Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Florida manapság

Sokan kérdeztétek, hogy mit is lehet itt csinálni? Milyen programok vannak, mivel töltik itt a napjukat az emberek?

Semmi meglepő nem lesz abban, amit leírok, akik itt laknak: dolgoznak. Főleg a turizmusban, a kereskedelemben, vendéglátásban, építőiparban. Gyárban nem nagyon, mert az nincs. Persze itt is van nyomda, autószalon, és minden, ami egy normális városban szükséges.

Az itt lakók a turistákat szolgálják ki. De az egész éves jó időnek köszönthetően itt kicsit lassabban folyik az élet, a rádió is úgy köszön be szerdán, hogy már mindjárt hétvége.

Minden hétvégén van valamilyen zenés megmozdulás és a rengeteg bevándorlónak köszönhetően pl. görög napok, St. Patrik napja, olasz nemzeti ünnepek stb. De mindenki megy oda, nációtól függetlenül.

Én is nemrégen voltam a görög templomban a 3 napos görög napokon. Ezeket általában a helyi görög vagy olasz vagy egyéb kolónia által működtetett templom körül tartják.

Nem igazán a vallásos jellege miatt, Sarasotában kb. 500 templom van mert eköré szerveződnek a hasonló országból érkezettek. Tartják anyanyelvükön a vasárnapi iskolákat, megismertetik a már itt született gyerekekkel az anyaország kultúráját. És nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az egyházak adómentességet élveznek.

Hatalmas sátrakat állítottak fel, görög kaják és zene. Bazi nagy görög lagzi hangulat volt!

Ugyanez a magyar ház is és a Kossuth Klub. $20 az éves tagsági, minden magyar ünnep megrendezésre kerül, a magyar étterem hozza az ételt, magyarul van az istentisztelet, van cserkészcsapat, könyv csere-bere. Itt egy nagy teremben ülnek az emberek, a lelkész kér egy közös imára, de inkább az egyéb dolgokról van szó. Nem annyira kötött a liturgia, mint egy hagyományos magyar misén.

A St. Patrik nap a vírus miatt elmaradt az idén. Egyébként a Main Streeten (Fő utcán) felvonulásokkal ünneplik a St. Patrik napot, az üzletekben egyszerre voltak a Valentin napi szivecskés lufik, zöld jelmezek és bolond kalapok St. Patrik napra, a következő sorban már a húsvéti nyulak ültek. Nekem kicsit giccses, de ez Amerika. Maraton és félmaraton, hajós felvonulások, jazz hétvégék. A Main Streeten van az egyik piac, minden hétvégén zene van, sok szék, az emberek megveszik a kis kajájukat, kiülnek, eszegetnek, beszélgetnek. Nem rohannak haza főzni. Jellemzően más napokon sem.

Mit csinálnak a turisták?

Két részre venném: az egyik a snowbird-ök, akik leköltöznek több hónapra és azok, akik csak a 1-2-3 hetes vakációjukat töltik itt.

Akik a tavaszi szünetre jöttek (egyetemisták) azok buliztak. Nappal a standon, éjjel a bérelt házban vagy klubkoncerteken, ahogy teszik ezt a nyári szünetben az összes szigeten a Földközi tengeren is.

Az európai sajtót is bejárták a videók, hogy zsúfoltak a strandok. Ma már ez nincs így, mert mindegyik hatóságilag zárva van. De az egyetemista leleményes, hajókat béreltek és ott buliztak tovább. Most zárva vannak a boat ramp-ek (ahol a hajókat vízre lehet tenni). Ma már csak az tud a vízre menni, akinek saját stégje van.

A családos nyaralókat egész évben rengeteg program várja. A sok nemzeti park, aligátornézés, kirándulás az Air Boat-okkal (Air Boat = sokat látni a filmeken, ahol a magasban ül a vezető és hátul van a propeller hajtja) az Everglades-ben, vízimadár kukkolás. És igen, lehet enni Gator Burgert $8-ért vagy fried gatort $10-ért.

Sokan vadászni jönnek az aligátorokra, mert augusztus végétől 11 hét a szezon, de előtte kilövési engedélyt kell vásárolni. Máshol medvejegy vagy horgász engedély van, itt aligátor-jegy.

Itt van a Bush Garden, ami egy szafari és egy vidámpark ötvözete Tampa mellett. Persze az orlandói Disneyland, ahova sokan évente eljönnek, hiszen olyan sok témapark van. Hosszú kilométereken keresztül mehetsz mellettük, olyan, mintha soha nem érne véget a sor.

Kicsit nagyobb gyerekekkel óriási élmény a Kennedy Space Center. Látni az űrhajót, ami a Holdon járt, az űrrepülőt, kimenni a kilövő állásokhoz. Amikor mi voltunk, ott állt már a Space-X, amit 4 nap múlva lőttek fel. Annyi pavilon és látnivaló van, hogy nekünk két nap sem volt elég.

Persze a tengerpartok sem elhanyagolhatóak. A hófehér homokkal, a napsütéssel, a meleg tengerrel, múlt hét vasárnap már én is belemerészkedtem, 23-24 fokos a januári 20 fok után ez már elviselhető. Fel lehet fedezni hajótúrákkal a szigeteket, naplemente néző vacsorás hajók, minden van, csak a tisztelt nagyérdemű jól érezze magát.

Legalább két, de inkább 4-5 napos kirándulás Key West, az Államok legdélibb pontja Hemingway házával. Lehet bérelni hajót horgászatra vagy ellátogatni egy rodeóra. Volt egy kérés felém nem régen: menjünk el egy raktár árverésre, hogy tényleg olyan, mint a TV-ben. Nem venni, csak megnézni, hogy is megy ez a hétköznapokban.

Lehet olcsón shoppingolni, márkás dolgokat, negyedáron, mint Európában. Ruhák, parfümök, cipők, amik a legjobban megérik az európai árakhoz képest. Mivel itt a Calvin Klein vagy a Tommy Hilfiger olyan, mint otthon a Zara vagy a H&M.

De el lehet menni az Classic Car Múzeumba, ahol ez az év a Ferrari és a Porsche éve, és itt vannak kiállítva a Beatles Amerikában használt autói is.

Kultúra: Sarasotát mondják Florida kulturális fővárosának. Még operaház is van! Kicsi, meg rózsaszín, de van. Inkább a helyiek látogatják és a snowbird-ek. Aki New York-ból, vagy Európából érkezik, el van kényeztetve a magas művészettel, de itt ez van és szeretjük.

ringling

Sarasota a cirkusz fővárosa, mert 1927-ben John Ringling, akinek cirkusza volt Északon, Sarasotát választotta téli szálláshelyéül a cirkuszának. Cirkusziskolát alapított és a világ legnagyobb cirkusz múzeumát alapította meg és adományozta halála után a városnak, mely ma is várja a látogatókat.

Mit csinálnak a snowbird-ek?

Jellemzően ők északi középosztálybeli nyugdíjasok, akiknek itt is és északon is van egy házuk. Mit csinálnak itt fél évig? Jól érzik magukat! Tökélyre fejlesztették a nyugdíjas éveiket. Reggeli egy kávézóban vagy otthon a teraszon, esetleg a medence mellett. Itt nálam a lakóparkban minden szerdán van közös reggeli a medencénél. Utána megcsinálják a kis (1,5 liter) termoszukba a mimóza koktéljukat és szétszélednek. A férfiak horgászni mennek vagy golfozni. Bibliaolvasó találkozót tartanak a Siesta egyik pavilonjában. A nők vásárolni mennek, fodrászhoz, kozmetikushoz, masszázsra, bingózni, trécselni a kávézók teraszára. Ebéd valahol egy teraszon, utána folytatják, amit reggel elkezdtek.

Egy világszerte elérhető online platformon szervezik a programokat. Itt különböző tematikus csoportokba lehet jelentkezni. Nagyon sok sétacsoport van, mert együtt jobb. Persze, vannak üzleti csoportok is, amire eredetileg is létrejött az oldal.

statepatrol

Lehet főzni tanulni, együtt sétálni kutyával, megannyi számtalan program. A legtöbb program teljesen ingyenes.

Mit lehet most csinálni Sarasotában?

Florida most gardróbot és garázst takarít, a facebook marketplace tele van jobbnál jobb használt cuccokkal. Kitalálták az érintésmentes eladást. Kiteszi a ház elé, amikor jön az érdeklődő, ha tetszik, a vevő átutalja a pénzt a telefonjáról. Ami itt is azonnal megérkezik, amikor csippan a telefon, már viszi is a cuccot. Azért jó ez az utalás mert elég egy név és egy telefonszám és máris lehet utalni. Nem kell bankszámla számokkal vacakolni és hitelesítő sms kóddal.

Ezen kívül már szinte semmit nem lehet házon kívül csinálni. Itt is ugyanaz van, ami a világban szinte mindenütt, sajnos. Minden zárva, az éttermek már csak elvitelre vannak nyitva, alkoholt nem is adhatnak el. Csak az élelmiszerboltok, a patikák és a benzinkutak vannak nyitva. Zárva az összes strand, park, játszótér, nemzeti park, kikötő. Nincs még elrendelt kijárási tilalom. A lakóparkokban lévő medencékhez lehet még menni, és max. 10 fő mehet. Tisztes távolságot tartanak egymástól és úgy beszélgetnek. Persze, akinek dolgozni kell, az itt is megy, sokan home office-ban vannak. Nincs már bíróságon ügyfélfogadás, a városházán és semmilyen hivatalos intézményben sem.

Egy hét után tegnap kimerészkedtem vásárolni, csatolok pár fotót. Hús nagyon kevés, WC papír itt sincs, de kaptam végre tojást és vizet. Alkohol korlátlan mennyiségben, de nem nagyon fogy.

Szóval mit lehet csinálni ilyen időben? Segíteni a szomszéd időseknek. Tanulni valami újat (a szomszédom festeni tanul éppen), elolvasni azokat a könyveket, amikre már olyan régen nem volt időnk. Felhívni minden barátot és cseverészni velük. Ugyanazt, mint Magyarországon, csak ott a fűtés megy, itt a klíma.

Annyi sok rossz dologról olvasunk nap mint nap, kicsit vidámabbat akartam írni, hogy jobb kedvünk legyen.

Vigyázzunk egymásra és maradjunk otthon. Még… de aztán irány Florida.

Véget ért a móka mára, zárul Miki móka tára, de ha tetszett nemsokára visszavárhat' Addig is olvassátok el az oldalunkon található számos információt például rövid és hosszú távú kiadásról, valamint a floridai ingatlanpiac alakulásáról. Találkozunk legközelebb Floridában vagy az interneten!

statepatrolstatepatrolstatepatrol

De sör az van!

vansor