Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

20 Fun Facts about Florida

A mai blogban érdekes tényeket hoztunk Florida államról

1. Florida állam teljes partszakasza 1300 mérföld (kb. 2100 km), melyből 800 mérföld (durván 1300 km) tekinthető strandnak. Hozzávetőlegesen olyan hosszú Florida állam partszakasza, mint amilyen messze található egymástól New York és Miami. Mellékesen megjegyezném, hogy légvonalban a Budapest-London távolság csupán 1070 km.

2. Florida a leglaposabb állama az USA-nak. Legmagasabb pontja mindössze 105 méteres Britton Hill. Az átlagos tengerszint feletti magassága pedig mindössze 100 láb (30,48 méter). Ehhez képest a Kékes tető már-már igazi hegységnek tekinthető.

3. Az Everglades Nemzeti Park 2100 négyzetmérföld (5.439 négyzetkilométer). Ez nagyjából akkora, mint Jász-Nagykun-Szolnok megye. Az Everglades valójában egy folyó, ami naponta 15 métert folyik. Ezen felül itt található a világ legnagyobb mangrove erdeje is. Itt található nagyjából 200.000 darab aligátor, az egész állam területén pedig nagyjából 1,5 millió aligátor él. Továbbá érdekes, hogy az Everglades-ben nem csak aligátorok, de krokodilok is élnek. Ez azon kevés hely egyike a földön, ahol a két fajta egyszerre van jelen.

do not molester the alligator

4. Fontos elmondani, hogy az aligátorok nem esznek embert. Ritka az aligátor támadás az államban és akkor is az emberi felelőtlenség az oka. Legutóbb mikor az aligátor megölt valakit, akkor az egy északi államból jött 45 éves hölgy volt, aki észrevett egy példányt a vízben és a helyben lakó barátainak a tiltása ellenére bement a tóba és egészen másfél méterre megközelítette az állatot, aki felé folyamatos legyező mozdulatokat tett. A hölgy körülbelül 5 percet tartózkodott a vízben, miközben folyamatosan az aligátor felé ment és próbálta megsimogatni. Szóval, nem annyira egyszerű őket kihozni a sodrukból.

5. Az aligátorokról érdekesség még, hogy testük 68%-a szín tiszta izom. Párzási időszak után 30-40 tojást raknak egy fészekbe a nőstények. 60-65 nap alatt kelnek ki a tojások és mindössze 20-25 centiméter hosszúak a bébik. Várható életkoruk 30-35 év, de nem ritka az 50 év feletti példány sem. Egy teljesen kifejlett aligátor elérheti a 3,5-4 méteres nagyságot 180-230 kg-t is. A Floridában regisztrált legnagyobb aligátor 4,32 méter és közel 300 kg volt. Alabamában ennél egy sokkal nagyobb példányt is sikerült találni (5,75 méter és 459 kg volt). Szóval aggodalomra semmi ok. Mellékesen megjegyezném, hogy a mai aligátorok ősei 245 millió éve fejlődtek ki és nagyjából az elmúlt 65-80 millió évben nem sokat változtak. Az idős aligátorok között a leggyakoribb halálok, hogy akkorára nőnek, hogy már nem tudnak elég gyorsan mozogni ahhoz, hogy elejtsék prédájukat. Ugyanis az aligátorokban nem áll le a növekedési hormon sohasem. Ennek köszönhető az is, hogy életük során 2000-3000 foguk esik ki, mégis képesek újabbnál újabbakkal előrukkolni.

6. Visszatérve Florida államhoz: a 22. legnagyobb és a 3. legnépesebb állam. Naponta 1000 ember költözik be az államba.

7. Ponce de Leon fedezte fel és szállt partra valahol St. Augustine környékén 1513 április 2.-án. Az állam a nevét Pascua Florida után kapta, melynek jelentése virágos húsvétot/virágok ünnepe spanyolul. Ez a nap hivatalosan Florida állam szülinapja is.

8. Floridában nem található dinoszaurusz csontváz sehol a földben, mivel akkor Florida állam területe még javában a vízben volt, így az állam egyetlen részén sem található semmilyen dinó, kivéve a Disney World-ben.

Magic Kingdom

9. Floridában jogosítvány szerzés során a vizsgán nem szükséges bemutatni a párhuzamos parkolási képességünket, ugyanis az nem része a vizsgának.

10. Nem véletlenül szerepel narancs a hivatalos floridai rendszámtáblán. Amerikai Egyesült Államok narancstermeléséért 75%-ban felelős Florida, továbbá a világ narancslé termelésének 40%-a is floridai narancsból készül.

11. Az államban nem csak narancsból termelnek rengeteget. Floridában termelik a legtöbb görögdinnyét, paradicsomot, epret és cukrot az egész USA-ban.

12. Florida államban található a legtöbb golfpálya az USA-ban. Több mint, 1300 golfpálya található az államban, valamint St. Augustine városában (ahol Ponce de Leon is partra szállt) található a világ golfhírességeinek csarnoka és múzeuma is (World Golf Hall of Fame and Museum). Itt található az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökének Donald Trumpnak a legfőbb golfbirtoka is (Mar a Lago), valamint további 3 darab golfpályája is. Mar a Lago-t használja például az üdülésre is Camp David helyett és itt fogad hivatalos diplomáciai küldöttségeket is.

13. Florida államban található a legtöbb fizetős autópálya és híd is. Azonban ezek is nagyon jutányos áron ($1,5-$5) vehetők igényben és minden hely kisebb kerülővel (szintén autópályán) elérhető.

14. Florida államban termelik a világ legtöbb páfrányát és exportálják a világ minden pontjára. Igen valószínűleg a magyar panellépcsőházban találhatók valamelyikét is.

15. Itt található (Tampa Bay) a legnagyobb fa építmény is a világon. Méghozzá 820.000 négyzetlábon (76.180 négyzetméter) található a The Belleview Biltmore Resort and Spa. Ez akkora épület, hogy sem egy tornádó, de még egy hurrikán sem tudja elfújni.

16. A Walt Disney Magic Kingdom (Orlando) a 2018-ban 20,859,000 látogatót fogadott. Volt olyan nap mikor 132 ezer látogató volt egyszerre a parkban, ami megfelel Győr teljes lakosságának. A teljes bevétele 6.2 millió dollár naponta. Érdekes módon a korona vírus alatt is volt lehetőség a park látogatására. Egy jegy $100.000-ba került, cserébe fel lehetett ülni mindenre.

17. 1851-ben Floridában találta fel a mechanikus hűtőt Dr. John Gorrie egy kisvárosban, melynek neve Apalachicola.

18. Az államban található a méltán híres Daytona International Speedway. Egy tri-ovál pálya 3 kanyarral 4 km hosszban. 1957-ben kezdték építeni és érdekes módon ugyanaz az ember alapította, aki a NASCAR-t is. Itt rendezik minden évben a Daytona 500-at, mely egy 500 mérföldes (800 km) verseny, ahol minden évben 132.000 ember nézi ezt élőben és egy több napos fesztivált jelent. Érdekes, hogy ezen a méltán híres versenypályán túl még számos híres versenypálya található az államban pl.: Sebring, ami nem csak a Chevrolet egyik típusának a neve, hanem annak a legendás pályának, ahol Formula1-től Nascaron át IndyCar-ig mindenféle versenyt tartottak korábban.

Daytona500

19. Key West az Egyesült Államok legdélig pontja. Kis szigeteket összekötve akár hídon is eljuthatunk oda kocsival. Ennek egy darabja a 7-miles bridge is, mely a leghosszabb az összes közül. Pontos hossza 10.888 méter. Key West további dolgok miatt is érdekes, de maradjunk annyiban, hogy ott található Hemingway háza (mai napig rengeteg macskával), a Key-Lime pitével és közelebb fekszik Kubához, mint a Mainlandhez (mindössze 60 km).

20. Minden évben Pensacolában floridaiak tízezrei állnak fel az államhatárra és dobnak át döglött halat Alabamába. Erre már komplett verseny és rendezvény épült az évek alatt. Flora-Bama bár kezdte el szervezni mondván, „ez a kis hülyeség jó kifogás egy igazi beach partyra”. Fontos, hogy legalább 1 font súlyú (45dkg) tengeri halat, leginkább márnát szabad átdobni a szomszédos államba.