Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

2019 amerikai lakástrendjei

A mostani beszámoló a 2019-es amerikai lakás és berendezés trendjeiről fog szólni

Az országos trendek

Amerikában milliárd dolláros kérdés, hogyan lehet megfelelni a lakás vásárlóknak és a bérlőknek. Ma azt a témát fogjuk alaposabban körüljárni, hogy milyen igények merülnek fel a trendek szintjén az ügyfelek között.

Az alábbi felmérést 4.000 lakásvásárló között vizsgálták a ’nemzeti’ építész (ingatlan kivitelezők) szövetségének megbízásából készült.

Számunkra lehet szokatlan lesz, de az ingatlan vásárlók 91%-a kikötötte a mosókonyha (laundry room) meglétét egy megvásárlandó ingatlanba. Nyílván, ezek eltérnek ingatlanonként, van ahol szekrénynek álcázott 2 négyzetméteres, kvázi mosógardróbról beszélhetünk, van ahol pedig 20-40 négyzetméteres mosókonyhákról. Amerikában azért is lett ez trend, hogy ne kelljen külön elvinni mosodába (vagy a lakóparkban vagy azon kívül), hanem ahogy Európában is szokott lenni csak bedobja az ember a mosógépbe és kész is a mosás (feltéve, hogy itt is van szárító, mint ott).

A második fontos trend az az energiahatékonyság. Itt még nem az európai szemléletre kell gondolni, hanem az un. ’Energy Star’ logóval ellátott háztartási és egyéb elektronikai cikkekre igaz. Nos, aki kapcsolt már be 486-os számítógépet már ott is találkozott ezzel az Energy Star logóval. De mindenképp fontos, hogy már Amerikában is megjelenik ez a szemlélet. Bár személyes tapasztalatom szerint elég lenne sokszor becsukni a teraszajtót, mikor megy a klíma!

A legkevésbé vonzó trend 2019-ben például a lift (zömében Floridában 2-3 szintes társasházak és lakóházak vannak). Ez egy érthető és valóban elhanyagolható felszerelés a legtöbb esetben. Továbbá nem tartanak már igényt a ’borospincére’, a lakóparkon belüli gyermekmegőrzőre, a növényekkel befutatott tetőre és a külön háziállatoknak kialakított zuhanyzóra. Ebből a felsorolásból azért látszik, hogy milyen különbségek vannak az európai és az amerikai házvásárlói igények között.

Döntő többségben a megkérdezettek közül az amerikai vásárlók inkább családi házba költöznének, mint townhouseokba illetve társasházi lakásokba. Valamiért a válaszadók összesen 4%-a szeretne un. mobil home-ba (lakókocsik és könnyű favázas ingatlanokba) költözni.

A válaszadók 64%-a inkább az un. suburban vagyis külvárosba költözne, 11% a belvárosba és 24%-a inkább vidéki térségekbe költözne. Azonban szinte mindenkinek fontos, hogy a közelben legyenek olyan kávézók és boltok ahova befuthat egy kis harapnivalóért vagy bevásárlást el tudja intézni közvetlenül hazafelé. Fontos még továbbá, hogy a környéken legyen kialakítva sétáló vagy futó út (olyan, mint nálunk a bicikliút) ahol el tudja tölteni szabadidejét a természethez közel.

Konyhai trendek

Valljuk be, hogy Amerikában gyönyörű konyhákat tudnak létrehozni, azonban a napi használata a kávéfőzésen túl kétséges. Azonban ez egy remek hely ahol beszélgetni tud a család esetleg a szomszédokkal, barátokkal. Ebben egyezik a két kontinens szokása, mert valahogy Magyarországon is a konyhában folyik az élet.

A jelenlegi és még mindig uralkodó irányvonal, hogy a vásárlók preferálják az amerikai konyhát (konyhaszigettel), ahogy eddig is. Azonban a modern konyhai elemek és megoldások (pl.: fogó nélküli konyhaajtó) helyett újra visszatérnek a tradicionális régi vágású fehér konyha stílusához. A második legnépszerűbb lett a modern ipari stílusú konyhák. Harmadik a színes apró mintás konyhai csempékkel ellátott un. ’farmhouse style’ konyhák.

A nyersfa buroklatú konyhák egyre inkább mennek ki a divatból és a drágább (de szerintem sokkal szebb) gránit munkalappal ellátott fehér árnyalatú konyhák a legnépszerűbbek. Azonban egyre jelentősebb a quartz munkapultok népszerűsége, melyek mára már drágábbak, mint a gránit (ez 2017-ben még nem így volt), ezek sokkal ellenállóbbak is a mindennapi használatban.

A padlófajták közül még mindig népszerű a kerámia és a porcelán. Azonban a vinyl padló egyre tör fel a népszerűségi ranglistán, míg a laminált, fa és keményfa padlók szorulnak vissza. Méghozzá azért mert a vinyl kevésbé csúszós.

Hálószobák

Felújítások során egyre többször alakítanak ki nagy fő (szülői) hálószobákat, ahova apu és anyu nyugodtan elvonulhat távol a gyerekek zajától egy kis relaxációra. Ezekben a hálókban egyre népszerűbbek a pasztellszínek, ill. sokan alakítanak ki külön WC-t is, hogy még több magánteret kapjanak a szülők. Mindezt ’kortárs’ stílusban, mely ott nem teljesen az a minimal dizájnt jelenti, mint itthon, sokkal inkább átmenetet a letisztult szögletes formák és az igazi amerikai barátságos stílus között.

A már említett farmhouse stílus kezd visszaszorulni, addig a viktoriánus (19. századi) újra kezd feltörni.

De minden házvásárlónak illetve felújítónak az apró részletek a legfontosabbak, melyek visszatükrözik a múlt századot.

Ezeket a trendeket rövid és hosszú távú kiadásnál ajánlatos figyelembe venni, azonban nem egy kötelező szentencia, melyet feltétlenül követni kell. Azonban remélhetőleg sikerült egy kicsit feltárni az amerikai és a magyar ízlés közti különbségeket, ami a berendezéseket illetve egy-egy ingatlan stílusára vonatkozik.

’Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára visszavárhat' Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információt például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!

Forrás: realtor.com