Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Hogyan építkezünk Floridában

Négyzetméter árak, technológiák és egy kis víruskitekintő

Papírházak, pálcikaházak és még számos nem túl pozitív jelzővel illetik az amerikai könnyűszerkezetes házakat.

De újra el kell mondani: Amerika nagy. Nagyon nagy területen fekszik, ahol Alaszka is az ország része és Florida is, ahol szubtrópusi az éghajlat. Ha csak az európai építészetet nézzük, ott is jelentős különbség van egy skandináv vagy egy mediterrán lakóház között.

Minden éghajlaton kicsit más az építészet, de mi maradjunk Floridánál.

A fa olcsó és bőséges mennyiségben áll rendelkezésre. Az építés költsége szintén alacsony, de erre visszatérünk. Az amerikai házak legtöbbje betonalapzatra épül, pince nélkül Floridában, az északi államokban jellemzően van pince vagy szuterén. A legtöbb ház faszerkezetes. 2010 óta Floridában a földszintet, amit itt első emeletnek mondanak kötelező betonblokkból építeni.

A belső falak gipszkartonból készülnek. Az ajtók papírrácsbetétes, egyszerű ajtók, még a bejárati ajtók is, európai szemmel nézve nevetséges zárral.

Terveket a városházán lehet venni, ha valaki vesz egy telket és arra akar építeni. Sok ezer féle állrendelkezésre. ez kb. olyan, mint a 1970-es 80-.as években Magyarországon volt. Ha valaki egyedileg akar terveztetni, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. De olyan nagy a típusterv választéka, hogy a legtöbb ember talál ott neki tetszőt.

A lakóparkok mások, hiszen ott az építő cég felépít 3-4-5 mintaházat és a külsőn nem, csak a belsőalaprajzon lehet módosításokat kérni.

Egyformák? Unalmasak? Nekem nem tűnnek annak. Rengeteg épülő lakópark van, Sarasotán is épül egyszere vagy 20-30, mindenki talál az ízlésének megfelelőt.

Míg a szüleim, nagyszüleim korosztálya Magyarországon épített egy házat (legtöbbször kalákában, nem építőcéggel) és jellemzően abban az egy házban élték le az életüket, az amerikaiak sokkal mobilisabbak. Nem egy életre építenek vagy vesznek házat, hanem az életszituációhoz. Vesznek egy nagyobbat, amikor a gyerekek otthon vannak, aztán elköltöznek egy másikba, amikor a gyerekek kirepülnek. Munka miatt is sokat költöznek.

Hogyan alakulnak az árak

A telek persze mindenhol más áron van, a rajta felépülő ház építési költsége majdnem azonos. Ha valaki a várostól messze akar élni, ott sokkal olcsóbb a telek, mint a tengerparton, felkapott részen. De ez a világon mindenhol így van.

Az átlagos lakóegység (ez lehet lakás, ház, villa, Townhouse) Floridában 1375 sqf, (négyzetláb) ami 128 m2. Magyarországon ez 82 m2.

A medián ár Floridában $285.000, ami (300 Ft/dollárral számolok, mert az elmúlt hónapban 292-336 között minden volt, de most különleges idők vannak) 85.500.000 Ft.

A medián ár/sqf $152.51, azaz 45.753 Ft, ami m2-re átszámítva: (10,76 sqf= 1 m2) 492.300 Ft/m2.

Ez Magyarországon 2020 januárban 768.000 Ft volt. Persze, nagyon nem mindegy, hol, de ez ugyanígy van itt is.

A „kis „házra találtam építési költség adatot, itt a kis ház 1500 sqf alatt van, azaz 139 m2 alatt, az építési költség $166.500, azaz 49.950.000, tehát 50 millió Ft. Kulcsrakészen. Nincs olyan fogalom, hogy szerkezetkész, fűtéskész és egyéb magyar verziók. Kulcsrakész, konyhabútorral, konyhai gépekkel, klímával, parkosítással, járdával, tényleg csak beköltözni kell.

Tehát 1 m2 építési költsége 359.300 Ft + telek.

Az új építésű házak (lakóparkban, tehát a telek már benne van és közmű, azaz utak, közvilágitás és minden egyéb) medián mérete 2467 sqf, azaz 230m2, az építési költsége $103/sqf, 332.500 Ft./m2.

A 2019-es átlagos kereset Floridában: $52.594, ami 15.778.000 Ft.

Szigetelés és egyéb úri huncutságok

Itt egy timelaps video az építésről, de csatolok is pár fotót, amit én fotóztam lakóparkokban és utcákban.

Beton alap és aljzatbeton, mely szintén nem tartalmaz szigetelést, a behúzott közművek. Majd erre a földszinten kerül a blokk falazat. a födém már legtöbb esetben fafödém. Az első emelet könnyűszerkezetes, a belső válaszfalak gipszkartonból készülnek. Sem a válaszfalaknál sem a betonblokkra nem kerül szigetelés, sem kívül, sem belül. Csak párazáró, illetve áteresztő fólia. A padlásfödémre sem terítenek szigetelést.

A legtöbb helyen alukeretes, egyrétegű 4mm-es üveggel ellátott nyílászárók kerülnek beépítésre, max. hurrikán fóliával vagy külső hővédő fóliával. Egyre inkább terjed a 2 rétegű üveg, sőt, már láttam, hogy valahol gázzal is töltik az üvegek közötti légrést.

Az európai trendek, hogy már csak szinte zéró energiájú házat lehet építeni, itt még sehol sincsenek és nem tudom, mikor lesznek.

Egy magyar ökolábnyoma évente 6.000 kg CO2, egy amerikaié 20.000 kg.

Múlt havi villanyszámlám egy átlagos (amerikai átlagos) méretű lakásban $67, klímával, mosó és szárítógéppel, mosogatógéppel és minden egyéb elektromos berendezéssel.

Ha szigetelve lenne az épület, jó ablakokkal, ez az összeg kb. csak $35-40 lenne. Azaz annyira olcsó a villany, hogy nem éri meg a magas költségű szigetelést, jó ablakokat betenni.

A változáshoz szemléletváltás kellene, mert gazdasági megfontolásból nem fognak változtatni az emberek.

De mi van, ha jön a hurrikán?

Erről már sokat írtunk. Egyrészt Sarasota eléggé védett a Mexikói öböl partján, mert főleg a Miami oldalon megy el a vihar. De ezt sosem lehet tudni előre.

Sokadszor írjuk, de a média miatt még mindig a szél tűnik a legveszélyesebbnek, ha valaki a távolból tekint ide, pedig nem az okozza a legtöbb kárt.

Jön a hurrikán, fúj a szél, csinál nagy ribilliót, aztán majd kifizeti a biztosító, ezen nem aggódnak az itt lakók.

A biztosítási kalkulációban sokkal fontosabb, hogy milyen un. flood zone- azaz áradási/elöntési zónában van az épület, mert a víz(vihardagály) sokkal nagyobb kárt tud okozni.

És ami a legnagyobb kárt okozza, az az áramszünet.

Ha elmegy az áram 1-2 napra, az még nem akkora baj, de elmegy 4-5 napra és nem megy a klíma, akkor jön a fekete penész a faszerkezetbe és gyakorlatilag kiirthatatlan.

Azt bontani kell. A magas páratartalom miatt 4-5 nap alatt jön a penész. Ezért is kell minden nap használnia klímát, még akkor is, ha azt a külső hőmérséklet nem indokolná.

Vírus- helyzetjelentés

Pánik nincs, csakúgy, mint Wc papír, kijárási tilalom sincs.

Zárva van minden, ami nem élelmiszerbolt, gyógyszertár vagy benzinkút és április 30-ig zárva is marad. Maximum 10 fő lehet együtt.

A privát mólók vannak nyitva, aki mégiscsak levegőre akar menni, mehet a parkokba, vagy bérelhet hajót. A hétvégén mentem fotózni az építkezéseket és az egyiknél ki kellett mennem a beachre, hogy tudjak fotózni. A városi strandok zárva, de a házak mögöttiek privát területnek számítanak, így azok tele voltak. 5-10 méterre egymástól voltak leszúrva a napernyők, úgy strandoltak az emberek. A parkok is nyitva vannak, az emberek a fák alá tették ki a grilljüket és ott töltötték a vasárnapot távolságot tartva a többi embertől.

Miamiban a legrosszabb a helyzet. Ide Miami 3,5-4 óra autózásra van, pont annyira, mint a magyar határtól Tirol, ahol a zárás volt az elmúlt hetekben.

New York innen 1900 km-re van, az annyi, mint Budapesttől Madrid vagy Írország vagy Nyizsnyij Novgorod, mert Moszkva is csak 1600 km.

Teszek ide egy drive linket pár fotóval annak akit érdekel