Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Költségek egy külföldi ingatlan vásárlása esetén 2. rész

Megérkezett a második része a 'Költségek egy külföldi ingatlanvásárlás esetén' blognak.

Rögtön ott folytatjuk, ahol a múlt héten abbahagytuk.

Szezonok hossza, amikor a jelentős bevétel keletkezik

Ha a rövid távú üzemeltetést vesszük alapul, akkor nem mindegy, hogy melyik országban milyen hosszú az a szezon, amikor a bevétel nagyobb részét tudjuk megkeresni.

Ausztria hegyes vidékein lévő síparadicsomban 2-3 hónap jobb esetben az, amikor a síelés miatt nagyobb foglaltsági rátával lehet dolgozni. Természetesen nyáron is mennek oda kirándulók, de messze nem olyan áron foglalják az adott ingatlanokat, mint mondjuk síszezon közepén. Albánia, Horvátország és Spanyolország egyes vidékein sem hosszabb 3-4 hónapnál az igazi szezon. Egyszerűen ilyen az európai ingatlanpiac és vakációszezon természete.

Florida egy kicsit más pozícióban van. Rendkívül erős a belföldi turizmus. Ha a Balatonnál egész évben jó idő lenne, valószínűleg ott is tovább tartana nyitva a strand és a lángosos, mint augusztus 20. Floridában az igazi szezon hálaadás (Kanadában a 3. csütörtök, USÁ-ban pedig a 4. csütörtök novemberben) előtt kezdődik, mikor megjelennek az un. ’snowbird’-ök. Ők a hideg északi államokat (vagy Kanadát) a hátuk mögött hagyva leköltöznek hónapokra Floridába. Golfozni, strandolni és a melegben jól érzeni magukat. Ők február végétől március végéig szivárognak vissza csak a jó idővel együtt az északabbra lévő államok valamelyikébe. Ekkor lépnek be 2-4 hétre az egyetemisták a tavaszi szünet ’spring break’ jóvoltából. Ennek ott nemzeti hagyománya van és rengeteg programot szerveznek nekik erre az időpontra. Április végével május végéig a fél Florida ilyenkor tupírozza fel a következő szezonra a kiadandó házakat. Fest, magasnyomású mosóval takarít és szerel. Május végével június elejével pedig kezdődik az európai, illetve ázsiai turisták fogadása. Persze ilyenkor is szép számmal jelen van a belföldi turizmus, de nem annyira, mint a másik két kontinensé. Ez egész szeptember közepéig eltart. Majd pedig október közepe vége felé kezdődik az egész körforgás elölről. Ebből is látszik, hogy Floridában dupla olyan hosszú a szezon, mint egy átlagos európai nyaralóhelyen.

A floridai rövid távú kiadásban van egy un. ökölszabály. Amit decemberben és januárban megkeresel, az fedezi az összes az évi költségedet, a többi már tiszta haszon. De vajon igazat mondok-e, ez itt a kérdés. Ezt nem kell elhinni, hanem arra kérem az olvasót, hogy csak egyetlen foglalási oldalon keressen most kiadó ingatlant Sarasotában 2020 decemberére és hasonlítsa mondjuk össze azzal a kínálattal, amit mondjuk szeptemberben talál.

További érdekességek a külföldi ingatlanpiacról

Tegyünk tisztába egy alapvető tényt. Hosszú távú kiadással (éves/féléves kiadási periódus) a világ minden egyes helyén nagyjából azonos hozammal lehet számolni (5-10%). Ehhez nem kell külföldi ingatlant vásárolni feltétlenül. Sőt, biztonságosabb a már ismert környezetben. Magyarországtól Floridáig az erre alkalmas ingatlanok nagyjából hasonló áron vannak. A havi kiadási ár, a vásárlásra rárakodó költségek és az adózás változik, de 1-2% plusz nyereséget lehet realizálni az eltérő országokban. Azonban rövid távú üzemeltetésnél ez jelentősen megváltozik.

Azok az ingatlanok, melyek alkalmasak rövid távú (napi, havi kiadási periódus) üzemeltetésre általában drágábban is kelnek el a piacon azoknál, melyek csak hosszú távú üzemeltetésre alkalmasak.

Nem egy esetben előfordult az is, hogy találkoztam olyan ajánlattal, ahol egy hotel által üzemeltetett lakásról szólt és az adott ingatlant rövid távú kiadásra ajánlották azonban 6-8%-os hozamot ajánlottak. Ez azért érdekes, mert a rövid távú kiadás esetén 5-15%-nál jobb megtérülés is kihozható. Magyarán az adott cég egyszerűen benyelte a plusz profitot. Nos, ez nem tudom mennyire fair ajánlat egy befektetővel szemben.

Mint mondtam, mi az átláthatóság hívei vagyunk, ezért minden elszámoláshoz csatoljuk az adott foglalási oldalak által kiadott részletes foglalási statisztikákat, hogy ügyfeleink kellőképpen rálássanak befektetéseikre. Ezen felül nem csak eladás előtt, de üzemeltetés folyamán is csatolunk videókat és képeket befektetőinknek az ingatlan állapotáról. Sőt, ösztönözzük őket, hogy évente egyszer látogassák meg saját ingatlanjaikat.

Továbbá fontos az is, hogy ki és milyen módon kívánja üzemeltetni az adott ingatlanokat. A mi cégünk úgy van felépítve, hogy egy kézben összpontosul a teljes eladási folyamat az ingatlan kiválasztásától a teljeskörű üzemeltetésig, hogy ne lehessen mutogatni, ha probléma merülne fel. Szeretnénk véget vetni annak a gyakorlatnak, amely a hazai piacon általánosságban jelen van, hogy az ügyfelek nem tudják mi történik az ingatlanukkal akkor, amikor nem látnak rá. Illetve, hogy közös érdekünk legyen az adott ingatlan(ok) kezelése. Ezért is dolgozunk úgy, hogy az üzemeltetésből származó bevételből kérünk százalékot és minél jobban végezzük a munkánkat az üzemeltetés terén, annál nagyobb bevétel származik belőle nem csak nekünk, hanem a befektetőnek is. Hiszen ez egy közös érdek. Ezért is kérünk alacsonyabb jutalékot a piaci átlagnál az ingatlanok értékesítése folyamán. Hiszen ez egy olyan fokú bizalom mind a befektetői, mind a mi oldalunkról, mely megalapozhatja egy hosszútávú üzleti kapcsolatot.

Sok cég csak az ingatlanok eladásában érdekelt. Nem ajánlanak teljeskörű szolgáltatást az üzemeltetés során vagy az esetleges kiszállási stratégiákban. Mi szeretjük gondját viselni nem csak a pénznek, amit ránk bíznak, hanem magának a befektetőinknek is. Ezért is segítünk nem csak az ingatlanok üzemeltetésében (a foglaláson keresztül a takarításon át a pozitív online értékelésekig), hanem az ingatlanok értékesítésében is, ha egy ügyfelünk ki szeretne szállni korábbi ingatlanbefektetéséből, az amerikai (floridai) piaci áron és a magyar piaci árak alatt. Erre már sok helyen megkaptuk, hogy ez egy idealista szemlélet. De mi úgy gondoljuk, hogy ez az, ami megalapozhat egy hosszútávú kapcsolatot és pozitív irányba fordíthatja ezt a rejtélyes és hektikus iparágat Magyarországon. Ez a mi erősségünk. Hiszen, ha valamit csinálunk, az csináljuk jól.

Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára visszavárhat' Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információt például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!