Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Ian margójára

Florida, hurrikánok és az elmaradhatatlan sörprés

I, mint Ian és nem Irma

Sokszor kaptuk meg a kérdést, hogy Floridában biztonságban van-e az ingatlan főleg, ha hurrikánról van szó. Immáron sokadik hurrikánszezonunkon vagyunk túl, ebből voltak nyugodtabbak és viszontagságosabbak is. A legnagyobb talán az Irma volt, melyről 3 részben már értekeztünk ITT a blogon is.

Ian szélsebességre ugyan kisebb volt, pont nem érte el az 5-ös kategóriájút (155 mérföld/óra), azonban nagyon lassan haladt, ami nem a szél sebességére, hanem a megtett távra vonatkozik. Ebből kifolyólag rengeteg vizet volt képes magával hozni ez részben csapadékban, de leginkább a storm surge vagyis a partot érő hullámok mérete miatt volt veszélyes. Ez sok alacsonyabb emelkedéssel rendelkező helyen (pl.: Key West) nagy áradásokat képes okozni. Key West legmagasabb pontja 5,49 méter, azonban a medián magasság jóval alacsonyabb 1,4 méter, ehhez képest Sarasotában 7 méter, ami nem tűnik soknak, de ilyenkor mindenképpen segít.

Ian körülbelül 155 mérföld/órás (250 km/h) széllökésekkel ért partot (felűről súrolva a 4-es kategóriájú osztályzást a Saffir-Simpson skálán) Fort Mayers környékén, ami körülbelül 120 km-re található Sarasotától. Egy ilyen időjárási jelenségnek, mint mindenki bizonyára tudja legalább a Twister című filmből nem a közepe veszélyes. A teljes vihar átmérője nagyjóból 700-750 kilométer volt, a legnagyobb szélsebesség pedig 70-200 km-re található a közepétől. Azonban az Irmával ellentétben, melyről már olvashattatok a blogon, Ian nagyon lassan haladt előre és kiszámíthatatlanul kanyarodott. Mivel előrehaladási sebessége rendkívül lassú volt, ezért rengeteg vizet tudott felszívni magába az óceánból. Ezért is adtak ki figyelmeztetést, hogy a viharhullámok mérete akár elérheti a 10-12 láb 3-3,6 métert is. Fontos megérteni, hogy ezt közvetlenül a part mentén igaz és minél beljebb halad az ember annál kisebb eséllyel jelentkezik.

Továbbá fontos különbség még az Irmához képest, hogy lassú haladási sebessége miatt több ideig tépázza a környezetet, ezzel okozhat nagyobb károkat, de mivel a szárazföld fölött megszűnik a vízutánpótlás nagy része ezért gyorsan veszt az erejéből. Ennek is köszönhető, hogy mire Florida túloldalán Orlandó térségében újra kiért a vízre már csak trópusi viharként ért, majd a következő napokban valamennyire erősödve 1-es vagy 2-es hurrikánként Észak- és Dél-Karolina partjainál kanyarodik vissza a szárazföld fölé.

A jelentős szélsebesség okán képes fákat kidönteni (leginkább pálmafákat, melyeknek nagyok kicsi gyökereik vannak általában homokos talajba, amely a sok eső miatt jelentősen felázott) és leszakítani áramvezetékeket. Fontos tudni, hogy az FPL (Florida Power & Line) 44 ezer munkatársa dolgozik ilyenkor minden létező eszközzel, hogy hamar vissza tudják állítani az áramszolgáltatást, ezzel pedig a klímákat, melyeknek nagyon fontos szerepük van a páratartalom normalizálásában a lakóépületekben, ezzel gátolva a penész kialakulását.

Mivel egy hurrikán nem ritka Floridában sőt ekkora forgószél sem, nagyjából 5 évente érkezik hasonló, ezért a helyiek és a hatóságok fel vannak készülve ezekre az esetekre. Iskolák azon nyomban menedékként szolgálnak (már tervezési szakaszban is erre vannak felkészítve és építve), mobil telefontornyokat állítanak fel a vihar elvonulása után, már idejekorán tiszta vizet és élelmet raktároznak különböző kormányzati intézményekben, 7-10 ezer nemzeti gárdista és megannyi katona segít megelőzni a rendbontásokat és fenntartani a rendet.

Elfújta a szél

Ilyenkor a leszakadó ágméretű pálmaleveleket, kisebb-nagyobb ágakat és könnyebb kerítéselemeket össze kell gyűjteni, majd elszállítják őket később. Az általunk kezelt ingatlanoknál mindössze egyetlen egy kár keletkezett, ez pedig egy megrepedt ablaküveg, melyet a biztosító természetesen fizet.

Nálunk megindultak a foglalások, ezek nem feltétlenül turisták, inkább az ide érkező munkások, szakemberek, illetve elvétve olyanok, akiknek a háza valamilyen formában megrongálódott. Jelenleg a foglalások fő ideje 1-2 hónapos időintervallumra szól.

Ilyenkor másnap boltok és benzinkutak kinyitnak ott, ahol van áram, ahol pedig nincsen ott általában generátorokkal igyekeznek megteremteni a működés feltételeit.

Számos kár keletkezett ebben a két napban. 2,6 millió háztartás maradt ideig-óráig áram nélkül. Jelen állás szerint 10 halálos áldozata van Iannek, köztük az a 3 fiatal is, aki a hurrikán partot érése előtt 1 órával Fort Mayersnél (ahol partot ért a vihar) elmentek fürdeni a tengerbe. Azonban számos esetben Floridában olyan ingatlanokat vitt el a hurrikán, melyek mobil home-ok vagyis kvázi lakókocsik, egyszerű fa felépítmények. Az áradások okoztak még nagyobb problémát a sok eső és a vihardagály miatt, de az inkább a partok közelében. De Florida újjáépül, a házakat fel lehet építeni, a leveleket és az ágakat össze lehet szedni az élet pedig folytatódik tovább.

Egy ilyen vihar után pedig jön a közös floridai népsport: a söprés. Ez nagyjából 1-2-3 napig is eltart, de a vihar után pár órával mi is, mint sokan mások kimentünk a Siesta Beachre, ahol a főűton (Midnight Pass) már nagyon leeső leveleket sem találtunk.

Hát így érkezett meg Ian hozzánk, természetesen hálásak vagyunk, hogy nagyobb kárt errefelé nem okozott és sajnáljuk azokat, akiknél igen, de alapvetően Ian esetén is elmondható az, mint a legutóbbi hasonlóan nagy hurrikán az Irma esetén elmondható volt, vagyis a média azért jelentősen túldramatizálja ezeket az eseményeket, mint általában mindent.