Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Floridai turizmus a koronavírus árnyékában

Mindenhol visszavetette a turizmust a koronavírus, de ez mennyire igaz Floridában?

2020 valószínűleg nem a turizmus éve lesz. Nem csak Floridában, hanem máshol sem.

Na de nézzük meg kicsit közelebbről a floridai számokat.

Nyilván az én szemem nem mérvadó, de azt látom, hogy az elmúlt 2 hónapban napról-napra több északi rendszámos autó közlekedik az utakon. Mára már ott tartunk, hogy nagyjából minden 3. autón van floridai rendszám, de azok közül is egy része bérelt autó. Ennek meg is lett a következménye, mert megugrottak a fertőzési számok. A védekezés jegyében most nem lehet tömény alkoholt kapni a bárokban. Ki tudja, lehet a koronavírus nem szereti a sört.

I. Negyedév

Az első negyedévben 10,7%-ot esett a Floridába érkező turisták száma. Ez annyit jelent, hogy 35,7 millió ember helyett csak nagyjából 32 millió érkezett. Mellékesen megjegyzem a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér egész 2019-ben (melyben újabb rekordot döntött) 16 millió utast fogadott. 2019-ben Floridában megint csúcsot döntött a turizmus 131,4 millió turista érkezett az államba.

A turisták áramlása továbbra sem fog befejeződni. Jelenleg az Orlando-i Disney Magic Kingdomban fogják tartani a hátra lévő komplett NBA szezont. Persze zárt kapukkal, de ez nem akadályozza meg a szurkolókat, hogy eljöjjenek. Valamint az észak-amerikai labdarúgó bajnokság (MLS) is itt fogja játszani a mérkőzéseit.

Június 5.-vel újranyitottak a közparkok, pár nap múlva pedig már a téma és vidámparkok is.

A belföldi turizmust 9,7%-kal vetette vissza az év első negyedévében a koronavírus. De így is érkezett 28,5 millió turista.

Florida állam sokat tesz azért, hogy az amerikai szinthez képest ne harapódzón el nagyon a vírus. Június 29.-i adatok alapján eddig 1,944,995 tesztet készítettek. Ami döbbenetes szám és ez napról napra 40-60 ezerrel növekszik. Ingyenes tesztpontok tömkelegével van teli minden város. Így sem ritka az 5-600 méteres kocsisor helyenként. A 152.434 fertőzöttre 3.604 haláleset jut. Ez 2,3%. Mellékesen megjegyezném, hogy lángoktól ölelt kis országunkban ez az szám 14,1%. Florida nyugdíjas állam, tele idősotthonokkal. Sarasota medián életkora 56,5 év.

Ron DeSantis kormányzó kijelentette, hogy nem fogja visszazárni az embereket és a gazdaságot, azonban most nem is nyitja ki jobban Pandóra szelencéjét. Azonban közeledik a július 4.-e (a helyi augusztus 20.), mely minden esetben elég nagy felbolydulással szokott járni errefelé. Mindenhol amerikai zászlós bikinik, tűzijáték, hatalmas tömeg és rengeteg ital. Jelenleg az állam által tartott tűzijátékok elmaradnak, bezárnak a tengerpartok, de csak Miamiban, megemlékezések és közösségi összejövetelek elhalasztódnak.

Strandbezárás: a magyar média tele van azzal, hogy bezárnak a strandok. Igen, de csak a július 4.-i hétvégére és csak Miami-Dade megyében. Mivel 20 mérföldön belül van más strand is, meg fogják oldani, hogy tudjanak strandolni.

A hétköznapokban nem érződik, hogy erősödött a járvány. Ugyanúgy nincs maszk több emberen, már több boltban is felszedték a matricákat, hogy a sorok között melyik irányban lehet haladni (mert nemigen tartották be).

A magas számok a magas tesztszámokból jönnek és főleg fiatalok az új fertőzöttek.

De térjünk vissza turizmushoz

Jelen előrejelzések szerint a tavalyi 115 millió amerikai belföldi turistának nagyjából a 10-12%-a elmarad a tavalyi évhez képest. Azonban ez még mindig 100 millió fölötti turistaszám, ami még így is elképesztő. Mi várható még az év további részében, nem tudjuk, de azt látjuk, hogy nem nagyon érdekel senkit a járvány. A hotelek, éttermek nyitva, a határzár miatt az európai turisták valószínű, hogy elmaradnak, de a hajóutakat szeptember elején újraindítják Fort Lauderdale-ből a Karib szigetekre.

De mit van mit csodálkozni. Próbáljon meg most valaki a Balaton környékén szállást vagy strandon szabad felületet találni. Pedig Magyarországon sem csengett le még a vírus, bár itt nálunk valóban eleresztették a gyeplőt.

Aki New York, New Jersey, Connecticut, vagy Louisiana államból érkezik azokra 2 hetes karantén vár. Aki ezt megszegi az 60 nap elzárással vagy $500 büntetéssel számolhat. Azok, akik Kína, Irán, EU, Nagy-Britannia vagy Írországból érkeznek, azokat pedig jelenleg nem engedik be az államba, hacsak nem egyenesági rokonhoz érkeznek, esetleg amerikai állampolgárok.

Hogy mekkora érvágás ez az rövid távú kiadásnak?

Jelenleg azt látom, hogy olyan 15-20%-l estek az árak Airbnb-n. A foglaltág ugyan magas, csak alacsonyabb áron.

Leginkább azokra a lakásokra/házakra nincsen kereslet, amik eddig is olcsón kínáltak az átlagnál rosszabb körülményeket.

Összefoglalva a helyzet nem rózsás, de még ideje korán nem kéne temetni. Jelenleg emelkedő esetszámok és a közeledő választás nem feltétlenül segíti a normális élet újjáalakulását. Bár az tény, hogy az itt lakók már visszatértek a normális életükhöz, a továbbra is százezres számban érkező turisták miatt felbolydultak a dolgok. Ahogy mindenhol itt is megviselte a turizmust (is) a koronavírus. Azonban a belföldi turisták miatt hamar visszapattanhat a gazdaság az elemzők szerint.

Viszont feltúrtuk a magyar internetet és találtunk pár érdekes dolgot, ami az itt vásárolt ingatlanok finanszírozását érinti. Erről nemsokára lesz blogposzt is, figyeljétek ezt a szekciót rendszeresen. Addig is stay safe és élvezzük a nyarat.