Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Ingatlanpiaci elemzés 2019. február

A mostani blogposztban egy összehasonlító elemzést olvashattok Florida egészéről, összevetve Sarasota megyéről.

Florida vs. Sarasota megye

Florida állam ugyebár elég nagy. 170.000 négyzetkilóméterével majdnem kétszer akkora, mint Magyarország. Természetesen ott sem egyforma mindenhol az ingatlanpiac csakúgy, mint hazánkban. Florida középső részén természetesen alacsonyabbak az ingatlanárak, mint a part felőli és/vagy kiemelt régióknál (pl.: Miami, Orlando, Sarasota...stb.).

Ennek megfelelően szeretnénk most nektek bemutatni mi a különbség Sarasota megye és Florida állam összesített statisztikái között. Fontos, hogy működési területünk persze nem csak Sarasota megyére, hanem a környezőkére is kitereljed, de egy nagyszerű összehasonlítási alapot adhat mindenki számára.

Ezeket a statisztikákat a hivatalos oldalról szereztük be (floridarealtors.com/research) és 2019 januárjára vonatkoznak. A bázispontszámként előző év (2018) januárját vesszük pedig alapul. Ezen statisztikákban külön veszik a Single-Family Home (családi házak) és a Townhouse + Condo (sorház és társasházi lakás), ezért ezekkel mi is külön fogunk foglalkozni.

Továbbá meg kell, hogy jegyezzem az elmúlt 3 évben elég erősen húzott a piac az vevői oldalra. Vagyis jobban megérte venni, mint eladni. Továbbá, hogy Sarasota megyei statisztikákba eléggé belejátszik, hogy jóval kisebb piac, mint egész Florida, ezért a statisztikák jobban kilengenek egy-egy értékesebb (több tíz millió dollár vagy fölötte lévő ingatlanok esetén).

Alapvetően megfigyelhető az államban, hogy májustól augusztusig (26.910 eladott ingatlan havonta átlagban) van olyan hónapban, amikor majdnem kétszer annyi ingatlant adnak el, mint mondjuk december-március (19.950) hónapokban. Sőt ez annyira eltolódott az utóbbi időben, hogy míg idén januárban 10,9%-al csökkent az eladott ingatlanok száma, addig 2018 szeptemberében 17%-al növekedett az eladások száma az előző év azonos hónapjához képest.

Továbbá fontos, hogy itt egy $7,2 milliárdos (családi házak és lakások) piacról beszélünk Florida állam esetén csak 2019 januárjában. Ez megközelítőleg 2.007,2 milliárd forint. Ebből Sarasota megye $247,7 milliót vállalt magára, ami 3,44%-a. Ez nem is rossz, ha figyelembe vessük, hogy 1878 négyzetkilométeres területe 1,1%-t tesz ki Florida állam teljes területéből.

Single-Family Home vagyis a családi házak

A családi házak eladásának összértéke januárban az állam területén $5,3 milliárd, ami mai érték számolva 1.477.534.000.000 magyar forint. Alighanem erre szokták azt mondani, hogy ez még gombócból is sok.

Florida államban idén januárban összesen 15.526 családi házat adtak el összesen. Ez 6,2%-al kevesebb, mint az előző évben. Ez idő alatt Sarasotában 460-t, ami 11,4%-s visszaesés 2018 januárjához képest.

Az államban ebből készpénzben fizettek ki 4.556-t, ebből Sarasota megyében 168 volt 2019 januárjában.

A medián eladási ár Floridában idén januárban $249.900 volt, ami 4.1% növekedés az előző év januárjához képest. Ugyan ez Sarasota megyében $286.600 volt, ami 3,9%-s medián értéknövekményt eredményezett.

Az átlag eladási ár az államban családi házak esetében $340.241 (1,8%-s növekedés), míg a megyében $412.457, ami 12,8%-s növekedés. Itt is látszik, hogy Sarasota megye egy igazán dinamikusan fejlődő régió.

A meghirdetéstől az eladásig tartó medián időintervallum Florida államban 50 nap volt, míg Sarasota megyében 45 nap. Ha ezen időintervallum átlagát vesszük figyelembe, akkor 93 és 88 napról beszélhetünk.

Ha a 2019 januárjában piacra kerülő ingatlanok számait vesszük alapul, akkor Florida állam egész területén 33.729 családi házról van szó, míg Sarasota megye 1265 ilyen típusú ingatlant vállalt magára.

Az összes piacon lévő ingatlan Florida államban 99.313 darab családiház, ebből Sarasota megyében található 3.548 családiház. Vagyis 3,57%-a az államban eladó ingatlanoknak itt található.

Sorházak és lakások

A lakások (condo) és sorházak (townhouse) piaca sem kicsi, $1,9 milliárd csak január hónapban Florida állam területén. Jóval szerényebb, mint a családi házaké, de mai árfolyamon számolva majdnem 530 milliárd forintot tesz ki. Újra hangsúlyoznám, hogy ezt csak és kizárólag 2019. január hónapjára vonatkozik, ami az éves felosztásban az egyik legrosszabb hónap az ingatlanforgalom szempontjából.

Államszerte 6.739 eladás ment végbe, melyből Sarasota megyében összesen 218 volt. Azonban Sarasota megyében közel két harmadát 65,6%-t azonnal készpénzben kifizetett a vevő.

Florida államban a medián eladási ár $182.500 volt, ez 2,8%-s növekedés az előző év bázispontszámához véve. Sarasota megyében ugyan ez a medián eladási ár $240.000-re növekedett. Florida államban az átlagos eladási ár $274.909 volt, míg Sarasota megyében $344.209. Ez mondjuk 28,9%-s visszaesés előző évhez képest ($484.342) azonban óva intenék mindenkit, hogy ebből bárki hosszú távú következtetést vonjon le. Méghozzá azért mert tavaly ilyenkor dobtak piacra a Ritz- Carlton tőszomszédságában egy nagyobbacska társasházat, ahol a minimum lakásár $500 ezer körül alakult, de nem volt ritka a $900 ezer fölötti ingatlan sem.

Ezekre az ingatlanokra a meghirdetés és a szerződéskötés között átlagosan Florida államban 52, Sarasota megyében 51 nap volt.

Ugyanennek az átlaga Florida államban 92, míg Sarasota megyében 91 nap volt. Egész Florida állam területén 17.060 darab lakás került újonnan meghirdetésre, ebből Sarasota megyében 661 darab volt. Ami az összes újonnan meghirdetett Floridai lakás 3,78%-a. Florida állam összes eladó lakása 2019. január hónapjában 60.590 darab volt, ebből Sarasota megyében 2.064-t hirdettek. Ez az összes eladó lakás vagy sorház 3,41%-a.

Ezekből a számokból sem vonnék le hosszútávú elemzéseket. Azonban mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy Floridában elég nagy volumenben cserélnek gazdát az ingatlanok és egész rövid idő alatt. Jóval kevesebb a beragadt ingatlan, mint Magyarországon, illetve gyorsabban is forog a készlet. Ugyan a piacon enyhe lassulás tapasztalható, de azt is látnunk kell, hogy mind ez ciklikus, ennek ellenére kifejezetten stabil hosszú távon. Ezért sem lehet számítani rövidtávon nagy változásokra.

’Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára visszavárhat' Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információt például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!

Forrás: realtor.com