Egészséges, boldog, szabad és gazdag. A magyar - amerikai cégünk rövid és hosszú távú bérbeadással foglalkozik. Prémium floridai házak és lakások.
BelépésRegisztráció
Az oldalon csak minta ingatlanok vannak, a legfrissebb ajánlatokért lépj be zárt Facebook csoportunkba! >>>

Condo árak, kiadási lehetőségek

Minden, amit a condokról tudni akartál

Kiadási lehetőségek Condo esetén
Mi is az a Condo?

A condo magyarul társasházi lakást jelent. Persze ennek is megannyi változata ismert az Államokban. Vannak olyanok, amik kinézetre egy ikerházhoz hasonlatosak vagy 2-5 emeletes társasházakhoz hasonlók, amelyeket mi is jól ismerünk.

Így néz ki egy condo

Ezek általában un. condominiumban vannak. Ez azt jelenti, hogy egy olyan közösség, amit kívülről kerítés vesz körül, a környezetében a lakók és a vendégek számára fenntartott parkolókkal, parkokkal, közösségi medencével, mosodával, grill felszereléssel, játszótérrel és tavakkal vannak határolva.

Ezeket általában a Homeowner Association üzemelteti és tartatja be a szabályokat. Ők végzik az újdonsült tulajdonos háttérellenőrzését (background check) is. Ők a közös képviselet.

Azonban nem minden condominiumban engedélyezett a rövid távú kiadás (fél évnél rövidebb kiadás). Ezt még az ingatlankiválasztás folyamán mindenképpen ellenőrizzük.

Condominium
A számok hátteréről és a statisztikák hitelességéről

4 várost/körzetet vettünk alapul (Bradenton, Sarasota, Nokomis és Osprey, Venice), melyet jól ismerünk és bizton merjük vállalni azt, amit leírunk. Vonatkozzék ez az ingatlanok vételárára és a kiadási lehetőségekre egyaránt.

2019 decemberére kerestünk ingatlanokat az AirBnB-n. Méghozzá azért, mert korábbi időpontra annyira kevés a foglalható ingatlan, az elérhető lakások legalább 90%-át már előre lefoglalták!

2019január

A rövidtávú kiadás esetén érkező bevételbe nem számoltuk bele a szerviz díjat (5%-25%), az idegenforgalmi adót (7,5%), valamint a takarítási díjat ($50-$150). A foglalási napok számát havi 23 napban határoztuk meg. Ez jóval alacsonyabb, mint amennyit mi tapasztaltunk (276 napot jelent ez mindössze 1 évben, míg saját tapasztalataink szerint ez 300-330 nap körül alakul, ami 25-27 napot jelent havonta).

Egy olyan átlagárral számoltunk, amely egy kicsit alacsonyabb az átlagnál (kb. 10-15%-kal), hiszen azt akartuk, hogy ne nagy számokkal kecsegtessünk, hanem a valóságos számokat számoljuk kicsit alul. Számunkra a biztonság az első és befektetőink elégedettsége. Így pedig nem csalódhatnak, sőt kellemes meglepetésként érheti őket, hogy kiváló munkánk eredményeként nagyobb bevételre tehetnek szert.

A városokkal a későbbiekben északról délre haladva fogjuk áttekinteni. Sorrendben Bradenton, Sarasota, Nokomis és Osprey és végül Venice.

Fees
Beszéljünk a számokról

Az 1/1 az 1 hálószobát és 1 fürdőszobát jelent, a 2/2 az 2 hálószobát és 2 fürdőszobát, ezen felül számolandó a nappali és az étkező! Amerikában a nappali léte olyannyira alaptartozéka a lakásnak, mint a vasárnap reggel gyepet nyíró szomszéd a magyar vidéken, vagy a szombat reggel falfúró panelszomszédunk a városban.

Most, hogy beszéltünk egy kicsit a módszertanról, lássuk mit jelent ez táblázatok és számok formájában.

A táblázatot pedig letöltheti

 • INNEN
 • Először vizsgáljuk meg az árakat
  Árak2017

  Jól látható, ahogy haladunk délebbre (egészen Nokomis-ig) Egyre csak növekednek az árak, míg Venice-ben, valahol Sarasota és Osprey közötti árszínvonalon érhető el. Kirajzolódik még a táblázatból, hogy a 2 hálószobás és a 3 hálószobás lakások között van egy nagyobb ugrás a vételi árban. Ez később még érdekes lesz, mikor megfigyeljük a kiadási lehetőségek összegét is.

  Bradenton

  1/1-es lakást (65-80 m2) már $45.000-től (12 millió forinttól) elérhető, míg a 2 hálószobás 1-2 fürdővel rendelkezők $50.000 (13,2 millió forint) körül indulnak. Nem is akkora különbség. Magyarországon ezért a pénzért fel nem újított panellakás vásárolható leginkább egy vidéki nagyobb városban. 3 hálószobás esetén már azért van egy nagyobb ugrás ($115.000). Alapvetően ezek a számok két tényezővel magyarázhatók. Az első, hogy a legtöbb lakás 2 hálószobával rendelkezik. A másik, hogy 3 hálószoba esetén már jóval nagyobb négyzetmétert kapunk, hisz az egyéb terek (nappali) is megnövekednek. Míg az egy szobás 65-80m2, a két szobásak 75-100 m2, addig 3 szobás lakás nem nagyon van 100m2 alatt.

  Sarasota

  1/1-es lakások esetén a belépő szint egy kicsit többe kerül $55.000 (14,5 millió forint). A két szobások azonban itt már többe kerülnek valamivel $70.000 (18,5 millió forint). Viszont a felső árkategóriában (ezek nem luxuslakások, hanem az átlag középosztálynak eladható ingatlanok, azonban Magyarországon már luxuskategóriába sorolnák a kiegészítő szolgáltatások (pl.: medence, grill) miatt, de ez mindegyik város lakásaira elmondhatók ezen a szinten). Míg a 3 hálószobával rendelkező lakások $95.000-től és 110m2-től indulnak.

  Nokomis és Osprey

  Ha Sarasotában sok a golfpálya, akkor itt elmondható, hogy handicappel a nappaliból kezdheti meg az ember a birdiek gyűjtögetését. Itt már az amerikai felső középosztály a legszegényebb lakástulajdonos, ami az árakban (és a foglalásokban, valamint a vendégkörben) is megmutatkozik. $100.000-től indulnak a70+m2-es lakások. Itt gyakran botlik az ember híres golfozókba. A 2 szobás lakások $150.000, míg a 3 hálószobás 120+m2-es lakások már $180.000-től birtokolhatók.

  Venice, FL

  Most nem a mindannyiunk által jól ismert és a karneváljáról híres olasz városkáról beszélünk, hanem a floridai névrokonáról. Hasonlóan kedves és aranyos város, bár nem büszkélkedhet olyan építészeti remekekkel, mint olasz kiadása. Azonban az árak sincsenek olyan magasan! $80.000-től indulnak az 1 hálószobás lakások, $110.000-től a két hálószobásak és $150.000-től a három hálószobás condok.

  Kiadási lehetőségek
  Rövid távú bérbeadás

  Közép-Florida ezen része „Az amerikai közép- és felsőosztály játszótere”, ahogy felénk mondani szokás. Télen és nyáron (novembertől áprilisig, valamint júniustól szeptember közepéig) ezeknek a városoknak a lakossága minimum megduplázódik. Ez látszik azon is, hogy 2019 december közepére sikerült először olyan időpontot találnunk, ahol a piacon lévő rövid távra kiadható ingatlanok legalább felét még nem foglalták le egész hónapokra. A téli kellemes 23-25 fok és a 21-24 fokos tenger rengeteg embert csábít Florida ezen részére. Ezt mondjuk meg tudom érteni, mert jobb itt a koktélokat kevergetni, mint északon havat lapátolni.

  ’Napi

  Első táblázaton a naponta fizetendő foglalási díjak láthatók városra és lakástípusra lebontva. A második esetén pedig, hogy 23 nappal (276 nap a 300-330 helyett, ami a realitás) számolva mennyi bevételt jelent ez átlagosan befektetőinknek. Újra hangsúlyoznánk, hogy a kiadási napok alul vannak számolva a biztonság kedvéért, valamint a napi ár nem tartalmazza a szerviz díjat, az idegenforgalmi adót és a takarítási díjat sem. Ezek még rárakódnak a foglalási árra, azonban ezek az összegek befektetőinktől így is, úgy is kifizetésre kerülnének így nem is érdemes velük bevételként számolni.

  Rövid távú havi bevétel
  Bradenton

  Az egy hálószobás ingatlanok esetén $53-tól $112-ig találhatók. Persze vannak magasabb áron is elérhető ingatlanok, azonban azok megvásárláskor kifizetett vételára már jóval magasabb. Átlagot számolva ez $1890-t jelent befektetőinknek. Kettő hálószoba esetén azonban $70-$140 között alakulnak az árak, amik átlagosan $2415 bevételt jelentenek havi szinten. Ha már a három hálószobás két fürdős ingatlanokat nézzük akkor pedig $3105 körül alakul a havi bevétel.

  Sarasota

  Az USA első számú strandjával rendelkező város, még magasabb bevétellel kecsegtet. Egy hálószobás lakások napi $60-$125 között érhetők el, amely havi átlagbevételben $2128-t jelent. Két hálószobások esetén napi $80-$150-ért kell fizetnünk, ha meg szeretnénk szállni, ami havi $2645-t jelent befektetőinknek. Három hálószobás lakásokért napi $110-$250 között lehet számolni, ami átlagosan havonta $4140 bevételt jelent. Azonban itt megjegyeznénk, hogy ez az eredmény kicsit felfelé torzít, mivel elég sok ingatlan $200+os áron érhető el ebben a kategóriában, ezekre hamar lecsapnak, akik családdal érkeznek, nem pedig csak párjukkal.

  Nokomis és Osprey

  A golfozók élete egy kicsit többe kerül. Egy hálószobás lakásért napi szinten $75-$150 között kell fizetnie annak, aki a golfpályák tőszomszédságában szeretne lakni. Ez havonta átlagos bevételként befektetőinknek $2588-ra rúg. Kettő szoba esetén napi szinten $100-$250 közötti összeget jelent, ami havonta $4025. Három hálószobás lakások esetén $140-$300-ért lehet ideiglenesen beköltözni, ami havonta $5060 bevételt képez befeketítőinknek. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy itt az ingatlanok átlagárai is magasabbak a környékhez képest.

  Venice FL

  A bájos Venice képezheti a medián árakat jelen összehasonlításban. Egy hálószobás lakások esetén naponta $40-$95 kell kifizetni az itt nyaraló turistáknak, ami havonta $1553 bevételt prognosztizál. Két hálószoba esetén ez az összeg már $80-$120-t jelent. Havonta átlagosan $2300 bevételhez segíti hozzá a befektetőt. Három hálószoba esetén naponta $80-$150 közötti árszínvonalon számolhatunk, ami havi $2645 bevételt jelent.

  Hosszú távú bérbeadási lehetőségek

  Ezen kiadási forma, azt jelenti, hogy legalább fél, de inkább 1 éves szerződéssel fogad lakót a befektetőnk. Ez egy stabilabb bevételt jelent, azonban éves szinten, gyakorlatban megtapasztalva kijelenthetjük, hogy legalább 1/3-dal kevesebb végösszeget eredményez a bevételi oldalon, mint a rövid távú kiadás.

  Hosszútávú kiadás

  Mint az a fenti táblázaton is látszik havi szinten szerényebb a bevétel. A következőkben tekintsük azonban át, hogy ez mit is jelent havi szinten. Az itteni árakról azonban megjegyeznénk, hogy ugyan ingatlanonként változnak, azonban könnyebben ellenőrizhetők állításaink lévén, hogy megtalálja mindenki 1 perc alatt az interneten. Ellentétben a foglalt napok számával, amelyet ki kell kérni az Amerikai Statisztikai Hivatalból vagy meg kell vásárolni egyéb statisztikákkal foglalkozó cégektől.

  Bradenton

  Egy hálószobás lakást havi $800-$1000 között lehet kiadni. Két hálószobával már $950-$1300 közötti összeggel számolhat a befektető, míg a három hálószobás lakás tulajdonosa hosszú távú bérbeadás esetén $1400-$2000.

  Sarasota

  Egy hálószobás ingatlan esetén havi $1000-$1300 között találhatóak ezek az ingatlanok. Két hálószobás lakások havonta $1100-$1400 között elérhetők a bérlők számára, míg három hálószobás lakások $1500-$2100 között mozognak.

  Nokomis és Osprey

  Egy hálószobával rendelkező condok havonta $1000-$1300-ért elérhetők a golfpályákkal szegélyezett városban. Két hálószoba esetén havonta $1100-$1700 bevétellel kalkulálhat az ingatlan tulajdonosa. Három alvóhelységgel rendelkező lakások pedig $1400-$2100 között elérhetőek.

  Venice FL

  Az előzőekhez képest Veniceben az egy hálószobás ingatlanok bérleti díjai $900-$1100-os áron elérhetőek. Két hálószobás ingatlanok esetén $1150-$1800-os bérleti díjjal kalkulálhat az ideköltöző, valamint 3 hálószobás lakások $1700-$2300 havi bevételt jelent a befektetőinknek.

  Amennyiben felkeltette az érdeklődését a lehetőség IDE

  kattint böngészhet az ingatlanok között, ha pedig kérdése van forduljon hozzánk bizalommal az info@dorisflorida.com email címen, vagy a FACEBOOK-on

  oldalunkon.

  Állításainkat pedig ellenőrizze az alábbi linkeken:

  Lakás árak az AirBnB-n

  Kiadó vagy eladó lakásokat a Zillow-n