Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Floridai történelem

A mai kalandozásuk a korai indiánoktól egészen a kokain cowboyokig tart. Tartsatok velünk egy kis történelmi kirándulásra Floridában.

Florida a kezdetekben

Florida már 12.000 évvel ezelőtt lakott volt. Az akkor itt élő emberek vadásztak, halásztak, gyűjtögettek, ahogy akkor mindenfelé. Ahogy haladunk az időben, több száz törzs élt itt, azonban nem beszéltek azonos nyelvet, és a számuk kb. 100.000-re volt tehető, mikor a spanyol hódítók 1513-ban partot értek. 4 évig keresték az indiánok ’aranyát’ de mivel semmit sem találtak, továbbálltak a mai Texas felé.

Az új világ

Az Újvilág gazdagságát a többi hóditó európai hajós sem akarta kihagyni, így a franciák is megérkeztek 1565-ben és a spanyol zászlót franciára cserélték, valamint megalapították az első telepes falut. Aztán visszajöttek a spanyolok, megölték a franciákat, majd jöttek az angolok is. És közben a helyi indiánokat mindenki üldözte. Vagy éppen felhasználta őket, hogy a riválisok ellen forduljon. Volt itt jövés-menés, az indiánok mindig a rövidebbet húzták. Az angolok az 1763-as párizsi békeszerződésben a spanyolokkal megegyeztek: Havannáért cserébe megkapták Floridát a spanyoloktól. Amikor a spanyolok elhagyták Floridát, kiürítették, gyakorlatilag egy üres területet adtak át az angoloknak. Akkor szivárogtak be északról a Seminole indiánok. Nem sok idejük maradt az angoloknak kiépíteni a kolóniákat, mert az 1776-os polgárháború alatt a franciák és a spanyolok újra szövetkeztek, hogy mégiscsak kellene nekik Florida. Szóval, volt itt jövés-menés rendesen.

Ezután a britek evakuálták Floridát, a spanyolok és a franciák a polgárháború után a felszabadított fekete rabszolgákat földreformmal hívták a területre. Florida egyre inkább az elspanyolosodás helyett amerikaivá vált.

1818-ban, az akkor már erős Amerikai Egyesült Államok elindította az első Seminole háborút. Sok hivatalos és nem hivatalos katonai beavatkozás után Jackson (későbbi elnök, akkor még csak tábornok) 1821-ben végleg birtokba vette a területet az Amerikai Egyesült Államok nevében, és új területi kormányt hozott létre. A spanyolok ugyanebben az évben végleg átengedték Floridát az USA-nak. Amit az Egyesült Államok örökölt, az a vadonban elszórt települések, indiánok, Afrikából behurcolt feketék utódai, és a spanyolok voltak. Aztán jött az indián kitelepítási törvény és a második Seminole háború.

seminoles

1845-ben Florida az Egyesült Államok 27. tagállama lett. A lakosság fele fekete rabszolga volt, akik a földeken dolgoztak. Majd a harmadik Seminole háború, ami elég sikeres lett, mert csak kb. 100 indián maradt életben, akik bevették magukat az Everglades mocsaraiba. Dózsa Györgyöt megszégyenítő helyismerettel tájékozódtak a mocsarakban.

Az 1800-as évek második felében a nagyszabású nagyüzemi mezőgazdaság és állattenyésztés - főleg szarvasmarha - került előtérbe. A különböző iparok, mint például a szivargyártás, az emigránsoknak adott munkát.

Az állam déli részén elindult a foszfát-bányászat, ami a mai napig is jelentős bevételt biztosít Florida államnak. A citrom és narancs-féleségek termesztése gyorsan nőtt. Az ipar és kereskedelem fejlődése magával vonta az utak, s a vasutak nagymértékű kiépítését.

Kezdeti erőfeszítések történtek Florida déli részén a mocsarak lecsapolására, s azok termőfölddé alakítására.

1898-ban egy újabb háború kezdődött a spanyolok és az amerikaiak között. A floridaiak befogadták a kubai menekülteket, akik szabadulni akartak a spanyol gyarmatosítás alól. A kubai partokról a mai napig érkeznek csónakok menekültekkel, hiszen csak 160 km a távolság tengeren. Igaz, ma nem a spanyolok elől menekülnek, hanem egy jobb élet reményében vágnak át a Mexikói-öblön.

polgarhaboru
A XX. század története

Ugorjunk egy nagyot a 20. század közepére. A második világháború Florida gazdaságát nagyban segítette. Mivel az éghajlat egész évben kellemes, az állam katonai kiképzőközpontokat létesített az amerikai hadsereg és szövetségesei számára. A főútvonalak és a repülőterek építése felgyorsult annyira, hogy a háború végén Florida a legmodernebb kereskedelmi közlekedési hálózattal rendelkezett. A látogatók száma hihetetlen mértékben megnőtt, olybá tűnt, mint egy vég nélküli Passzátszél.

A háború utáni években a lakosság száma állandóan és jelentősen növekedett, részben az országon belül más államokból, részben pedig Kubából, Haitiból és más országokból települtek át az emberek egy jobb élet reményében. Florida ma a negyedik legnépesebb állama az Amerikai Egyesült Államoknak (22 millió).

Ami az igazi robbanást hozta a népesség növekedésben, az a háztartások számára megfizethető árú klíma berendezések elterjedése az 50-es években. Ezután már elviselhetővé váltak a nyarak és elindultak a nyugdíjasok Északról Floridába, hiszen itt egész évben kellemes a hőmérséklet. A nyári nagy meleget pedig a klímával átvészelik.

Floridain50s

Ma már a turizmus a fő bevételi forrása Floridának. Orlandóba, a Disneylandbe (ami mellett még számos legalább akkora, ha nem nagyobb tematikus park épült) kb. 120 millió turista érkezik évente, aki napokig itt van, eszik, alszik, költ. A turisták 80-90 %-a belföldről érkezik. Majd egy kicsit még sütteti magát a nappal a tengerparton vagy kirándul egyet a Karib-szigetekre a hajókkal (nem most, mert most semmi sem indul és a parkok is bezártak. Ilyenre utoljára 2001.09.11-én volt példa, de ilyen hosszú bezárásra még sosem volt példa).

A legnagyobb városa Miami (de nem Miami a főváros, hanem Tallahassee). Hogy miből épültek Miami felhőkarcolói és hogy vált ilyen gazdaggá? Javaslom megnézni a Narcos című sorozatot vagy a Cocaine Cowboys című dokumentumfilmet.

Florida keleti partján van Miami, ahol melegebb van, hangosabb, bulisabb, fiatalabb. A félsziget közepe a narancsültetvények, a cukornád, az Everglades és az aligátorok lelőhelye. A nyugati part, a Mexikói öböl partja pedig a nyugdíjasoké és a nagyon gazdagoké, akik nyugalomban golfozgatnak a hét bármely napján.

Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára visszavárhat' Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információt például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!