Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Rövid távú lakáskiadók és társaik

A múltkor megkezdett témát most körüljárjuk a vendéglátók oldaláról is.

Zimmer Feri a világ körül

Ahogy a világ minden táján, nemcsak vendégből, szállásadóból is van megannyi féle és fajta.

A luxushoteltől a „Zimmer Feri”-ig minden játszik itt is. Panziók, megosztott szobák, megosztott otthonok, önálló ingatlanok szerepelnek a palettán. Még van egy-két Turist Information kis házikó a Siestához vezető úton, de élő embert nem láttunk még ott sosem.

Ahogy a faxot, ezeket a kis kulipintyókat is túlhaladta a kor, mindenki foglalással érkezik már.

Ezt megteszi telefonon, mert ugyanarra a helyre jár már vagy 30 éve, vagy az interneten, a különböző szálláskereső oldalakon. De nézzük az úgynevezett rövid távú kiadással kapcsolatos (rövidítve: ”AirBnB”-s) fogalmakat, mikkel is találkozhatunk.

Shared Room, azaz megosztott szoba

Az egész AirBnB-s gondolat ezzel indult. Van egy kanapéd, amit nem használsz, szívesen ismerkedsz messziről jött emberekkel, és még ezzel pénzt is tudsz keresni.

Ma is, főleg a kispénzű, hátizsákkal utazó turisták által kedvelt szálláslehetőség, ahol több ember osztja meg a szobát, vagy a házigazdával vagy másokkal. Ez azért annyira nem jellemző Florida nyugati partjára. Itt nem igazán vannak ilyen szállásadók, világszerte inkább az egyetemisták csinálnak egy kis mellékest ilyetén.

Shared Home – megosztott lakás/ház/udvar

Ez már többször előfordul errefelé is. Beszélgettünk pár ilyen szállásadóval és nem elsősorban a pénzkereset volt a célja, hanem az ismerkedés. Egyedül van, nagy háza van, szinte csak olyanok jönnek vissza évről évre, akiket már ismer. Florida ezen részén az átlagéletkor 50,1 év, azaz igazi nyugdíjastársadalom. Leköltözött északról, eladta a házát, itt vett újat és egyedül van vagy éppen unatkozik. Jól jön a nyugdíjkiegészítés és még emberek is jönnek, akikkel lehet közös programokat csinálni. Van egy kedves bácsika a szomszéd utcában is, aki el is viszi az összes vendégét hajókázni a saját vitorlásán. Akkor is, ha kérik és akkor is, ha nem, de legalább nem unatkozik.

Sokszor a kertben lévő kis lakot is kiadják, vagy az udvaron álló lakókocsit. Itt közös a konyha, a fürdő, az udvar. Van, aki ezt szereti, van, aki az életben nem nyaralna így. Sokan vagyunk és sokfélék. Aki egyedül jön ide nyaralni vagy üzleti célra pár napra, kimondottan keresi ezeket a lehetőségeket. Sül a BBQ, megeszik együtt, hideg a Margarita, süt a nap, mi kell még?

Entire Home- Teljes lakás/ház

Teljes ingatlant sokfél képpen lehet hasznosítani. Az egyik az, hogy eladják, másik, hogy hosszú távon kiadják, esetleg rövid távú kiadásként hasznosítják velünk vagy egy helyi céggel. Azonban mivel Florida egy nyugdíjas paradicsom, ezért ha itt szenderülnek jobb létre az ősök, muszáj valamit kezdeni az ingatlannal.

Ebben az esetben az egész ház/lakás a vendégek rendelkezésére áll. Nincs optimalizálva a legújabb trendek szerint, még sok helyen a régi bútorok vannak. Nem a profit a cél. Ha van vendég jó, ha nincs, az sem katasztrófa, mert ha csak a téli 3-4 hónapra ki van adva, akkor már pénz van belőle egész éves távlatban is.

A másik típus, akik kimondottan befektetési céllal vesznek rövidtávra is kiadható ingatlant. Helyben keresnek üzemeltető céget, aki a takarítást, vendégfogadást intézi. Az a tapasztalatunk, hogy szinte alig használnak management szoftvereket, Home staging-ot (ez a lakás felturbózását jelenti, elsősorban eladásra, de már a rövid távú üzemeltetésben is nagy szerepet kapott az elmúlt években).

Ez Florida, ahol a rádió már szerda reggel úgy köszön be: Jó reggelt vagy egy jó hírünk, mindjárt hétvége. Senki nem siet, ez nem észak, ahol az ideköltöző nyugdíjasok úgy élték az életüket, hogy határidők vannak. Jó, jó itt is vannak, de ez dél. Majd meglesz. Nyugi van.

Duplexek, triplexek és társaik

Eredetileg a duplex ikerházat jelent magyar olvasatban. A triplex három lakás egy házban. Általában U alakban egy földszintes épület, amiben 2-3-4-5 lakás van egy közös udvarral. Igazi befektetői álomépületek ezek. Miért is?

Minden extra berendezés duplán tud hasznosulni. Egy medence, dupla megtérülés, mert 2 vagy több lakást lehet magasabb áron kiadni. Egy jakuzzi, gyertyákkal, vízbe szórt rózsaszirmokkal, lágy fényekkel befotózva..... Tudtátok, hogy az ingatlanok 80 %át nők foglalják? És a hölgyek már csak ilyen romantikusak, szeretik a jakuzzikat gyertyákkal. Ez elérhető mindegyik ingatlanból. Ha több vendég van, megosztoznak, nem szokott ezzel gond lenni. Mindez egy profitoptimalizáló szoftverrel megtámogatva már az első évben meglátszik a bevételeken.

Vannak, akik igénylik, hogy a házigazdák ajánljanak dolgokat, de a legtöbben eligazodnak, hiszen amerikaiak ők is. Inkább az Európából érkezők igénylik, hogy a helyi dolgokat magyarázzuk el, merre a vannak a jó strandok, jó éttermek. Az üzletembereket, akik igénybe veszik a szállásszolgáltatást, mindez nem hozza lázba, ők csak be akarnak jutni az ingatlanba és legyen gyors a net. És ne zavarják őket, nekik ez a fontos. Egy jó házigazdának meg kell éreznie, mire van szüksége a vendégnek.

A nap süt, nagy baj nem lehet

A fenti tételmondat teljes mértékben igaz Floridára. Ahogy esik, úgy puffan, vendég meg úgyis lesz. Ezért sem kapják nagyon túl ezt a ’szervetett rövid távú kiadást’ arrafelé. Meg, hát azért sem mert elég csak télre kiadni és már nagy baj nem lehet. Méghozzá azért nem, mert van egy aranyszabály arrafelé mely valahogy így hangzik lefordítva: ’A téli 3-4 hónap meghozza a költségeket és a minimális zsebpénzt, a többi már tiszta profit’. Na ha elég lenne egy évben 3-4 hónapot dolgoznod, hogy megélj, akkor te mennyire kapkodnál a következő 8-9 hónapban?

Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára visszavárhat' Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információt például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!