam nyugodtan az ingatlanos magánszámlájára és ő intézi a többit. Hozzátenném, hogy ez úgy szabálytalan és törvénytelen, ahogy van. Ha ingatlant vásárolok Floridában, akkor azt kizárólag az ügyvédi iroda letéti számlájára utalhatom és senki másnak semmi köze nincs a dologhoz! De velük is a Facebook hozott össze, köszi nagytestvér!

Az alapvető akadály sok esetben az, hogy az emberek bíznak a ’nagy kiugrásban és a hirtelen meggazdagodásban’. Ilyenkor meg sajnos nem tájékozódnak kellőképpen. Valamint, általában a kedves delikvens döntési idejét leszűkítendő, állítanak az ügyféllel szemben egy rövid távú (idő) nyomást, hogy ez az ajánlat csak pár napig él. Aztán a közösségi médiában felállított képbe bizalmat helyezve, máris elutalódott a kezdőösszeg és már kezdődhet a kevésbé élvezetes, de annál izgalmasabb utazás a nemzetközi jog hullámvasútján.

Mi nem véletlenül mondjuk mindig, hogy nem kell nekünk hinni, tessék ellenőrizni. Itt van az internet és ha sok felé elnéz az ember, akkor egy (ha nem is teljes) képet alakíthat ki az adott helyzetről, ami referencia pontként hathat az apró kiskapukon való bújócskázás elkerülésére.

Nem vagyok ügyvéd, de azt tudom, hogy ha perrel fenyegetnek ilyen helyzetben, akkor abba bele kell állni. Mert teljesen más, amit mondanak és csinálnak ilyenkor a körbezárt ’Jucik’. Ez szintén tapasztalat és hiába kísért két éve egy hiba, azért a végén csak jól jön(jöhet) ki belőle az ember.

Mit kezdhet az ember, ha már fejjel ment a falnak

Itt most jöhetne a marketing szöveg, hogy válassz minket és nem lesz ilyen bajod, de ezt mindenki ’mondhassa’. Pár tippet azért adhatok:

-Mindig mindennek nézz utána, amennyire tudsz, ha lehet, az eredeti ország, eredeti nyelvvel ellátott, eredeti hivatalos oldalán. Ha nem beszélsz az adott ország nyelvén, akkor csapd a hónod alá a gyereket (ha ő beszél) és kerestess vele vagy beszélj helyi magyarokkal (vagy inkább magyarul beszélőkkel). De amit ingyen bármikor megtehetsz, hogy felhívod az adott ország követségét és rákérdezel a dolgokra. Általában szokatlanul segítőkészek, just sayin’.

-Mielőtt bármit aláírsz fordíttasd le, ha nem érted! Jobb, mintha az adataiddal létrehoznak egy céget és te felelsz érte (hallottam már hasonlót) és ez még csak a kisebb rossz, amit el tudok képzelni.

- Jegyezd meg, nagyon kevésszer van olyan, hogy ’csak a héten’ és még kevesebbszer ’csak holnapig, ha ma elutalod’. Főleg, ha az első beszélgetés során hangzanak el ezek a mondatok. Ezért ha ezt mondja neked bárki (még az előlegre is) akkor biza ideje gyanakodni!

- Ha lehet, mindig 2-3 azonos cégtől kérj ajánlatott, mielőtt bármit is döntesz! Olyan ez, mint az higgadtság...sose baj, ha van.

Summa Summarum

De hogy miért is írom oly bátran, ezeket a sorokat? Azért mert egyszerűen megtelt a hócipőm! De úgy tűnik, nem csak nekem! Elegem van, hogy keményen dolgozó piaci szereplők (mi, a partnereink és versenytársaink is) szívnak azok miatt, akik pionírnak képzelve magukat abból élnek, hogy lehúznak tisztes emberek, tisztességesen megszerzett jövedelmét, egy jogszabályilag eléggé labilis talajon.

Én azt tanultam, hogy akkor panaszkodhatsz, ha tettél a probléma ellen valamit, továbbá, hogy minden változást helyben, kicsiben kell elkezdeni. Ezért a Dorisflorida vezetése úgy határozott, hogy a partnereivel (és remélhetőleg tisztes versenytársainkkal) közösen alapítunk a következő 1 évben egy olyan érdekvédelmi non-profit szervezetet, mely egy részről védi a valódi ingatlanforgalmazókat a ’Kéró Juciktól’, valamint védi a fogyasztókat a csalók ellen. Mindezt annak reményében, hogy 2-3 éven belül létre jöhessen egy olyan relatív tiszta piaci helyzet, ahol ezen érdekvédelmi szervezet oltalma alatt álló vállalkozásokhoz nyugodtan fordulhassanak azok, akik külföldi ingatlanbefektetésben törik a fejüket, valamint, hogy akik külföldi ingatlanbefektetést kívánnak megvalósítani, azok képesek legyenek különbséget tenni a tisztességes piaci szereplők és csalók vagy kóklerek között, védve a tisztes üzleti magatartás értékét és becsületét. Ez közös érdeke az államnak, a piaci szektornak és a leendő befektetők vagy ingatlanvásárlóknak egyaránt. Hogy ez mit jelent, mikor is lesz belőle valami, arról folyamatosan fogunk tájékoztatni Titeket csakúgy, mint az egyre közeledő irodáinkról való nyitásról!

’Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára visszavárhat' Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információt például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!