Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Hogyan oltottak be Amerikában?

Oltakozás magas fokon

A kezdet

Titok, nem titok, 53 éves vagyok. Mivel a helyi hírekben azt olvastam két hete, hogy nemsokára kezdik a 65+ alattiak oltását, regisztráltam a megye odalán.

Itt nem országosan, nem is Florida szinten, hanem megye szinten kell regisztrálni. 67 megye van Floridában. Én Manatee megyében lakom, igen, ez a tengeri tehén megye…

A regisztrációnál nevet, életkort, címet telefonszámot és email címet kellett csak megadni.

Pénteken (03.19) kaptam egy emailt, hogy 03.23-án, azaz 4 napra rá reggel mehetek az oltóközpontba. De sajnos nem néztem a telefonon, így a 2 órás időablak, amig lett volna időm válaszolni, elmúlt. Ha nem reagálok időben, a rendszer már küldi is másnak az időpontot. Ezután felhívtam az emailban lévő telefonszámot és azt mondták, jobb, ha SMS-ben kérem, azt jobban tudom figyelni. Legyen a közelemben a telefonom hétfőn, mert fogják küldeni az új időpontot.

Meg is kaptam tegnap (03.22) az SMS-t, válaszként annyit kértek, hogy ha jó az időpont válaszként küldjem el az 1-es számot, ha nem akkor 2-t. Annyi volt a különbség, hogy nem reggel 8-9-ig, hanem 9-10-ig kaptam időpontot.

Tehát az oltakozni kívánó (vagy hogy is mondják ezt most éppen helyesen) felviszi az adatait egy rendszerbe, ahhoz nem kell központi emberi közreműködés. A rendszer utána automataként kiküldi az időpontot amire, ha kap választ 2 órán belül, akkor lefoglalja azt, egyébként ezután automatikusan felajánlja másnak. Az SMS rendszernél ugyanez. Erre nem pazarolnak humán erőforrást.

Elérkezett a ma reggel, 9-re ott is voltam a Tom Bennett Parkban, tőlem kb. 5 km-re. Már gyanús volt a lámpánál, ahol le kellett kanyarodni a főútról, hogy jó irányba megyek, mert csak a 3. zöldön jutottam át.

A rendszer

Mivel itt mindig jó idő van, nem zárt helyeken történik az oltás, hanem a városi parkokban.

Fel sem merült az, hogy valaki gyalog érkezik, minden az autós oltásra van kitalálva.

Igen, pontosan úgy, mint a meki ablaknál. És az egész rendszer úgy is van felépítve.

A Park főbejárata előtt 50 méterenként táblák voltak, hogy oltópont, tedd fel a maszkot, készítsd elő a fényképes igazolványod. A főbejáratnál állt egy ember, aki irányított, merre menjen a sor (annyira ki volt bólyázva, hogy esély sem lett volna más felé menni).

A bejáratnál is fotóztam, ott látszik a park neve és egy fehér truck, a Code Enforcement felirattal, talán a legjobban a magyar közterületfelügyelő áll hozzá a legközelebb. Ők felügyelik a rendet, bár nem volt mit, haladtunk szépen sorban. Jó floridai szokás szerint a sok ezer cm3-es autóban a motor járt, klíma ment.

Kb. 2 km-es araszolgatás következett a parkban kanyarogva (itt minden nagy), ez látszik is a fotókon, nézegettem, telefonálgattam és haladtam a parkban lévő műúton, a hosszú kocsisorban. Szinte minden autóban egy ember ült, volt, aki a kutyust is hozta. Kb. 1 óra lépésben haladás után odaértem az első sátorhoz, ahol tableten beazonosítottak, meg kellett mutatni egy fényképes igazolványt és az SMS-t, amit kaptam. Ott adtak egy papírt, amit sajnos nem tudtam lefotózni, mert felgyorsultak az események. Kb. 50 méterenként volt egy újabb sátor. És egy újabb ember egy újabb kérdéssel és egy újabb szélvédőre tűzött papírral.

A másodiknál elvették az első sátorban megkapott papírt, megmérték a hőmérsékletet, adtak egy újabb papírt a szélvédőre. Gondolom, a testhőmérséklet volt rajta.

A sátrakban nem egészségügyis emberek voltak, hanem olyanok, akiket erre a munkára vezényeltek ide, vagy vettek fel. De az elv ugyanaz, mint a Mcdonaldsnál: Csak egy feladatot lásson el és arra tanítjuk be az itt szolgálatot teljesítőt, de azt jól. Ahogy haladtunk sátorról sátorra, nem maradt ki egyetlen rész sem a gondosan felépített protokollból. Nem tudott senki sem kilépni a sorból, elkóvályogni, másik sátornál jelentkezni, megelőzni a másikat, ami előfordulhat, ha gyalog vannak az emberek.

Jobb vagy bal?

A következő sátorban megkérdezték, melyik karomba kérem az oltást!

Ráírták egy kis papírra, hogy L /R, ezt is az ablaktörlő alá tették.

A következő sátorban a regisztrációs oldalról letölthető 2 oldalas nyilatkozatot kellett leadni. Én vittem magammal, aki nem, azt kivették a sorból, adtak neki egyet, hogy kitölthesse.

A következő sátorban adták az oltást. Kiszállni sehol sem kellett, gyalogosan érkezőt nem láttam.

Lehúztam az ablakot már a sátrak elején, az oltósátornál a nővér benyúlt az ablakon és beadta az oltást.

A következő lépés, hogy a nővér mellett dolgozó segítő egy papírra ráírta az oltás időpontját (óra/perc) és az ablaktörlő alá tette.

A következő sátornál megkaptam az igazolást az oltásról. Én Moderna vakcinát kaptam, tehát kell mennem még egyszer 28 nap múlva, de erről értesíteni fognak. Kaptam egy sok oldalas nyomtatott tájékoztatót is, hogy amennyiben igénylem, SMS-ben hetente érdeklődnek arról, hogy vagyok. Minden tájékoztatás a vakcináról, amivel beoltottak, kit hívjak, ha kérdésem van, kit hívjak, ha rosszul lennék, milyen mellékhatások lehetnek, milyen applikációt töltsek le a telefonomra, ahol jelezni tudom a mellékhatásokat a további kutatások miatt.

sátor

Utána tovább kellett gurulni egy nagy füves térre, ahol várni kellett 20 percet. Mindenhol segítők voltak, irányítottak, hova álljak, melyik sorba. Itt vártam, de volt, aki kiszállt a kutyust sétáltatni. 20 perc elteltével jött egy ember, aki megkérdezte, hogy vagyok, mivel jól voltam, megköszönte, hogy eljöttem oltatni és jó utat kívánt!

Az egész kb. 1,5 óráig tartott, abból is 1 óra volt a várakozás az autóban. Mindenki mosolygott, mert igenis látszik a szemen a mosolygás még a maszk mögött is! Kedvesek, türelmesek voltak, nem látszottak megviseltnek, hajszoltnak, pedig egész nap ott vannak. Az egy nővérre, aki beadta az oltást kb. 30-40 egyéb segítő tartozott. Nem használták fel a szakorvosi kapacitást egy olyan dologra, ami azt nem igényli. Biztosan volt orvos is valahol, nekem nem tűnt fel.

Koronavírus az USÁ-ban

Amerika lakossága kb. 320 millió ember. A mai nappal 127 millió ember volt beoltva, legalább az első dózissal. A kormányzat azt kommunikálta, hogy május végéig minden amerikai be lesz oltva és a vakcinák már a raktárakban rendelkezésre állnak. Július 4.-ét tűzték ki annak a dátumnak, amikor Amerika már szabadon ünnepelhet. Naponta több, mint 2 milliót oltottak eddig, de ez most fel fog gyorsulni kicsit.

Nem hivatalos források szerint május közepén a határ is megnyílik az Európából érkezőknek.

Nincs pánik, minden nyitva van, a médiából nem a koronavírus folyik állandóan. Megy minden a maga jól megszervezett útján. A koncertek elindultak a múlt hónapban, az éttermek és minden egyéb üzlet is nyitva van tavaly május 3 óta.

Egy ott dolgozóval beszélgettem, a Sarasota Memorial Hospitalban 20 covidos beteget ápolnak. A SMH közel 400.000 ember kórháza. Arról nincs tudomásom, hogy mennyi van intenzíven, lélegeztetőn. A kórházban egyébként megy minden a normális rend szerint a többi osztályon.

Ha még nem kaptál oltást, vigyázz magadra, ha már igen: Üdv a klubban.